![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
256MB + 256MB DIMM = 512MB => Czy warto ?
Witam !
Mam zainstalowane na moim poczciwym BX'sie 256MB DIMM 2x 64MB i 128 MB Jak kupowałem komp to za te 2x64 dałem 700 pln !!! a teraz 256MB kosztuje 100 - 130PLN ! Po dodaniu do tych 128 kolejnych 128 roznice w 3dM były małe / niestety miałem jeszcze wtedy RIVE TNT2 32 więc wcale sie nie dziwiłem / aktualnie mam Gainwarda GF3Ti500 Xp 128DDR Jumbo GS PP i 256MB ramu i mam pytanie czy warto wydać te 130PLN i dokupić jeszcze te 256 iwykożystać max płyty / obsługa tylko 512MB / czy dać sobie spokój bo nic to nie da >> ![]() IPIII 550 / MSI BX MAster / 256Mb DIMM / IBM 7200 15GB / ... |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Lepiej dołóż trochę więcej i wymień z dopłatą na kingstona 1x512
chyba że niedługo będziesz zmieniał sprzęt ![]()
![]() |
#3 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Moim zdaniem nie warto tego robić - szkoda ka$y, a to nic nie da. Zapewne wkrótce będziesz wymieniał sprzęcik i będziesz musiał wtedy zainwestować w DDR - jedyny słuszny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
Ilość pamięci jest ważna jeżeli pracujesz na: corelu, photoshopie, itp. itd, w niektórych grach też pomaga, np. Mafia
![]() |
#5 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.07.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
A jeśli będziesz chciał się przerzucić na Win XP, to dodatkowe 256 MB napewno się przyda.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
I tu nasuwa sie podstawowe pytanie: Co glownie robisz na komputerze? Bo jesli siedzisz na stronach www lub sciagasz pliki z netu to nie warto kupowac dodatkowej kosci. Z grami nie ma chyba problemu bo masz GeForca3 128DDR (mam nadzieje ze dostane takiego od Mikolaja
![]() Moim zdaniem powinienes sie troche wszymac z kupnem kosci i zainwestowac je w nowa plyte, procka i pamieci DDR (jesli oczywiscie zamierzasz je w niedalekiej przyszlosci wymieniac). |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
Poza tym BX+256MB w jednej kości mogą być problemy z rozpoznaniem pamięci przez płytę!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użyszkodnik
Data rejestracji: 29.03.2001
![]() |
Ja tam miałem Asusa P3B-F PCI99 (bez ISA) a w nim P3 700 i 768 RAMu (3 kosci po 256) i jakoś pomimo chipsetu BX nic się nie działo, skąd wzięło się stwierdzenie że BX ma problemy
![]() Pozdro ![]()
Poprzedni opis: Był i się zmył. Teraz jestem tu: monter.techlog.pl CHCIAŁĘ BYŚ MODERATORĘ ale sresyknofałę... Bedę PREZYDĘTĘ !!! "Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Jednak moje przypuszczenia okazały się słuszne, zaczynam powoli zbierać kase na gruntownuy remont - płyta procek pamięci moze dysk - napaliłem się na SATA i Rimm'y ale chyba z tymi drugimi da sobie spokój w końcu nie robię w ACadzie zeby mieć super wydajna pamięc ! Dzięki za uwagi ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Cytat:
bo ilosc pamieci ma zasadnicze zanczenie przy pracy na kompie w odniesieniu do szybkosci wykonywania pewnych operacji im wiecej okien otwartych podczas pracy tym wiecej zajetej pamieci a w przypadku jej braku system dobiera ze swapa - u mnie przy 3 x 128 MB przy mojej normalnej pracy (2 okna worda z dokumentami po ok 100 stron, 1 okno IE, WinAmp, Paint Shop Pro, jakis edytorek tekstowy czasem jeszcze cos) dobiera mi system az 200 MB na swapie - czyli przydaloby sie wiecej niz 600 MB RAMu widac rowniez problem przy bardzo duzych dokumentach worda np 200 stron z obrazkami - jak to otwieram to zajmuje to sporo czasu ... na dniach odbieram nowego kompa i podstawowym wymogiem bylo zainstalowanie 1 GB RAMu dodam, ze praktycznie nie gram
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Nie warto tego robic, chyba ze wymienisz sobie ta aktualna pamiec na pamiec z cl2.
![]() |
#14 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Cytat:
![]() pelna rewelacja jak chodzi o stabilnosc i brak problemow z instalacja
![]() |
![]() |
#15 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Generalna zasada: RAMu nigdy nie jest za dużo.
Ale są jeszcze inne zasady: najlepiej mieć RAM w jednej kości, jak masz juz w kilku kościach to powinny być to takie same wartości MB, kości powinny być tego samego producenta i z tej samej serii. Jeżeli nie spełnisz tych dodatkowych warunków to Twoja satysfakcja napewno nie będzie pełna. A mogą pojawić się problemy. 8) |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|