Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.03.2003, 01:59   #16
wool
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.01.2003
wool w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
512 ale jeśli myślisz o sdram i masz starszą płytę może być widoczna tylko połowa pamięci, więc może Ci się nie opłacać
wool jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.03.2003, 06:20   #17
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: taaaaaaak

Cytat:
baski napisa***322;(a)
.

Najlepiej kup 2*512

i klopot z glowy

O!!! To jest rozwiązanie

priv
echoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2003, 11:38   #18
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zawsze jest lepiej mieć 1 wiekszą kość niż dwie mniejsze.
Jeżeli jednak zdecydujesz się na dwie mniejsze, to:
muszą być tej samej firmy (producenta)
tego samego typu
z tej samej serii produkcyjnej
Inaczej jest duża szansa, że będziem miał większe bądź mniejsze problemy. 8)
Stary 02.03.2003, 19:00   #19
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
esem napisa***322;(a)
Zawsze jest lepiej mieć 1 wiekszą kość niż dwie mniejsze.
Jeżeli jednak zdecydujesz się na dwie mniejsze, to:
muszą być tej samej firmy (producenta)
tego samego typu
z tej samej serii produkcyjnej
Inaczej jest duża szansa, że będziem miał większe bądź mniejsze problemy. 8)
Czyli takie jak ja... mam dwie kości 256MB DDR 333Mhz ...i wieszają mi system jeśli tylko pracują razem...a jak tylko jest jedna to wszysto gra i buczy...
Ale i na to znalazłem problem chociaż nie w pełni...ustawiłem z 333Mhz na 266Mhz ... no i gra ...system stabilnijszy niz kiedykolwiek...a strata szybkości jest nie zauważalna...8)
Stary 02.03.2003, 19:28   #20
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
Czyli takie jak ja... mam dwie kości 256MB DDR 333Mhz ...i wieszają mi system jeśli tylko pracują razem...a jak tylko jest jedna to wszysto gra i buczy...
Ale i na to znalazłem problem chociaż nie w pełni...ustawiłem z 333Mhz na 266Mhz ... no i gra ...system stabilnijszy niz kiedykolwiek...a strata szybkości jest nie zauważalna...8)
Niezupełnie, jeżeli kości spełniają wymienione przeze mnie wyżej warunki to nie powinno się nic złego dziać.
Nie znam Twoich szczegółów ale wydaje mi się, że dla Twoich konkretnych kości ustawiłeś zbyt agresywnie ich parametry w BIOSie.
Nie sprawdzałem ostatnio ale na www.benchmark.pl był ostatnio "przewodnik po biosie" - świetne tłumaczenie oryginalnego artykułu. Unikaj "polskich pomysłów" na tuning BIOSu - odnoszę wrażenie, że te artykuły piszą początkujący w myśl zasady: polecenie naczelnego - napisz coś, na początek może o BIOSie - to jest takie proste. Co z tego wyszło: przykład jest na www.frazpc.pl , dobrze że nie wydali cz. 2. 8)
Stary 02.03.2003, 19:56   #21
Maciej
CDRinfo VIP

Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
esem...próbowałem wszelkich możliwośći od podwyższania napięcia pamięci do innych wszelkich rozwiązań....
Każda z tych kości jest innej firmy i to jeszcze jakieś badziewia...
W biosie mam ustawione na Timing by SPD...Enabled tak więc rzadnych agresywnych ustawień nie mam...
...hmmm już przestało to mnie drażnić i jedynym rozwiązaniem pozostało mi sprzedać kości i kupić 1x512MB ...
Stary 02.03.2003, 22:41   #22
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy jeden moduł jest przypadkiem dwustronny, a jeden - jednostronny ?

Niektóre płyty i chipsety tego nie lubią. Jeśli pamięci są właśnie takie, spróbuj upgrade'u BIOSu.

Jeszcze jeden pomysł.
Jeśli masz timing by SPD, to przecież oba moduły zgłaszają różne parametry. Płyta może zgłupieć, jeśli nie ma dobrze napisanego BIOSu - z zdarza się to nader często. Ustaw parametry ręcznie na najmniej agresywne wartości z tych, które zgłaszają obie kości i sprawdź.

Ostatnio zmieniany przez Marius_The_Mad : 02.03.2003 o godz. 22:45
Marius_The_Mad jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2003, 22:56   #23
Maciej
CDRinfo VIP

Cytat:
Marius_The_Mad napisa***322;(a)

Niektóre płyty i chipsety tego nie lubią. Jeśli pamięci są właśnie takie, spróbuj upgrade'u BIOSu.

Jeszcze jeden pomysł.
Jeśli masz timing by SPD, to przecież oba moduły zgłaszają różne parametry. Płyta może zgłupieć, jeśli nie ma dobrze napisanego BIOSu - z zdarza się to nader często. Ustaw parametry ręcznie na najmniej agresywne wartości z tych, które zgłaszają obie kości i sprawdź.
Obydwie kości są jednostronne...hmmm już nie pamietam czy tak nie robiłem z tymi ustawieniami...ale sprawdzę jeszcze raz...
Stary 03.03.2003, 00:11   #24
tian
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.01.2003
tian w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
w jednej kosci...

Najlepiej brac w jednej kosci, mniej problemow, minimalnie ale bardziej wydajnie Pozdrawiam
tian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2003, 00:28   #25
VermilioN
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.09.2002
VermilioN zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
przeczytalem

wszystkie posty ale mam swoje zdanie, takie samo jak paru innym forumowiczow. jak masz plyte na nforce2 to bierz 2x256, jak nie masz to 1x512, chyba, ze planujesz w tym roku kupic jeszcze nforce'a 2 to narazie wez 2x256, zreszta zobacz sobie testy, dualddr pracujace synchronicznie z procem wymiata.
Stary 03.03.2003, 00:54   #26
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak zeby juz zakonczyc ten temat bo widze ze jeszcze ludzie pisza powiem ze juz zamowilem 512, a co do dual ddr to wcale mnie nie podniecaja te wyniki i nie mam zamiaru co 4 miesiace zmieniac plyty glownej na jakies nowe rozwiazania ktore nie przynosza oszalamiajacych efektow. Za wszystkie wypowiedzi z gory thx.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2003, 10:33   #27
esem
OldBoy

Cytat:
Marius_The_Mad napisa***322;(a)

Jeszcze jeden pomysł.
Dokładnie tak. Łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo.
A co Ci mówi o Twoich pamięciach SiSandra, oto jest pytanie. 8)
Stary 03.03.2003, 10:47   #28
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Tak zeby juz zakonczyc ten temat bo widze ze jeszcze ludzie pisza powiem ze juz zamowilem 512, a co do dual ddr to wcale mnie nie podniecaja te wyniki i nie mam zamiaru co 4 miesiace zmieniac plyty glownej na jakies nowe rozwiazania ktore nie przynosza oszalamiajacych efektow. Za wszystkie wypowiedzi z gory thx.
Jestemn w opozycji, chipset Nforce z obsluga dwukanalowa DDR jest to duzo lepszym rozwiazaniem niz dotychczasowa VIA, warto to przemyslec

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: