![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
RAW - czym to wywołać
Witam!
Właśnie bawię się swoim aparatem Canon, wrzuciłem CHDK zrobiłem RAW... no i problem, nie wiem czym to ruszyć. W Photoshop próbowałem otwierać jako format... ale nie idzie.. nie wiem może czegoś brakuje. http://rapidshare.de/files/46814373/IMG_3658.CRW.html - jeżeli ktoś bawi się w RAW i miałby możliwość sprawdzenia to bardzo bym prosił z góry dziękuje. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zobacz w w irfanview
raw z panasa czyta bez problemu
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
z darmowych godny polecenia jest chyba tylko RawTherapee.
Łyka CR2 z lustrzanki canona i RAWy z mojego panasa FZ8. Więc może i to łyknie. RAWy czyta też XnView oraz PhotoScape. Ale ciężko nazywać to wywoływaniem. To tylko takie pokazywanie - i jakość jest raczej marna. Prawdziwą wywoływarką (coś jak SilkyPix, Bibble czy Adobe Lightroom) jest tylko RawTherapee edit: podejrzewam że będzie działać Cytat:
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.04.2009 o godz. 08:15 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
inżynier systemowy
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() http://www.box.net/shared/4qe9cykcef <- ten link powinien działać... nie mam pojęcia dlaczego tamten nie robi edit: Canon SX10 IS przerobiłem już: Bibble i Adobe Lightroom krzyczy że uszkodzony plik. Chyba chwilowo daruję sobie, jak nie uda mi się nic znaleźć, narazie sciagam kolejny znaleziony w google Ostatnio zmieniany przez polakT : 20.04.2009 o godz. 11:51 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Jukebox Hero
a co to za aparat? moze bedzie łatwiej szukać do niego...
Troche mi sie nie chce wierzyć, że jest do niego CHDK a nie ma jeszcze wywoływaczki RAWów ![]() tak bez RAWów to kicha ![]() może spróbuj to http://rawstudio.org/ Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.04.2009 o godz. 11:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ZnakJaworznickiegoBikera
a jaki masz dokladnie ten aparat?
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
inżynier systemowy
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ZnakJaworznickiegoBikera
http://software.canon-europe.com/software/0032648.asp
poogladac pewnie mozna, zaraz sprawdze co jeszcze mozna ![]() ps to jest update, na cd masz pewnie instalke
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM Ostatnio zmieniany przez demek : 20.04.2009 o godz. 12:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Jukebox Hero
spodziewałem się ze to SX10 lub SX200
![]() ale niestety z RAWem trzeba bedzie poczekać.... chyba że ten RAW jest identyczny z tym z modelu SX1 - wtedy można liczyć na support Canona. W końcu coś MUSI wywoływać RAWy z SX1. A jak nie to Rawtherapee na pewno wkrótce coś na to poradzi, bo obsługuje RAWy z CHDK z wcześniejszych modeli. edit: może właśnie to narzędzie od SX1 wskazane przez demka bedzie działać? Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.04.2009 o godz. 12:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
ZnakJaworznickiegoBikera
update jest pod sx10 wiec pewnie ruszy
ciesze sie, ze mam panasa fz8, mniej problemow jak widze
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Jukebox Hero
Dokładnie, tez mam FZ8 i wszystko go czyta. Super jest
![]() Ale z FZ28 już słyszałem nie jest tak różowo. Problem wynika z tego że SX10 nie ma standardowo RAWów. Poza SX1 i serią G chyba żaden PowerShot nie ma RAWów. Są one dostępne przez zmodyfikowane firmware CHDK - stąd pewnie Canon nie poczuwa się do supportu. Troche to dziwne, bo RAW to bardzo ważna rzecz. Choć przyznaje nie lubie ich wywoływać, to nie wyobrażam sobie teraz żadnego ważnego zdjęcia w JPG. RAW-->48bit TIFF-->NeatImage nie ma porównania z tym co standardowo wychodzi z FZ8, zwłaszcza przy wyższym ISO. Do tego mamy odzyskiwanie detali z niewielkich prześwietleń. Szkoda tylko że nie działają wtedy inne funkcje procesora Venus, jak na przykład eliminacja purple fringing. Trzeba sie ręcznie namachać suwakami ![]() SX10 to świetny sprzęt, gdzieś widziałem pokonał nawet FZ28. Tani też nie jest - i troche to dziwne że nie ma RAW. To samo tyczy się z resztą S3 ,S5 i SX200 Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.04.2009 o godz. 12:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
inżynier systemowy
![]() ![]() ![]() |
no właśnie z wcześniejszymi ładnie poszło, a ten sx10 nie rusza, zaraz znajdę płytkę od aparatu i zobacze co soft canona na to
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zainstalowałem Canon RAW Codec, zaraz powiem czy działa, ale muszę najpierw restart zrobić.
![]() http://www.usa.canon.com/consumer/co...=windows_vista Nie pomogło, nic nie otwiera tego pliku. Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 20.04.2009 o godz. 13:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
ZnakJaworznickiegoBikera
@sobrus
sx10 do fz28 brakuje sporo ![]() ![]() http://www.photographyblog.com/ sx10 Cytat:
Cytat:
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jak nagrać audio z plików raw pcm ? | achim | Napędy optyczne CD | 31 | 01.12.2007 00:06 |
Czym jest miłosierdzie? Czym jest wiara? Rozmyslania po ataku w londynie.. | Death Man | Off topic | 92 | 18.07.2005 16:36 |
Tryby RAW | Maciej | FAQ | 0 | 15.08.2004 22:11 |
LG ced-8120B i zapis w DAO RAW ?? | Johi | Napędy optyczne CD | 8 | 10.06.2002 12:37 |
Rozwazania teoretyczno-praktyczne na temat nagrywania w trybie RAW | Raf | Napędy optyczne CD | 2 | 13.10.2000 09:18 |