![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#2506 |
Banned
Data rejestracji: 20.06.2012
![]() |
Hmm, no nie wiem, przecież jak to otworzysz, to ta ruchoma część będzie sterczeć do góry.
To raczej piterek, kabura do paska - kolejny futerał, który jest osobną częścią zestawu. ![]() Pamiętasz jak to było w Zenitach, Pentaksach z NRD? Aparat był tam przykręcany do futerału w gwint statywowy, a ruchoma część futeralu opadała na dół pod aparat, można ją też było łatwo zdjąć (futerał był w zasadzie dwuczęściowy). Przecież to było genialne. Jak się Zenita wpięło, to tylko na wymianę filmu trzeba było go wyjąć. Ostatnio zmieniany przez BananowaPrawica : 08.07.2012 o godz. 23:29 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2507 | |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pamietam pamietam, mam jeszcze ze dwa zenity w domu
![]() Ja chyba złe linki dałem, to tania podróbka ![]() Używając futerału, przynajmniej tego oryginalnego, czyli DMW-CLX5, aparatu nie trzeba wyciągać do zrobienia zdjęcia. A sam aparat jest do futerału przyczepiony. Cytat:
Jest tylko jeden zonk - kosztuje ok 400zł ![]() ![]() Natomiast do Fuji X10 można dokupić takie ustrojstwo: ![]() Albo takie (może to to samo): http://fotozakupy.pl/torba/fujifilm-...e-black,16463s Myśle że jakbyś poszukał, niekoniecznie wśród akcesoriów oryginalnych, to byś coś znalazł dla siebie. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 09.07.2012 o godz. 08:09 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2508 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tradycyjne futerały wracają do łask?
![]()
![]() |
![]() |
#2509 |
Jukebox Hero
Nie, były przez cały czas, tylko to bardzo mało popularna u nas klasa aparatów.
Większość w tej cenie woli kupić lustrzankę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2510 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bo ta skórka nie pasuje do lustra, ale w taki Fuji czy Leica M9 w takim futeraliku... uch!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2511 |
Jukebox Hero
18 lipca ponoć ma być prezentacja Lumixa LX6/7.
Ciekawe co tym razem zademonstrują? CCD czy CMOS? 1/1.6 cala czy 1 cal? F2.0 a może jaśniej? FullHD? No i co z optyką? Sytuacja o tyle ciekawa że LX5 teoretycznie nie da się łatwo poprawić. Nie za te pieniądze. Zwiększenie matrycy "zepsuje" optykę, która i tak nieco ponoć ucierpiała w stosunku do LX3. Zwiększenie obu powiększy aparat i cenę, a to dla wielu zepsuje cały sens tego urządzenia. Sensory CMOS też choć coraz lepsze - mają swoje wady. Gorsza jednorodność pikseli, cross-talk między pikselami, problem z pixel-binnigniem (matryca CCD w LX5 w trybie video ma non-stop pixel binning, czyste ISO1600 i minimalne oświetlenie 3 lux - ponoć przy CMOSie tego zrobić się nie da). W małych aparatach jak S100 wciąż widze pewne problemy z CMOSami, np lekki bloom na zdjęciach. Szumy w wysokim ISO są faktycznie niższe, ale obraz w niskim ISO jest jakiś trochę ... dziwny... w stosunku do CCD. Póki co tylko Samsung w EX2 zdecydował się na CMOSa 1/1.7 cala, ale z obiektywem F1.4. Reszta się poddała albo ma większe matryce. Nie ma G13, nie ma XZ-2 ... A może jednak Panasonic pójdzie pod prąd i zrobi nowe CCD, może nawet CCD 1 cal ![]() Myśle jednak, że na 80% będzie to CMOS, chociażby ze względu na FullHD i koszty. Ale według starych planów z 2010 na rok 2012 była jednak przewidziana matryca High Sensitivity II - następca tego co jest w LX5. http://43rumors.com/wp-content/uploa...admap-2010.jpg Dlatego uważnie śledze, nie dlatego by go kupic, ale żeby zobaczyć co tym razem wypuszczą ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.07.2012 o godz. 14:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2512 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na tak jasnym szkle łatwiej fioleta złapać, ale przez lomo, Polaroid & Instagram szoł przestało to być wadą ;P
--------------- Fujifilm X10 prezentuje się znakomicie: ![]() w futerale LC-X10 ![]() Kupiłbym, ale on ma takie zapięcie: ![]() to są napy, a powinno być jedno centralne obrotowe jak w Zenitach, wtedy flip-top swobodnie obraca sie i zwisa oraz nie odepnie z tych napów Kiedy na to wpadną japońscy inżynierowie.... A może jakaś cholera ma na to patent?! Ostatnio zmieniany przez pali : 13.07.2012 o godz. 16:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2513 |
Jukebox Hero
X10 to bardzo dobry aparat, wart swojej ceny
![]() Obiektywnie patrząc jest chyba lepszy od LX, ale też droższy. Większa matryca, tryb EXR, manualny zoom... Jedynie optyka dość znacznie ustępuje Panasowi - zdjęcia są zdecydowanie mniej ostre. Podejrzewam nawet że tak naprawde jest to bardziej aparat 6Mpix niż 12, co nie zmienia faktu że zdjęcia robi świetne. Trzeba tylko poszukać nowego egzemplarza z poprawionym sensorem, bo pierwsze mają "white orbs". W razie czego o ile wiem Fuji wymienia sensor na swój koszt. Aparaty z nowym sensorem mają ponoć niebieską kropkę na pudełku..ponoć... Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.07.2012 o godz. 19:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2514 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Nie wiem, ale dla mnie jest to nieakceptowalna cena za kompakt (nawet zaawansowany).
![]() |
![]() |
#2515 |
Jukebox Hero
Dla większośći ludzi jest to cena nieakceptowalna, chociażby ze względu na małe bezlusterkowce.
Ale mówimy teraz o kompaktach dla profesjonalistów i one mogą kosztować ile chcą. Mówimy o tych tańszych ![]() Leica X1 czy Fuji X100 to wydatek ok 5tys zł. Te aparaty zabiera się tam, gdzie lustrzanki zabrać nie można i robi się zdjęcia których lustrzanką zrobić się nie da. Przykładowo obiektyw z LX5, 24-90mm F2.0-F3.3 stabilizowany 4EV do lustrzanki - gdyby istniał (a zrobienie czegoś takiego póki co jest niemożliwe) - kosztowałby pewnie z 10-20tys więc LX5 wcale nie jest taki drogi... Ale masz racje ja też przy 2,5-3k bardzo mocno bym się już zastanawiał nad Panasonikiem G3 lub tanim lustrem. Jednak trzeba mieć świadomość że bez dokupowania nowych obiektywów w większości zastosowań nie są one lepsze od kompaktu z jasnym szkłem ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.07.2012 o godz. 10:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2516 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Każdy ma oczywiście własne preferencje, ale ja to widzę tak:
- kompakt poniżej 1000 zł - zaawansowany kompakt / superzoom od 1000 do 2000 zł - bezlusterkowce w okolicach 2 tys. (max 2,5 przy naprawdę udanych modelach) - lustrzanki 2000 - 3000 zł (oczywiście amatorskie - ale dobre) To są poziomy cenowe, których raczej nie jestem skłonny przekroczyć. I nie chodzi o pieniąddze, ale po prostu rzeczywista wartość takch urządzeń (pomijając bardzo nieliczne jednak wyjątki)
![]() |
#2517 |
Jukebox Hero
Zakładasz że
lustro<bezlusterkowiec<kompakt a to nie jest prawda. To jest tylko typ, rodzaj budowy - i nic nie mówi o wartości urządzenia czy jakości zdjęć. Wiadomo większość kompaktów jest dla pstrykaczy, ale spójrz na Krisa jak się rozmarzył na samą myśl o Fuji X100 za 4 tysiące... Przecież nie po to żeby robić nim słabe zdjęcia ![]() Zaawansowane kompakty są warte więcej niż trzeba za nie zapłacić. Teraz czasy się zmieniły ale gdy kupowałem LX5 sytuacja była mniej więcej taka: zawiera w sobie obiektyw Leica za 10-20tys (gdybym chciał do lustra), kamerę wideo za ~6-10tys (24mm, F2, CCD 1/1.6, podwójny stabilizator optyczny - ruchoma soczewka+przesuwany elektronicznie sensor), zapłaciłem niecałe 2.... Posiadacze luster pytają się mnie czy nie chciałbym im go odsprzedać w związku z nadchodzącą premierą następcy... Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.07.2012 o godz. 10:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2518 | |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Nie ta wielkość matrycy. ![]() LX5 to nie ta liga. Obiektyw dla tak małej matrycy łatwiej zbudować, ale nie zrobisz portretu z pięknym bokehem takim aparatem. Te zaawansowane bezlusterkowce/dalmierze cyfrowe mają matryce wielkości APS-C lub pełną klatkę. Inna 'plastyka' zdjęć, inne możliwości sterowania głębią ostrości, szczegółowość obrazu, odwzorowanie barw itp. Stąd wysokie koszty takiego aparatu. Zobacz ile kosztuje Leica M9. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2519 |
Jukebox Hero
Oczywiście że nie zrobie wszystkiego kompaktem, niestety tak jak mówisz do portretów LX5 się nie nadaje. Przyznaje bez bicia. Tyle że ja portretów po prostu nie robię i miałem tego świadomość przy zakupie.
Co do kompaktów z większymi matrycami, to też masz racje. LX5 czy X10 to nie ta liga, ale są tańsze i mają obiektywy zmiennoogniskowe. Jak dla mnie to spory plus, nawet jeżeli jakość zdjęć jest gorsza. Fizyki się nie oszuka - albo duża matryca, albo zoom, albo nieostra optyka. Albo armata w cenie samochodu. Lustrzanką zrobie praktycznie wszystko ale za jakie pieniądze. Trzy-cztery obiektywy to minimum, a to już wydatek jak dla mnie po prosty za duży. Szerokokątny stabilizowany jasny obiektyw na którym mi zależało, w dodatku ostry, to koszt kosmiczny. Nie wezmę takiego zestawu na spacer, rower czy wycieczkę - bo za duży za drogi i za ciężki. I nie kręci filmów (przynajmniej 2 lata temu tak było). Znam Leicę M9, ale ona nie jest kompaktem ![]() Tam jest pełnoklatkowa matryca CCD bez filtra dolnoprzepustowego co jak dla mnie usprawiedliwia cenę ![]() Nikt inny obecnie nie porywa się na tak wielkie CCD ze względu na koszty, matryce tego typu mają dziś raczej teleskopy niż aparaty, tam mogli sobie na to pozwolić ![]() Ale jeżeli uznać M9 za kompakt to tylko potwierdza moją opinię że kompakt może kosztować ile chce. 23 tys za 3 letni aparat to niezły wynik ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.07.2012 o godz. 11:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2520 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Filmy nakrecisz, ale czy aparat sluzy do krecenia filmow - nawet jest sa w HD?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
aparat, filtr |
|
|