Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.06.2005, 17:43   #1
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
2 problemy z 2 kompami.

Witam.
Kuzyn podrzucil mi jakies 2 kompy. Obydwa nie chodza. Komputery starszego typu. Jeden atx a drugi nie atx.
Problem jest tego typu.
Ten nie atx jak wlacze to dobiega z niego pisk, monitor czarny nic sie nie pojawia. Pisk caly czas trwa.Jest to pisk przerywany typu bi, bi,bi... itak caly czas. Podejrzewam, ze moze ma pamiec uwalona. Nie mam jak sprawdzic bo jest to sdr. Nawet nie wiem co to za czesci sa w srodku. Kuzyn nic sie na tym nie zna wzial to od jakiegos goscia i mialem zobaczyc czy cos z tego mozna zrobic.
Drugi komp ten atx jak podlacze to normalnie sie wlacza ale monitor jest czarny i nic nie widac.
Karte graficzna sprawdzalem i powinna byc dobra. Mam akurat 3 karty na pci. Jedna moja i 2 z tych kompow. Wiec raczej jest malo prawdopodobne aby 3 karty byly uwalone.
No i teraz mam pytanie.
Jak myslicie co jest zepsute w tych kompach?
Ja bede dalej walczyl ale moze ktos ma jakies rozwiazanie.
Pa.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.06.2005, 17:51   #2
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
1. Chyba RAM. 7 lub wiecej piskow -brak RAM.
2.Zgadywanka:
-MoBo
-procesor
Trudno powiedziec.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.06.2005, 17:58   #3
Weron
All Eyez On Me

Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W tym pierwszym to te piski caly czas leca. A tak jak juz pisalem nie mam jak sprawdzic tego ramu. Podobno ten komputer caly czas chodzil, az go zaatakowal jakis wirus i po tym wirusie. Wlasnie takie szopki sie dzieja.
Za tymi piskami to sie juz rozgladalem po necie. I dlatego tak strzelam, ze to moze byc ram. Chociaz piski zaleza tez od rodzaju biosu a ja nawet nie wiem jaki tam jest.

Pierwszy to rzeczywiscie ram. Zalatwilem sobie przed chwila kostke 32MB i komp normalnie sie uruchomil.
Z drugim to nadal zagadka. Bo nowego procesora to sobie do niego nie zalatwie aby sprawdzic czy jest dobry procesor czy tez nie.

Ostatnio zmieniany przez Weron : 14.06.2005 o godz. 20:24
Weron jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.06.2005, 01:59   #4
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Weron
W tym pierwszym to te piski caly czas leca. A tak jak juz pisalem nie mam jak sprawdzic tego ramu. Podobno ten komputer caly czas chodzil, az go zaatakowal jakis wirus i po tym wirusie. Wlasnie takie szopki sie dzieja.
.
Witam !
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli ten komputer nie chce się uruchamiać, po tym jak zaatakował go wirus, to być może ma wyczyszczonego BIOs'a. Przyszło mi to do głowy, bo koledze kiedyś, jeszcze w komputerze na P200 MHz, właśnie wirus wyczyścił BIOS.
Jeśli jeszcze się bawisz się, którymś z tych komputerów, to napisz jak się sprawy mają - i jeśli masz jakieś piski, to napisz ile, jakie i podaj nazwę BIOSU (powinno pisać na kości) - mam gdzieś opis sygnałów i ich ogólnej interpretacji - może będę mógł pomóc
Pozdrawiam
ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.06.2005, 16:29   #5
Weron
All Eyez On Me

@ro29 dzieki za pomoc ale to ram byl. Po wymianie kosci komputer normalnie dziala.
Jedynie nie mam pewnosci co do drugiego. Ale podejrzewam, ze tak jak yahol sugerowal bedzie to procesor albo plyta. Chociaz bardziej mi to wyglada na procesor.
Stary 18.06.2005, 00:42   #6
MariuszV
..:: NYC ::..

Data rejestracji: 24.08.2003
MariuszV w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moj stary komp kiedys nie chcial sie uruchomic i pomoglo .... zwykle odkurzanie
Powaznie wzialem powietrzem wyczyscilem kazdy kurz jaki znalazlem w srodku i wszystko bylo OK

Nie wiem ale warto sprobowac bo duzo roboty nie ma a nuz sie uda

pozdrawiam
MariuszV jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.06.2005, 00:00   #7
malaczarna
Guru

Data rejestracji: 05.06.2005
malaczarna wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>malaczarna wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>malaczarna wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>malaczarna wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>malaczarna wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez MariuszV
Moj stary komp kiedys nie chcial sie uruchomic i pomoglo .... zwykle odkurzanie
Powaznie wzialem powietrzem wyczyscilem kazdy kurz jaki znalazlem w srodku i wszystko bylo OK

Nie wiem ale warto sprobowac bo duzo roboty nie ma a nuz sie uda

pozdrawiam
zgadzam sie czasami czyszczenie wystarcza

Twoje uprawnienia: