![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.06.2005
![]() |
![]()
Od dłuższego czasu przymierzam się do wybróbowania linuksa, z tym, że muszę mieć sprawnego winowsa, gdyż nie tylko ja korzystam z komputera, a mam niedobre doświadczenia.
Jak pierwszy raz próbowałem zaistalować linuksa (na hdb), a był to Mandrake, to instalator uszkodził mi tablicę partycji na hdb i zniszczył mbr na hda. :\ Hda naprawiłem przy pomocy konsoli odzyskiwania win xp, a tym drugim dyskiem do dziś nie zrobiłem porządku. Potem się okazało, że jądro 2.6 jakoś inaczej odczytywało dane o partycjach i teraz boje się za to zabrać ![]() Czytałem dość dużo, ale linuksa jeszcze nie znam i GRUB wydaje mi się bardzo skomplikowany - chodzi mi bardziej o późniejszą pracę i ew. naprawę niż samo zaistalowanie. Czy inne bootmanagery sa prostsze i bezpeczne? Np. GAG lub inny? Może podpowiecie jak się za to zabrać? ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Lilo :)
tyle, nie instaluj tego na głównej partycji do mbr - tylko na partycje linuksowa. Sciągasz program Winhex - kopiujesz boot partycji linuksowej do pliku *.dat Następnie edytujesz plik boot.ini na C: dopisujesz linijke: C:\nazwa.dat="nazwa dystrybucji" :D
![]() |
#3 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
Jeśli się boisz coś uszkodzić a chcesz się tylko nauczyć instalować i korzystać z linuksa polecam emulację komputera w środowisku windows:
vmware lub virtual pc. Wszystkie operacje dokonujesz wtedy na maszynie virtualnej i nie ma mowy, abyś coś uszkodził ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
proc min 1ghz i najlepiej ponad 256 pamięci min. sdram ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Dzięki za odzew
![]() O zastosowaniu NT Loadera też czytałem, ale zawsze podawano sposoby na kopiowanie bootsectora z poziomu linuksa. Tylko jak się do niego dostać po zrestartowaniu kompa? Winhex działa pod windą? Zaraz spróbuję go znaleść przez google. ![]() Czyli tak - instaluję linuksa (jaki swap - zawsze dwukrotność pamięci?, robić partycje boot?, / oraz home), podczas instalacji wgrywam lilo a nie gruba (tak?) a potem przy pomocy winhex kopiuję bootsector partycji z lilo? i dopisuję go do boot.ini ![]() PS. Muszę się za to zabrać bo za dużo czasu i pieniędzy straciłem na linuksa, żeby teraz zupełnie odpuścić, a już się na to zapowiadało ![]() PS. Jakby co mogę na Was liczyć? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
taak pod linuksem skopiować bootsektor sie da ale po co ![]() winhex działa pod windą - mama nadzieje, że skumasz o co w nim chodzi. robusz partycje swap (niech Ci bedzie 2x ilość ramu) i partycje ext3 - i nic więcej. Instalujesz lilo nie na C: tylko na partycje ext3 z linuksem. Tak możesz na nas liczyc ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
![]() A najpierw zrobię porządek z partycjami. Mam dwa hdd. Na obu mogę zwolnić miejsce na początku. Mam nadzieję, że jeśli win xp startuje mi z 3 partycji podstawowej, to jak usunę dwie pierwsze (ukryte, dawna kopia z innego kompa) to on automatycznie zaktualizuje boot.ini i wystartuje? A może lepiej na drugim?, mam tam więcej miejsca w sumie ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|