![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
AC '97 to pomyłka!
Planuję qupić kartę dźwiękową. Do tej pory miałem Sound Blaster AWE 32 i karta ta spisywała się idealnie, ale ma ona złącze ISA, a ja takiego nie mam na nowej płycie głównej. Tymczasowo korzystam z AC '97 - jest beznadziejny, oferuje najgorszą jakość dźwięku, jaką kiedykolwiek słyszałem, jest gorszy niż bzyczek (PC Speaker). Do tego nie działają mi moje kolumny głośnikowe od sprzętu hi-fi (basowe głośniki ledwo słychać przy max głośności, satelitki natomiast działają). Jaką mam kupić kartę dźwiękową? Czy wybrać SB AWE 64 (chyba ma PCI?), czy może SB PCI 128, a może jeszcze coś innego? Nie uznaję nic innego, tylko produkty Creative Labs, chcę mieć tylko dobry dźwięk, ale nie potrzebuję dupereli jak np. Audigy czy SB Live.
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno. Ostatnio zmieniany przez ZiP : 26.07.2002 o godz. 21:41 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Osobiście posiadam SB 128 PCI i mi w zupełności wystarcza jeśli bym mial zmieniać to na SB Live 1024 Player lub SB Live 4.1 lub 5.1 które kosztują nie więcej niż 300PLN. Chyba kupno SB PCI 128 to jush przesada może zainwestować i kupić przynajmniej te 1024 ale decyzja należy do Ciebie PS : zajrzyj tutaj masz tu swietny sprzęt za niewielkie pieniadze. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=825 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz
![]() |
Hmmm... odrazu rzucił mi się w oko SB Live 5.1 bulk... ale 128 Vibra PCI jest o niecałą stówkę tańsza. SB Live ma próbkowanie 32 bitowe, 48 kHz, 64 kanały MIDI, 1024-głosową polifonię, SPDIF - uważam to za zbędne, komu to służy? Piszesz, że masz 128 PCI - a jakie masz opcje do ustawienia w regulatorze głośności; jest chociaż regulacja basów i sopranów? AC 97 i wiele innych nie ma nawet tego, więc takie karty odrazu odpadają...
![]() |
#4 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Na najnowszych sterach jest regulacja góry / soprany /i dołu / basy / WYJŚCIE / odtwarzanie Wave , line , modem , aux , video , mic , cd , synth , WEJSCIE / NAGYWANE - modem video .aux . mici cd Ba jest nawet opcja SPARTIAL / efekt rzesrzennego dzwięku takie pseudo surround ale na głośnikac CREATIVE SBS 52 działa miodzio |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wyjadacz
![]() |
Cytat:
BTW. z głośnikami już sobie poradziłem, ale dźwięk na AC '97 i tak jest nienajlepszy.
![]() |
![]() |
#7 |
odeszły MAJSTER
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
to, co napisał Woitas, to cała prawda:cool: jednak sam, jako posiadacz takiedo sprzętu (poniżej 4000zł)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Hmmmm mialem SB128 ktorego okazyjnie zamienilem na Live 1024 - roznice? Baaaardzo duze!!! Naprawde sluchanie muzy na 128 a 1024 to zupelnie inne doswiadczenie (na 128 dzwiek byl jakby to powiedziec plaski 9czego nie odczuwalem dopoki nie posluchalem nowej karty) a na live muzyka 'nabrala kolorow' hehehe.
Ciekawy choc dosc stary link : http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/59-169
![]() |
#9 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
ja mam sb64pci i jest wpozadku nie potrzebuje nic lepszego, chodzi tak samo jak sb128pci wiec jest tez ok. Mi Ac97 starczal ale na plycie epoxa, a na ecs-ie jest jakos cicho, cos musieli zrabac na tej plycie ze tak jest bo normalnie na tych drozszych chipset dzwiekowy ac97 chodzi glosno.
![]() |
#10 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
AC97 jest zupełnie porównywalny z SB128 - na zwykłych, tanich głośnikach (mówię o AC97 na Soltek drv4). Regulacje sporanów i basów zapewniają Ci programy użytkowe, z tych co ja używam to ma to: WindowsMediaPlayer i RealOn. SB128 (używana) kosztuje max. 50,-zł). Creative jest w Polsce szalenie popularne - z braku innych propozycji. Napewno na niejednym portalu przeczytasz, że byle jaki MINT jest porównywalny jak nie lepszy od Creative. Creative ma straszne problemy ze sterownikami - szczególnie XP, jak mówi moja bratowa "przerypane". Uruchomienie karty Creative na XP graniczy z cudem, 1024 mi się nie udało - poszła do "żyda". Polecam \\benchmark.pl. 8)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
odeszły MAJSTER
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
Cytat:
:-D |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
Jak masz markową płytę główną z AC97 to nie zauważysz różnicy w stosunku do SB128. 8) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Trzeba bylo teraz za pozno. Niektorym przychodzi to z latwoscia a inni sie tego nigdy nie naucza :-D
![]() |
|
|