Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Rozrywka > Fotografia

Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.08.2005, 21:20   #1
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 07.01.2005
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp

Otwieram post, w który wrzucamy pytania o tematyce jak tytuł wątku.
Stary 05.08.2005, 13:48   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kupić Canon S1 IS czy S2 IS? (czy warto dopłacić 500 zł?)

Canon S1 IS czy S2 IS?

Mam już prawie całkowite przekonanie, że będzie to jeden z tych dwóch modeli.

Mam pytanie do osób znających się na rzeczy, czy do amatorskiej fotografii z lekkimi fiksacjami w stronę trochę ambitniejszych zdjęć warto kupić S2 czy wystarczy S1?

a może inne pomysły?

S1 IS

S2 IS
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.08.2005, 19:25   #3
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter

a może inne pomysły?

S1 IS

S2 IS
Jak ktoś tak dobrze je i pije to nie powinien iść na "maliznę" z fotoaparatem.
Kup coś na swoją miarę.
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.08.2005, 20:38   #4
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a tak sie spytam brzydko: cos ponizej 1k zł w przyzwoitej jakosci by sie znalazlo
Stary 05.08.2005, 20:48   #5
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Pawel
Do 1000 mowisz - ale jakie glownie przeznaczenie aparaciku ?
Przy takich finansach ja osobiscie zastanawialbym sie nad:

Canon PowerShot A520
Canon PowerShot A95 - tu dokladka 100 zl ale warto - znajomy ma i naprawde niezly sprzet - moge Ci wyslac linka do jego fotek tym aparacikiem
Olympus C-765 UltraZoom - tez ciekawy aparat dokladka niecale 50 zl
jak nie to ewentualnie - ale to juz dla mnie w dalszym rzedzie zostaje np:
Nikon Coolpix 5600
Sony DSC-S90
----------------- --

Ed
moim skromnym zdaniem nie ma sie co juz pakowac w S1 jezeli chcesz Canona to bierz S2
a inne propozycje - osobiscie wstrzymalbym sie z zakupami do wrzesnia - wejda nowe modele Fuji (bardzo interesujace - Fuji FinePix S9500) i Panasonica (Panasonic Lumix DMC-FZ30) - obecne ceny spadna i wtedy bedziesz mogl kupic np Panasa Lumix DMC-FZ20 w dobrej cenie ponizej 2000 takze moze warto poczekac ?

Ostatnio zmieniany przez Calme : 05.08.2005 o godz. 20:53
Calme jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.08.2005, 22:09   #6
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Red face

Cytat:
Napisany przez Calme
Pawel
Do 1000 mowisz - ale jakie glownie przeznaczenie aparaciku ?
glownie zwykle fotografowanie, czasami na wycieczkach jakby sie gdzies bylo, chodzi o to zeby jak sie zrobi z tego powiedzmy odbitke 15*10 to zeby to jakos wygladalo w albumie
Cytat:
Napisany przez Calme
Przy takich finansach ja osobiscie zastanawialbym sie nad:

Canon PowerShot A520
Canon PowerShot A95 - tu dokladka 100 zl ale warto - znajomy ma i naprawde niezly sprzet - moge Ci wyslac linka do jego fotek tym aparacikiem
Olympus C-765 UltraZoom - tez ciekawy aparat dokladka niecale 50 zl
jak nie to ewentualnie - ale to juz dla mnie w dalszym rzedzie zostaje np:
Nikon Coolpix 5600
Sony DSC-S90
----------------- --
dzieki za typy, wybralem Canon PowerShot A95 vs. Sony Cyber-Shot DSC-S90
tego drugiego chyba ostatnio ogladalem w sklepie, zdaje sie ze ma tez duzo gratisow
Stary 05.08.2005, 22:29   #7
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Pawel_k
dzieki za typy, wybralem Canon PowerShot A95 vs. Sony Cyber-Shot DSC-S90
W tym wątku
po wybraniu pod wskazanym linkiem producenta a następnie modelu - możesz obejrzeć przykładowe fotografie robione tymi aparatami
Stary 06.08.2005, 12:45   #8
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A tutaj jest strona z opisem dużej ilości aparatów, pokazany jest także wygląd danego aparatu (z kazdej strony) i przykładowe zdjęcia (a także filmiki)

http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html
Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz
__________________________________________________ _______________
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2005, 12:58   #9
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Calme
[...]
Ed
[/b]moim skromnym zdaniem nie ma sie co juz pakowac w S1 jezeli chcesz Canona to bierz S2
a inne propozycje - osobiscie wstrzymalbym sie z zakupami do wrzesnia - wejda nowe modele Fuji (bardzo interesujace - Fuji FinePix S9500) i Panasonica (Panasonic Lumix DMC-FZ30) - obecne ceny spadna i wtedy bedziesz mogl kupic np Panasa Lumix DMC-FZ20 w dobrej cenie ponizej 2000 takze moze warto poczekac ?
dzięki za odpowiedź.

do września...

no może i się wstrzymam jak tak Mówisz.

zobaczę, bo muszę szybko porobić troche zdjęć na stronkę - jakość mało istotna - może na razie pożyczy mi aparat kumpel a ja zaczekam
-----------------------------------------------------------------------------------
byłem w MM zobaczyć w jakiej cenie mają S2 IS i się ubawiłem.

2399 zł ^_^

no ale tłum przy stoisku z aparatami taki, że się w sumie nie dziwie.

wariackie ceny dotyczą wszystkich aparatów.

raty 0% a procenty w cenie produktu.

był moment, że MM miał normalne ceny na większość asortymentu, ale chyba wszystko wróciło do normy.

Ostatnio zmieniany przez Calme : 06.08.2005 o godz. 19:40
Stary 06.08.2005, 19:09   #10
rosol
Guru

Data rejestracji: 28.12.2002
rosol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
chyba zaczeli placic podatek ;D ... bo przez 5 lat byli zwolnieni z placenia
rosol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2005, 21:37   #11
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez ed hunter
byłem w MM zobaczyć w jakiej cenie mają S2 IS i się ubawiłem. 2399 zł ^_^
No to faktycznie się popisali
W miarę przystępne ceny oprócz Allegro widziałem na niego na:
Agito
1974 PLN
Fotorimex
2000 PLN
U Grosmana też pewnie będzie w przyzwoitej cenie po urlopie bo narazie widzę, że na magazynie nie mają nawet teraz....
Stary 07.08.2005, 04:36   #12
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

@Calme dzięki za edycję.

w Agito za cenę MM jest taki zestaw czyli minimum co i tak trzeba kupić.

http://www.agito.pl/index.php?pid=12133&instant=222
Stary 08.08.2005, 14:09   #13
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Ja tak w sprawie formalnej. Patrzę na podział w dziale o fotografii i mam pewne wątpliwości co do zbytniego rozdrobnienia. Jeśli chodzi o kategorie zdjęć, to jeszcze to dokładniej poprzeglądam, ale na przykład ten temat byłby chyba zbytnim "zgrupowaniem". Łatwo sobie wyobrazić, co będzie w nim za rok lub dwa, jeśli pozostanie w takiej postaci. Będą tu pytania odnośnie różnych aparatów, sprzętu do nich itp. i w praktyce doprowadzi to prawdopodobnie do tego, że nic nie będzie można znaleźć.

Proponuję więc jednak w kwestiach sprzętowych zakładać osobne wątki. Wydaje mi się, że będzie to czytelniejsze i praktyczniejsze w przyszlości.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.08.2005, 17:10   #14
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Ja tak w sprawie formalnej. Patrzę na podział w dziale o fotografii i mam pewne wątpliwości co do zbytniego rozdrobnienia. Jeśli chodzi o kategorie zdjęć, to jeszcze to dokładniej poprzeglądam, ale na przykład ten temat byłby chyba zbytnim "zgrupowaniem". Łatwo sobie wyobrazić, co będzie w nim za rok lub dwa, jeśli pozostanie w takiej postaci. Będą tu pytania odnośnie różnych aparatów, sprzętu do nich itp. i w praktyce doprowadzi to prawdopodobnie do tego, że nic nie będzie można znaleźć.
Proponuję więc jednak w kwestiach sprzętowych zakładać osobne wątki. Wydaje mi się, że będzie to czytelniejsze i praktyczniejsze w przyszlości.
Szczerze mowiac nie rozumiem Cie do konca - rozdrobnienie kategorii zdjec wg mnie jak najb wskazane - pomysl wlasnie co tu by sie dzialo za rok lub dwa gdyby wszyscy zaczeli wrzucac jak leci swoje wypociny - zreszta jesli chodzi o dzialy wzorowalem sie na sprawdzonym schemacie z Cyberfoto gdzie wszystko dziala juz od bardzo dawna i to calkiem sprawnie No ale jesli uzytkownicy beda chcieli zmian to czemu nie w koncu to im ma to jak najlepiej sluzyc.
Co do tego dzialu mozna go rozbic na mniejsze > wybor aparatu / obiektywy / filtry / akcesoria - sam nie wiem mam mieszane uczucia > jak narazie chyba nie ma az takiej potrzeby bo dzial nalezy do najmniej obleganych poki co.
Stary 08.08.2005, 18:34   #15
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
bedzie trzeba to watek podzielimy - jest nas trzech na tak maly (na razie mam nadzieje) dzial wiec rece do klikania sie znajda

Ostatnio zmieniany przez nimal : 08.08.2005 o godz. 18:40
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
aparat, filtr

Twoje uprawnienia: