![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
2k czy XP
Od dłuższego czasu jestem użytkownikiem winXP a nawet xpsp1. Jednak problemy ze starszym sprzetem zniechęcają mnie do niego: HP Desk Jet 420, Zoltrix Cobra, SBLive! 1024. Nieudany (moim zdaniem) Office XP, problemy z innym softem...
Co raz cześciej przychodzi mi ochota na Win2000PL. Nie pracowałem nigdy w tym OSie. Czy sądzicie, że przejście na win2k jest sensowne? Na dzisiaj pozorne zalety to brak problemu ze sterownikami do starszego sprzętu. Ale przy cenie tuszu do drukarki taniej jest zmienić drukarkę na tą która ma wsparcie pod XP, Cobra jest tylko używana do odbierania faxów i jako rezerwa jak padnie LAN w budynku, SBlive! (a. d. 1999 rok) to już rupieć a porównywalną muzę można nabyć drogą kupna za max. 150PLN. Ktoś ma wyrobony pogląd na XP contra 2k (w domu)? 8) |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
Ja miałem 2000 i mam XP i musze powiedzieć że: Pod win 2k działa więcej programów i sterowników lecz nalezy pamiętać iż niektóre sterowniki przeznaczone do W2k działają również pod XP więc tu bym się skłaniał ku 2000 a może inaczej to przedstawie:
(minusy Windows 2000): - Dość trudna obsługa - brak wsparcia dla domowego użytkownika - Kompatybilność: 3+ - wygląd jak w poprzednich Win'ah (plusy Windows 2000): + większa stabilność od: 98,95,ME,NT + możliwość pracy na partycji NTFS (NT File System) + Wsparcie dla firm i instytucji. (minusy XP'ka PRO): - Mała kompatybilność - małe wsparcie dla domowego użytkownika - Duże zapotrzebowania na sprzęt (plusy Xp'ka Pro): + obsługa kilku monitorów + wygląd + możliwość pracy na 2 procesorach (przydatne gdy mamy Pentium 4 3.06 Mhz HT) Ja powiem tak: XP PROFESSIONAL ruulez!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
OldBoy
![]() ![]() |
Gdzieś, dwa dni temu, podrzucona mi płytkę z 2kpl. Nie jestem nowicjuszem - ale nie udało mi się go uruchomić, nie przeszedłem pierwszego uruchomienia. Uznałem, że jest to wina płytki z instalką (jakaś trefna).
Jutro dostarczą mi inną płytkę, a może skądś można ściąnąć instalkę z sp3? (na priva plese). 8) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jesli XP nie dziala poprawnie win2000 moze zachowywac sie podobnie... kompatybilnosc ta sama, NTFS tutaj dziala bardzo podobnie, od SP2 mozna uzywac juz 2 procesorow... to glopie porownywac win2000 i XP, kazdy lubi co lubi... sa wielbiciele win98 sa winME i linuxa jeszcze... na tym polu duzo do dyskusji mozna by wniesc tylko po co? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Używam w2k i powiem wam że jest to najbardziej stabilny system na jakim pracowałem. XP odinstalowałem po 2 tygodniach, wydał mi się przejaskrawiony, przekombinowany, upierdliwy i niestabilny.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Ormianin ma rację
jestem userkiem i w2k i xp i nie widze miedzy nimi znaczących róznic w dzialaniu / w wyglądzie tez bo jak się wyłaczy te wszystkie bajery xp to wychodzi poczciwy win2k ![]() a co do niedziałania jakiś sprzetow to ja nie znalazlem jeszcze żadnych / poza jednym nietypowym kluczem sprzetowym ale to już niedziłało pod nt4 ![]() jedyny minus xp to większa zasobozerność ale z drugiej strony wiecej starych programów chodzi pod xp niz pod 2k IMHO w domu to xp ale w pracy to TYLKO win2k bo mimo wszystko przy tych programach których używam to jest pewniejszy / choć domowy xp tez nie robi mi z nimi głupot ale lepiej na zimne dmuchać ![]() ![]()
![]() |
#7 | |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
Cytat:
i jesli z tego wynika ze "XP PROFESSIONAL ruulez!!!" (oryginalny naturalnie - a bo co...) to marsjanie atakuja jutro
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Musze sie zgodzić z kolegą -Sid-The-Rat=> jakim cudem niby XP rulez
![]() ![]() Ostatnio nawet z qmplami robilismy testy stabilności XP w porównaniu z 98 i zadziwiajaące XP jest troche stabilniejszy ale ... hmmm 98 łątwo jest naprawić a jak sie w xp cos zaczynało pipeprzyc to kaplica tylko format - no i ilosc zajmowanego miejsca na dysku i ilosc plików - przerazajace odnosze wrazenie ze tak wielka ilość zajmowanego miejsca na dysku to w 45% nazwy plikó ![]() niestety wydaje mi sie ze XP po ME kolejny niewypał Micosoftu. coś mi sie wydaje że 98SE to jeszcze długo pożyje. acha to tylko moja skromna opinia ![]()
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
tez mam ten dylemat
![]() win2k jest fajny ale chodzi pod nim mniej starszych gier niż pod xp (np. kingpin)
![]() |
#10 |
OldBoy
![]() ![]() |
A kiedy 2k zakończy żywot? (skończy mu się wsparcie MS).
Na moim kompie bezproblemowo zakładają się winy 9x, Me, XP tylko raz miałem problem z 2k - stąd moje podejrzenie na trefną instalkę. 8) |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
raczej dluuugo MS bedzie sie z w2k wycofywal a to przez IIS... wiekszosc serwerkow na tym stoi - wiec tu nie ma sie czego bac
![]() |
![]() |
#12 | |
lub po prostu Paput
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
Pod względem ilości zajmowanego miejsca po wywaleniu zbędnych śmieci (i nie tylko) XP zajmuje ok 700 Mb. Co ciekawsze im mniejsza partycja systemowa tym mniej wrzuca niepotrzebnych plików
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
OldBoy
![]() ![]() |
Ponieważ SBLive 1024 (ct4830) pod 2k nie chodzi, OS z wyboru (dla mnie) to XP. 8)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
lub po prostu Paput
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |