![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#11 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 15.12.2003
![]() |
Witam
![]() Czasem w życiu człowieka nadchodzi taki okres, że zastanawiamy się nad kupnem lustra ![]() ![]() A więc moja pierwsza lustrzanka ![]() No i zaczyna się: czytanie, szperanie, oglądanie, porównywanie, obliczanie i gdybanie ![]() Jako że to moja pierwsza lustrzanka nie mam zamiaru na początek przesadzać (zresztą mój portfel też nie ![]() Do boju staneły: Canon EOS 400D oraz Nikon D40x Oba w podobniej klasie. Jak już wspomniałem sporo się naczytałem tu i tam i na 90% chciałbym Canona ![]() Sprawa druga - czyli to w czym dalej jestem zielony ![]() Zdążyłem się oczytać że obiektywy sprzedawane w kit`ach do amatorskiego pstrykania może i wsytarczą ale nie wykorzystają naszego lustra do końca. Jako że dobry obiektyw potrafi być droższy niż lustrzanka, a tym bardziej, że mój budżet przez sam fakt kupna aparatu zostanie mocno nadszarpnięty to na obiektyw sporo nie zostanie ![]() ![]() Interesuje mnie makrofotografia. Zdążyłem wyszperać tanie obiektywy (około 500zł) firmy Tamron, a konkretnie model: Tamron AF 55-200mm F/4-5.6 XR Di II LD MACRO dostępny np TUTAJ oraz Tamron SP AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO dostępny TUTAJ. Jak już mówiłem w obiektywach to ja zielenica jestem więc grad pytań: Co osiągne dzięki tym obiektywą? Który lepszy do Macro? Do jakich zastosowań oprócz makro by się taki obiektyw przydał? Czy wogóle opłaca się któryś z nich kupić? Skoro już o makro mowa to czy zestaw TAKICH soczewek coś daje czy to jakiś kit? Bo jakieś to tanie w tym całym biznesie A teraz z innej beczki. Mój kolega jest, że tak powiem grajkiem weselnym ![]() ![]() No i jak uzbroić sprzęt pod tym kątem? Powiedzmy że wejdę w posiadanie Canona EOS 400D plus któryś z obiektywów Tamron które podałem wyżej. W takim wypadku lepiej spisze się obiektyw kit`owy Canona 18-55mm czy Tamron? No i sprawa chyba najważniejsza przy takiego typu imprezach - światło. Na weselach raczej jasno jak na dworze w słoneczny dzień to nie jest ![]() Może trochę przydługi post, może niektóre pytania zupełnie lamerskie dla kogoś, ale to już nie kompakt i trzeba się powolutku nauczyć wyższej szkoły jazdy ![]() Za każdą odpowiedź, każdą radę będę wdzięczny, a widzę że jest tu kilka osób które naprawdę się znają na rzeczy więc ![]()
Tagi |
aparat, filtr |
|
|