Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Rozrywka > Fotografia

Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 13.04.2010, 01:15   #11
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Moja wypowiedz nie miala na celu bycia przekonywującą

Foty z galerii byly pstrykane z odleglosci ok. 25m od obiektu teleobiektywem o dlugosci 500mm.
Na kitowym obiektywie trudno cokolwiek pokazać - nie moja sfera zainteresowań.
W dziale ogłoszeń są zdjęcia ALESIS-ów zrobionych kitowym obiektywem, jednach po tych pstryknięciach nie licz na jakieś wnioski, czy porównania.

Kiedyś myślałem że wystarczy kupić puszkę ze śrdodka półki, jakis obiektyw w cenie połowy puszki i będa super zdjęcia.
Zdjęcia były niezłe ale po kolejnych testach obiektywów apetyt rósł w miare jedzienia.
Do pewnego momentu widać jaki kolosalny wpływ na body może mieć obiektyw.
Chcac mieć optimum trzeba niestety odszukać (czyt. przetrzepać kieszenie i to zdrowo) złoty środek.
Aby nie popaść z zbyteczne koszta - analizować rynek obiektywów.

Jeśli aparat będzie służył do zdjęć z urodzin, jaieś tam ujecia z codzienności - kłopot mniejszy, nawet z kitowego obiektywu będziesz zadowolony.
Jeśli jednak nastawia się ktoś na focenie (mój przypadek) np. ptactwa to niestety koszt obiektywu przekracza często znacznie koszt puszki.
Ładna plasytka obiektywu, bokeh...to kolejne wymagania, które przychodzą z czasem i zawężaja pole wyboru optymalnego obiektywu, przy ciągle rosnacej w górę cenie.
Na początku jesteśmy zadowoleni z obiektywu za 3000zł, po kilku dniach stwierdzamy że mogliśmy dozbierać 1000zł i mieć naprawdę ostre, ładne szkiełko, a najgorszy w tym jest tzw. efekt pętli ...zanczy - nigdy się to nie kończy, rujnując naszą kieszeń .

Czy warto doplacic do A550 ? trudno powiedziec - przeanalizuj:
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...01vs1759vs1758
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Tagi
aparat, filtr

Twoje uprawnienia: