![]() |
ile u ciebie kosztuje soltek 75frn2-l? jesli miesci sie w cenie - to bierz
|
Jak kupujesz plyte to kup cos dobrego, lepiej kup proca np. 2000+ (nowka albo uzywanego) i kup lepsza plyte a proca dokupisz.
Ja tez sie wahalem bo mialem problem, i tez chcialem kupic cos tanszego, ale doszedlem do wniosku i porad osob niektorych (:piwo:dla sida)ze plyta to rzecz w ktora warto inwestowac i stawiac w miare mozliwosci na jakosc. Ja wahalem sie miedzy SOLTEKIEM (ten co Sid ma), ABITEM NF7, i ASUSEM A7N8X Deluxe - i wybor padl na ASUSA - jestem bardzo zadowolony :) Postaraj sie cos wykobinowac, bo zdaje sie ze ASRock to nie jest mistrzowski wybor :( Ofkorz to jest moje zdanie :) Pozdrawiam |
Niestety ale wszystkie 3 plyty (soltek 75frn2-l; ABIT NF7, ASUS A7N8X Deluxe ) kosztuja ponad 300zeta.
Moim zadniem wybralem najlepsza plyte w tym przedziale cenowym. Poza tym przekonal mnie do niej fragment jednej z recenzji: Cytat:
a moze ktos na tym forum ma juz ta plyte i moglby sie wypowiedziec? |
nie warto ryzykowac
odpusc na procku - kup dobra plyte potem bedziesz zalowac jesli zrobisz inaczej, naprawde - bardzo zalowac moj athlon 2000+ dalo rade z 1667 przerobic na 2300mhz - czyli z 2000+ zrobic cos a'la athlon 3000+ nie wiem czy daloby rade na innej plycie, pozatym stabilnosc to jednak wazna rzecz - a to kosztuje naprawde - bedziesz zalowac |
Cytat:
|
Witam wszystkich :)
Ja niedawno w ramach rozbudowy zakupilem: Taka wlasnie plyte, z takim prockiem, z taka pamiecia i takim dokladnie zasilaczem :) -płyta: ASRock k7s8x -Athlon 2500+ -512MB DDR 333 -350 firmy Megabajt Do tego mam DVD, CDRW, WD800JB, Radeon 9000Pro 128MB i... Wszystko chodzi super :) Plyta jest stabilna i warta swojej ceny, dzwiek nie jest w cale taki zly jak wszyscy pisza - naprawde wystarczy zainstalowac najnowsze stery i jest ok. Co do przetaktowania... nie chce sie klucic z nikim, ale nie wiem czy to ma sens... wiec zostawiam to kazdemu indywidualnie pod rozwage. Jesli nie zamierzasz krecic to pamiec 333 wystarczy w zupelnosci, a poza tym fakt, ja tez czytalem przed zakupem pare, jak nie parenascie artykulow o tym, ze najlepsza wydajnosc jest w momencie posiadania takiej samej szyny procka i pamieci. Jesli chodzi jeszcze o zestaw - uwazaj na wentylator w BOXie!!! Moj ze wzgledu na konstrukcje plyty nie miesci sie, a ze nie chcialem go kaleczyc - przycinac, to zalozylem inny - Spire, teoretycznie do 1900+ i... tu zagwozdka nawet dla mnie - gdzie bym nie sprawdzal temperatura procka 38spoczynek/43stres... wyzszej jeszcze nie udalo mi sie osiagnac :) Takze zestaw uwazam wart uwagi, plyta bardzo dobra, ja sam dlugo myslalem nad tym czy nie kupic ASUSA, GIGABYTEA czy cos w tym guscie, ale ze nie mialem kasy musialbym kupic gorszy procek i wybralem AsRocka... NIE ZALUJE :) Poza tym czytalem pare testow tych plyt - wypadaja naprawde dobrze :) No chyba, ze ktos sie bedzie klucil o wydajnosc w granicach do 5% i paru klatkach na sekunde wiecej... Ale czy to ma sens, skoro w TV jest bodajze 25 klatek na sekunde (nie krzycznie na mnie jak sie pomylilem bo nigdy nie jestem pewien, ale napewno nie wiecej niz 26), a ludzkie oko nie wyczuje czy bedziesz mial 60 czy 80... Takie tam wyscigi na wieksza ilosc 3Dmarkow moim zdaniem... Co do drugiego pytania... ja bym zainstalowal na 128MB 98... nie uwazam sie za specjaliste w tej dziedzinie, ale zlozylem w swoim zyciu troche kompow i XP z taka pamiecia instalowalem tylko na wyrazna prosbe uzytkownika do prac biurowych... To tyle :) Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje, ze nie spowoduje to od razu nagodnki na biednego Slonia ;) |
Cytat:
Dozbieraj na coś markowego albo kup na allegro Fortron 300W od hadysza: cena max do 100zł. Zajrzyj na www.benchmark.pl testy zasilaczy i bedziesz wiedział dlaczego. 8) |
Cytat:
tak, najwieksza wydajnosc jest kiedy proc i pamieci chodza synchro - ocenia sie roznice miedzy synchro i asynchro na prawie 17% ogolnej wydajnosci - to duzo wiecej niz najostrzejsze nawet timingi i ja jakos nie widze problemu w puszczeniu proca [czyli fsb] na 200 nawet wtedy keidy moj [axp 2000] ma nominalnie 133mhz niestety moje pamieci 333mhz maja problem - i na wieej niz 364 [2*182] nie ida... i musze fsb ograniczyc do 182 zeby szly synchro z pamiecia - jak juz nabede to cudo w podpisie to wymienie pamieci na 512 400mhz gdybym mial 400mhz pamieci to spokojnie mialbym pamieci synchro z prockiem na 200mhz fsb i spokojnie idzie to zrobic z bartonem [bo chyab to chcesz kupic] ludzkie nie wytrenowane oko przy 27/28 zaczyna rozmywac obraz - problem w tym ze jesli ktos gral w q3 przez N lat to powie ci z dokladnoscia do 5fps'ow ile w tej chwili robi gra i w jakim jedziesz odswiezaniu - to niestety widac - nawet przy 100-150 fps'ach inna sprawa ze tylko w q3 ma to znaczenie [zmiena fizyke tej pieknej gry] a w cnc generals mozna grac spokojnie przy 30 [chco kiedy sie robi jatka to masz skakanke] |
@elephant:
Ciesze sie ze ktos sie wypowiedzial o tej plycie pozytwnie ;) @esem: No w tym tescie ten zasilacz wypadl faktycznie fatalnie, niestety ja juz mam ten zasilacz od ok. 1,5 miecha :( /musialem wymienic, bo poprzeni mi padl/ Z drugiej strony skoro Elephant'owi chodzi bez problemu na jego konfigu to czemu mi mialby nie chodzic? |
[QUOTE=zuk4u
@esem: No w tym tescie ten zasilacz wypadl faktycznie fatalnie, niestety ja juz mam ten zasilacz od ok. 1,5 miecha :( /musialem wymienic, bo poprzeni mi padl/ Z drugiej strony skoro Elephant'owi chodzi bez problemu na jego konfigu to czemu mi mialby nie chodzic?[/QUOTE] Wszystko przed Tobą. Jedni mają szczęście drudzy nie. Prawo Morgana mówi: jak coś może się s....ć to napewno się s.....li. Powodzenia. 8) |
a co sądzicie o zasilaczu CHIEFTEC HPC-360-302-DF 360W - cena 249 zł?
właśnie zastanawiam się nad jego kupnem. |
bdb zasilacz...chyba jeden z najlepszych,najcichszych i najwydajniejszych.Zbieram sianko rowniez.
http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...ec_HPC360.html |
Cytat:
to jest tak, ze jak sie trafi dobry model... Ja mam plyte jakas tam ECSa, wiem ze bedzie okrzyk "ale g...o" ale jest stabilna i td. nie narzekam... Kolega kupil sobie full wypas Asusa model jakis na VIA KT600 i zwiechy, pady... reklamacje... trwalo to troche, po pertraktacjach w sklepie wymienil sobie na wlasnie jakis model Asrocka na SISie i jest doprawdy bardzo zadowolony model modelowi nierowny... czylim jak sie komu trafi Chcialbym dodac ze, proponujecie tutaj zasilacze moc ponad 350 W, ale czy ktos sie zastanowil ile tego pradu taki komputer zjada, szczegolnie jesli pracuje te 24 godziny na dobe, a u mnie pracuje dlugo i tylko spogladam jak licznik mi galopuje... inna historia to taka ze jesli ktos sie bawi w OC to tego cieplego powietrza sie gromadzi w obudowie... potem trzeba wiatraki dodatkowe itp. a ja lubie cisze, szczegolnie wieczorami, wiec w OC sie nie bawie, nie potrzebuje tych super szybkich klatek w Q3 czy tez innej gierce. pozdrawiam |
pradu komp zjada tyle samo niezaleznie od tego jaki masz zasilacz [z dokladnoscia do mocy traconej w stabilizatorze impulsowym - czyli paru watow]
a ten asus moze dlatego padal ze jego nowy chipset wymaga solidnego i stabilnego zasilania - a nie zasilacza marki codegen ktory jednak poza szczegolnymi wypadkami [jak twoj] nie zasluguje na miano dobrego zasilacza i tych podstawowych parametrow nie zapewnia coz.. na pewno uniknie sie klopotow kupujac dobra plyte w sklepie gdzie ew. mozna ja wymienic na inny model, dokladajac do niej dobry zasilacz :) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:37. |