Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 09.07.2020, 16:58   #8
DarkSlide97
Kiedyś to było

Data rejestracji: 17.11.2013
DarkSlide97 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>DarkSlide97 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>DarkSlide97 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>DarkSlide97 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>DarkSlide97 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
@ M@X

Cytat:
Bazar jest w moim mieście jeden, ale nie byłem na nim chyba od ponad dekady. Sklepy osiedlowe akceptują płatność kartą/telefonem, bo by umarły (sam znam dwa które się przewróciły bo uparcie nie zakupiły terminala). Do napiwków mam zawsze te wypłacone kilka stow w miesiącu.
Tym się różnimy - ja na bazarach czy giełdzie jestem co parę dni, na giełdę czasami jadę z przyzwyczajenia, nawet jak chcę niczego kupić Tak jak już pisałem kiedyś - zdecydowanie wolę klimat bazaru niż centrum handlowego.

Większość sklepików obsługuje karty ale często np. od 10zł (chyba tylko po to żeby mieć drobne na wydanie - swoją drogą raz na jakiś czas robię dobry uczynek i oddaję kasjerce wszystkie grosze z portfela, zawsze się cieszą ) BTW fajną masz pracę jak wydajesz kilkaset miesięcznie na same napiwki

Cytat:
A masz coś do ukrycia? Bo ja za wszystko płacę telefonem i nie mam problemu z tym czy ktoś sprawdzi, że robiłem zakupy w Lidlu, zapłaciłem ubezpieczenie samochodu, zatankowałem go czy odebrałem paczkę za którą zapłaciłem BLIKiem.
Tutaj nie chodzi o to, czy mam coś do ukrycia, tylko że każdy człowiek ma prawo do prywatności. Nieważne że kupiłem sobie wczoraj Monte, kefir i dwa piwa - ważne że to co, gdzie i od kogo kupuję jest tylko i wyłącznie moją sprawą i nie chcę żeby ktokolwiek o tym wiedział a już na pewno nie bank/państwo.

Cytat:
Gotówkę można unieważnić w momencie. Dekretem. A patrząc na podpisujący w nocy ustawy PIS, możesz zasnąć z działająca gotówka, a obudzić sie z nic nie warto plikiem celulozy pod poduszką.
Chodziło mi bardziej o zablokowanie konta np. przez US (zwłaszcza jak ktoś ma firmę). Bez gotówki jesteś w czarnej dupie, bo nawet chleba nie kupisz.

Cytat:
Wręcz przeciwnie. Miałem gotówkę w portfelu to wydawałem odruchowo. A w aplikacji mBanku mam analizy wydatków, kategorie tego na co wydaje i ładny suwak, który robi się czerwony, gdy za dużo wydaję.
Kiedyś miałem taki okres płacenia za wszystko kartą, bo wygodnie. Wychodzę z domu to kawka w kawiarni, potem jakieś lody, drożdżówka, codziennie Subway, piwko w barze... Potem wszedłem na konto i zobaczyłem ile na to wszystko poszło. Fajny telefon można sobie za tyle kupić Nie mówiąc już o przypadku kiedy płaciłem kartą dopóki nie wywaliło odmowy, po wejściu na konto okazało się że wydałem całą kasę która tam była, wskoczył mi debet i przepuściłem cały ten debet

Od tych dwóch przypadków płacę praktycznie tylko gotówką, bo przyłożenie karty to pikuś, ale pożegnanie się z kolejnym banknotem jednak jest cięższe. Nawet czasem potrafię liczyć drobne żeby nie ruszyć kolejnego banknotu, taki efekt psychologiczny

Cytat:
A ja się właśnie zastanawiam nad tym piątym punktem
To dla beki oczywiście. Choć śmieszą mnie płatności telefonem, a teraz nawet zegarkiem. Co będzie następne, płatność ubraniami, np. majtki z NFC?

@Jarson

Cytat:
Oczywiście wada dla państwa, również dla banków, ale też choćby dla ojca, którego syn ma zwyczaj kupowania narkotyków. Albo dla matki z zasądzonymi alimentami na dzieci, której były mąż nie płaci nic, bo pracuje na czarno i oficjalnie nie posiada żadnych dochodów.
Państwo to tylko chciałoby położyć łapę na oszczędnościach ludzi, a zwłaszcza państwo a nasz rząd na tyle nas dyma, że kantowanie go to tylko odbieranie tego co nasze Narkotyki były, są i będą a likwidacja gotówki przyniosłaby alternatywne formy płatności (np. ciałem ).
Natomiast alimenciarzy powinni dojeżdżać jak najmocniej, jak nie ma to niech wykonuje prace społeczne aż nie odpracuje tych alimentów

DO WHAT YOU WANT BUT THINK ABOUT THE OMEN
DarkSlide97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Tagi
gotówką, płatności, zalet

Twoje uprawnienia: