Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.07.2002, 21:57   #16
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
esem napisa***322;(a)
AC97 jest zupełnie porównywalny z SB128 - na zwykłych, tanich głośnikach (mówię o AC97 na Soltek drv4).
Jeżeli AC '97 dorównuje jakością do SB 128, to ja chyba śnię!!! :-D :o
Jeszcze jedno: ja nie używam tandetnych głośniczków za 19.90 zł albo słuchawek za 1.99 !!!!!!!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.07.2002, 04:15   #17
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
AC 97 to niewiarygodny szajs. Tego się nie da słuchać.

Nie wiem, dlaczego uznajesz tylko karty Creative, bo to teraz jedne z gorszych kart. Chcesz coś dobrego - VideoLogic SonicFury (w Stanach znana jako Turtle Beach Santa Cruz). Live i Audigy mogą się schować ze swoim programowym resamplingiem na 48 kHz - ta karta robi to sprzętowo. Poza tym, ma inne zalety - poczytaj o niej. Brzmi lepiej, niż Audigy. Drivery pod win9x - tylko najnowsze bety. Pod 2k/XP - zero problemów.

Jeśli przypadkiem ktoś nie wie, to wszystkie karty zgodne z AC 97 resamplują dźwięk na 48 kHz. I tylko garstka robi to przyzwoicie. Kodeki AC 97 na płytach głównych robią to programowo, nawet te z DSP, i robią to żałośnie. Z Creative'a, Audigy jest w miarę OK, ale masa z tym złomem innych problemów. A SB 128 <b>NIE</b> resampluje dźwięku.

SB PCI 128 - jeśli gdzieś znajdziesz produkcji Ensoniqa, a nie Creative (to karta stworzona przez Ensoniqa, jak by nie było), to kup w ciemno. Jeśli nie znajdziesz, to Live odpada - nie przenosi wszystkich częstotliwości jednakowo dobrze i nędznie resampluje dźwięk, znikają szczegóły.

Pozdrawiam.
Marius_The_Mad jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.07.2002, 09:35   #18
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie jestem żadnym fanem AC97. Potwierdzam ponownie (z autopsji), że nie ma większej różnicy między AC97 (na dobrej płycie głównej) a SB128PCI. Nie używam też głośników za 19,90. Nie są to też za 6.000,-zł. Trzy lata temu dałem za nie trochę ponad 1.000,-zł. Na potrzeby komputera jeszcze mi wystarczają: radio z Internetu, gry dla dzieciaka i inne: obróbka Audio czy DVD.
Muzykę jednak wolę słuchać z wieży a DVD oglądam na kinie domowym - cenię sobie komfort.
Creative ma w Polsce pozycję monopolisty (w kartach dźwiękowych)zdecydowanie większą niż nVidia (w kartach graficznych) ale nie wynika to z ich jakości czy parametrów.
Jak Ci się uda trafić coś nie Creative - to napewno będziesz zadowolony. 8)
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.07.2002, 10:56   #19
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Marius_The_Mad napisa***322;(a)
AC 97 to niewiarygodny szajs. Tego się nie da słuchać.
Zgadzam się!
Cytat:
Nie wiem, dlaczego uznajesz tylko karty Creative, bo to teraz jedne z gorszych kart. Chcesz coś dobrego - VideoLogic SonicFury (w Stanach znana jako Turtle Beach Santa Cruz).
Produkty Turtle Beach to produkty profesjonalne, a jednocześnie bardzo drogie. Produkty Creative Labs w zupełności mi wystarczają - ja nie potrzebuję np. próbkowania 96 kHz, wystarczy w zupełności 44 kHz; także pasmo przenoszenia nie ma tutaj dla mnie znaczenia.
Stary 29.07.2002, 13:50   #20
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sonic Fury / Santa Cruz to konsumencki model Turtle Beacha Nie jest taki drogi (chyba z 70$ ?) i nie obsługuje wcale 96 kHz

Poczytaj o nim, może się jednak zdecydujesz.

Hmm... Esemie : niektóre płyty mają kość z SB PCI 128, podpisaną jako AC 97
Marius_The_Mad jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.07.2002, 16:23   #21
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Lightbulb

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)

Zgadzam się!

Produkty Turtle Beach to produkty profesjonalne, a jednocześnie bardzo drogie. Produkty Creative Labs w zupełności mi wystarczają - ja nie potrzebuję np. próbkowania 96 kHz, wystarczy w zupełności 44 kHz; także pasmo przenoszenia nie ma tutaj dla mnie znaczenia.
przede wszystkim wyjsciowym tematem bylo zastapienie codeka AC97 zintegrowanego na plycie glownej karta dziwekowa firmy Creative Labs i tego sie prosze trzymajmy, skoro wymieniony wiele postow temu SB AWE 32 nie ma dzis racji bytu dlatego ze posiada slot ISA (jest jeszcze w sprzedazy wiele plyt majacych ten slot) mozna pokusic sie o adapter PCI/ISA, jednak malo oplacalna inwestycja bo to kosztuje okolo 100 zl, za ta cene mozna kupic SB 128 Vibra, przecietna karta, ale solidna, przeciwnicy moga wymieniac konkurencje, ale Creative Labs moze i monopolista w Polsce daje wysmienite produkty koncowe, inne karty to klony i mozecie tutaj zaprzeczac, ale tak jest... za okolo 30-40 zl np. na allegro mozna dostac SB 64 PCI, gra to tez calkiem niezle... i teraz jeszcze pytanie co taka karta ma wykonywac, jesli tylko do sluchania muzyczki np. z plikow mp3 i giercowania to faktycznie szkoda inwestowac w cos lepszego,
a tak swoja droga znam wielu pseudo audiofili ktorym taki codek AC 97 wystarczy

pozdrawiam:-D
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2002, 14:40   #22
JaryX
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.11.2001
JaryX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No wlasnie kupilem plyte Shuttle AK32. Jest na niej szesciokanałowy dzwiek AC'97.

Jakież było moje zdziwienie, gdy po zainstalowaniu sterowników usłyszałem dzwięk jak ze starego "Grundika".

Da sie cos zrobic by otrzymać w miare słyszalny dzwiek na tym sprzecie?
JaryX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2002, 14:53   #23
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
JaryX napisa***322;(a)
No wlasnie kupilem plyte Shuttle AK32. Jest na niej szesciokanałowy dzwiek AC'97.

Jakież było moje zdziwienie, gdy po zainstalowaniu sterowników usłyszałem dzwięk jak ze starego "Grundika".

\
wylaczyc Ac97 i dokupic normalna karte dzwiekowa.
To rzeczywiscie substytut poczciwego PC-spikera
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2002, 14:56   #24
Ćwikła
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 05.11.2002
Ćwikła w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
???

Cytat:
tomgoo napisa***322;(a)
wiesz co esem ja mam sound blaster live 1024 i jeszce nie miałem żadnych problemów z tą kartą wszystko chodzi ,,cód-miód"
Mam pytanie do Ciebie?? Dlaczego mija ksywa widniej u Ciebie na czarnej liście.
Ćwikła jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2002, 15:10   #25
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zamiast psioczyć na ac97 posłuchajcie lepiej ich pod np jaskimkolwiek dystrybucją linuxa /jakie kiedyś było moje zdziwienie jak pod rh chyba 6cośtam odpaliłem na chwile ac97 z ak31 a moze to była k7vat od lucky stara ? bo jakośc dzwieku znacząco na plus odbiegała od tego co oferowała winda /
pozdro
ps ale fakt faktem ac97 /nawet w wersji 6 kanalowej / to only do grania i słuchania mp3
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2002, 15:45   #26
Bagjo_
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.07.2002
Bagjo_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja tez niestety mam ac97 i uważam ją za wielkie gowno. Moge se pomazyc np. o dzialajacym mikrofonie ... Nie kupujcie tej karty!!!
Stary 17.12.2002, 15:48   #27
AS_Wywiadu
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.05.2002
AS_Wywiadu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
buahhaha

Tak się składa, że doświadczenie w kartach dźwiękowych mam nielada, hyhy ale nie lubię się chwalić Nie kupuj kart CREATIVE!!! Bedziesz później pisał na postach, że ci pierdzi, że ci zgrzyta, że ci wywala blue screen i tak dalej i tak dalej... Wszyscy zorientowani w tym temacie wiedzą jakie problemy stwarzał SB LIVE swego czasu, kłopotliwe niedopracowane sterowniki, oprogramowanie z mnóstem błędów a najciekawsze jest to, że czym nowsze tym gorsze i to fakt a nie tylko moje zdanie!!! Poczytaj sobie www zachodnie na ten temat a sam się przekonasz co to oznacza monopol Creative hehe!!! Karty Creative jako jedyne bardzo obciążają procesor, mają słąba jakość wykonania itp. najciekawe jest to, że nowe oprogramowanie jest dostępne płatne a najśmieszniejsze jest to, że płyta 4euro koszuje do SB Audigy w Creative Polska z nowym softem buhahaha. A karta dźwiekowa SB 128 to jeden z najgorszych niewypałów!!! Przykład? producent Gigabyte do tej pory montował zintegrowanego SB128 na swoich płytach ale przeszedł na Via codec bo już ten Via Codec jest jakościowo lepszy nić SB128!!! A jaki jest VIA Codec AC 97 to sam wiesz, hehe. Ja miałem karty dźwiękowe takie: SB AWE 64 value, SB128, SB Live 5.1, Hercules Muse XL - super karta za małe pieniądze!!, Sb Audigy testowałem a mam obecnie Herculesa Fortissiomo 2 z której jestem Very happy! Zero problemów a jakość dźwięku wymiata! Nawet Mp3 w jakości 96kb grają tak jakby były skompresowane w 256kb!! A i troche muzy robię i wymagający jestem co do dźwięku. Dobre są karty Terrateca bardzo! Zależy ile masz wydać $$$ na karte ale jak tanio szukasz to polecam poszukać karty na układzie CMI 8738 np. Hercules Muse XL ok120zł, albo Winfasta karte też takie robią w tej cenie, jak szukasz czegosć droższego za ok 300zł karta Terrateca na układzie Cirrusa Logica, Videologic Sonic furry ale to drogie troche ale też ten sam układ.

Pozdrawiam i dobrze ci radze nie kupuj Creativa bo będziesz no chyba, że słuchasz Umcy Umcy i byle grało i trzeszczało :-D

Ostatnio zmieniany przez AS_Wywiadu : 17.12.2002 o godz. 22:16
AS_Wywiadu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2002, 15:49   #28
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
JaryX napisa***322;(a)

W pierwszym rzędzie poszukać innych sterowników niż te dostarczane z płytą ponieważ nie wiadomo czemu często są badziewne. Miałem taki przypadek iż po złożeniu zestawu i jego uruchomieniu dźwięk był gorzej niż zły. Pomogło ściągnięcie i zainstalowanie sterowników ze strony producenta płyty.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2002, 16:02   #29
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: ???

Cytat:
Ćwikła napisa***322;(a)
Mam pytanie do Ciebie?? Dlaczego mija ksywa widniej u Ciebie na czarnej liście.
dobra zlikwidowałem
ale dlaczego tam była??
ponieważ niedawno na mnie nabluzgałeś !
tomgoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2002, 20:58   #30
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
tomgoo napisa***322;(a)
wiesz co esem ja mam sound blaster live 1024 i jeszce nie miałem żadnych problemów z tą kartą wszystko chodzi ,,cód-miód"
a tego live'a masz na WinXP? bo sie zastanawiam nad ta karta.
POZDRAWIAM.

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: