Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   amd vs. intel (https://forum.cdrinfo.pl/f5/amd-vs-intel-10632/)

ThanatoS 19.09.2002 22:33

Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)

jaki zgrzyt. Bo w niedlugiej przyszlosci mam zamiar kupic kompa i bralem jedynie pod uwage p4, athlon odpada widzialem testy i niestety p4 drozszy a pozatym zawsze bedzie tak ze na p4 wszystko lepiej chodzi porownajcie sobie chocby gta albo nie wiem. Wedlug mnie wszstkie gry, programy sa pisane pod Pentiuma zawsze tak bylo i tak bedzie.
To jest moje zdanie a teraz prosze o obelgi pod moj adres.

No niestety ale nawet taki producent jak Microsoft przesiada sie na maszynki AMD. Dużo gierek jest optymalizowanych na AMD, karty graficzne mają wspomaganie systemy 3D Now AMD'eka. I jak tu nie mówić że się nie robi pod nie. A wymagania takie stawia rynek8) ;p

-Sid-The-Rat=> 19.09.2002 22:41

3D now to przypadkiem nie zerzniete SSE2 Intela?

Ice 19.09.2002 22:59

Ilość załączników: 1
ONLY YOU ...

ZiP 19.09.2002 23:01

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
3D now to przypadkiem nie zerzniete SSE2 Intela?
3D Now nie jest z niczego zerżnięte, technologia ta została początkowo wprowadzona do procesorów K6, a więc o wiele wcześniej, niż pojawienie się SSE w P-II oraz SSE2 w P4.

-Sid-The-Rat=> 19.09.2002 23:12

jest 3DNow! i jest 3DNow2! - obydwie te rzeczy byly odpowiednikami wynalazkow intela (MMX, SSE, SSE2) - tak jak mmx+ - ciezko dociekac ktore byly pierwsze - ale kiedy intel promowal mmx'y - procesory k6 i inne kosci firmy AMD byly co tu duzo mowic - marne i niedopracowane

Sniper 19.09.2002 23:34

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)
... niestety, P4 2.8 Ghz bije najszybszego Athlona niestety mocno, ale mam nadzieję, że już niedługo.
cenowo też i to kilka razy ;)

mapsajm 19.09.2002 23:34

p4

Sniper 19.09.2002 23:43

Teraz coś od siebie :
Na samym poczatku miałem celerka oh eh intel gooood AMD beeeeeeeeeeee!!!

Z czasem postanowiłem zmienic procka niestety kasy wystarczyło mi tylko na amd i to durona - ludzie mi odradzali "chłopie autocad bedzie sie cioł ple ble i inne szmiry
ale ja postanowiłem zmienic i.....

szok mocy predkosci i wogóle teraz mam athlona 1.33mhz i wstyd sie mi przyznac ze kiedykolwiek miałem intela. porównujac intela i amd o tych samych czestotliwosciach wygrywa amd . o cenie nie wspomnę ;)))

i mała dygresja koles u mnie w sieci ma p4 1,5ghz gf2 mx 400
płyta abit 128mb ram

gta3 ma 3 klatki na sec robilismy cuda na swierzy system nawet kiszka i mogiła nie wycisnie wiecej i koniec

a jezeli ktos sie bawił celeronami od 633mhz to zapewne wie co oznacza termin "wąskie gardło" - nadmieniam że istnieje możliwosc wolniejszej pracy cel 633 od cel 366 - dlaczego ? tego nikt nie wiem
anie w zaprzyjaznionej mi redakcji ani sam intel nie odpowiedział na pytanie ;))

czyli tak jak powiedziałem AMD !!!!

ThanatoS 19.09.2002 23:44

Cytat:

jest 3DNow! i jest 3DNow2! - obydwie te rzeczy byly odpowiednikami wynalazkow intela (MMX, SSE, SSE2) - tak jak mmx+ - ciezko dociekac ktore byly pierwsze - ale kiedy intel promowal mmx'y - procesory k6 i inne kosci firmy AMD byly co tu duzo mowic - marne i niedopracowane
Akutat instrukcje AMD 3DNow i 3DNow2 mają inną ilość i inne instukcje niż produkty Intela. Poparz sobie teraz Athloniki mają instrukcje swoje jak i Intelowskie. Intel posiada tylko swoje. Owszem możliwe że K6 były niedopracowane, ale teraz Athloniki są naprawdę dobrej jakości.
Może nie wiesz ale AMD kiedyś produkował procesory 386 SX jak i DX, były o dziwo wydajniejsze od procesorów firmy Intel o ok. 10 %. A przy tamtych czasach to była niezła wydajność i nadwyżka mocy.

paput2000 19.09.2002 23:55

Re: amd vs. intel

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
które procesory są lepsze i szybsze
AMD XP czy P4

Oczywiście że Athlon - nie pomijając faktu iż AMD faktycznie ostatnio ma trochę problemów, ale może to przejściowe.

Druss 20.09.2002 00:52

Predkość do ceny?? Oczywiscie wybieram Athlona :P

woitas 20.09.2002 02:10

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Predkość do ceny?? Oczywiscie wybieram Athlona :P
mam Athlona XP 1700+, plyta Epox na Via KT333, 256 DDR 333 MHz, Barracuda IV 80GB i smiga az milo (szczegolnie widac to na autocad'zie, archicad'zie, czy photoshopie). normalnie miodzio.
a GTA 3 chodzi extra.

cana 20.09.2002 08:32

Cytat:

poniewaz bylem zawsze w takiej sytuacji ze cena komputera nie grala roli (wybaczcie ze pomnie szczegoly) wiem jak wyglada sytuacja kiedy przychodzi do kupowania zestawu za 8000-10000 (bez monitora i innych pierd..ek)

intel
intel i tylko intel

>kiedy intelowskiego procka wsadzi sie w dobra plyte glowna (ASUS) na >chipsecie intela dolozy do tego dobrej firmy pamiec (RAMBUS - a >jakze) otrzymujemy POTWORA - mialem niewatpliwa przyjemnosc pracowac
>na tym systemie prawie 2 miesiace - nigdy sie nie powiesil, nigdy >nie zobaczylem bsod, nie gryzly sie przerwania, sterowniki, nie bylo >problemow z DMA i innymi *******kami (syst 98 i w2k)

pod AMD /na sławnej ;) kt7a też nie mialem zadnych klopotów z tbirdem / a i teraz nie mam żadnych problemów z axp czego nie powiem o tak sprawdzonej architrekturze jak p3 na intowskim chipsecie i płycie asusa

>wiem ze AMD jest tansze, wiem ze jest dzieki temu bardzo lubiane >wsrod klientow - jednak jest to firma mlodsza ktora swa pozycje na >rynku wypracaowala dzieki kompromisom w jakosci - dlaczego AMDki >pracuja w takich temperaturach? nie da sie tego obnizyc? dlaczego >AMDki tak latwo sie pala? dlaczego dlaczego?

Amd wcale nie jest mlodą firmą ,jest tak samo stare jak Intel / a zarządy obydwu firm kidyś robiły w jednej firmie :) a procki amd się tak łatwo nie pala ( jak się ma cienkie chłodzenie i się próbuje procka podkrecic za dużo na zbyt wysokim napieciu to tak jest i ma amd i na intelu / jedyną wada jest to że moga sie kruszyć
a to zę POTRAFIĄ w takich temp pracować to IMHO plus a nie wada bo intel wcale mniej ciepła nie wydziela / tylko w spec pdaje śtednią moc wydzielaną a nie max/
a co do kompromisów to gdzie / w fakcie że do końca żyłują strą linię technologiczną ? intel by tez nie przeszedł na 0.13 teraz gdyby nie amd bo taka zmiana to koszta ogromne a jak wpływy maleją bo marża z powodu konkurencji spada to jest to tym trudniejsze/

>to ze intel ma wyzsze czestotliwosci pracy wynika z przyjetej >koncepcji rozwoju - wiecej mniejszych operacji a nie mniej >wiekszych - to widac od razu kiedy sie popatrzy na benchmarki - w >jednych wyraznie goruje INTEL w drugich AMD (z wyjatkiem ostatniego >potworka P4 2.8...)

Sorki Sid ale co do architektury procków to się mylisz i to bardzo,
na pierwszy rzut oka ;) tylko instrukje mmx i 2snow i sse i sse2 są CISC-owate a obydwa procki wewnętrznie są hiperskalarnymi RISC'ami ale aqrat AMD ma więcej jednostek wykonawszych fpu / BTW amd kiedyś w czasach k5 miało naprawde nędzne fpu ale mocarne stałoprzecinkowe/
a w testach w których liczy się przepustowość pamięci rdramy są lepsze od normalnych ddr i w takim np q3 z tego powodu amd jest gorsze / i nie tylko w tym giercowym tescie/

>poza tym nalezy patrzec na procesory produkowane w tym samym czasie >a nie z tym samym zegarem - co z tego ze 1800+ jest szybszy niz >P4@2000 kiedy pojawil sie pol roku pozniej? obecnie p4@2.8 jest nie >do przescigniecia i pewnie jakis czas taki pozostanie - do >nieprzekraczalnej granicy technologicznej (wymiar sciezki) pozostalo >juz bardzo malo - koszty badan rosna astronomicznie - nie wiem czy >AMD to wytrzyma zwlaszcza ze od roku generuje wylacznie straty
aqrat to że amd jako całośc generuje straty to fakt / i to nie od tego roku /ale procki to tylko wycinek tego co robi amd ->pamęci flash i tym podobne

>jak bedzie wygladala 64bitowa nadzieja AMD... zobaczymy - jesli >bedzie dobry, tani stabilny i na dodatek programisci zechca pisac >pod niego programy to sam tego cudaka kupie

ten cudak bez posiłkowania się softem / tak jak itanium1 i itanium2/ potrafi obsługiwać progsy 32 bit a specyfikacje procka i odpowiedni software firmy robiące systemy i programy otrzymały już dawno -> młotki serwerowe / opteron/ pokazywano na 64 bit linuxia i takiej samej windzie

[COLOR=red][COLOR=orangered]

cana 20.09.2002 08:35

qrde nie tak to miało wyglądać ale trudno, już nie bedę poprawiał bo moje motto musiało by ulec zmianie :)

+++LeWaP+++ 20.09.2002 08:45

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)

Może nie wiesz ale AMD kiedyś produkował procesory 386 SX jak i DX, były o dziwo wydajniejsze od procesorów firmy Intel o ok. 10 %. A przy tamtych czasach to była niezła wydajność i nadwyżka mocy.

Zgadzam się jeżeli chodzi o 386 DX 40MHz fimy AMD. To było kiedyś coś, teraz leży w szafie... :(

SID zgadzam sie z tobą: Intel P4 z 512kb cache (np. 2,28GHz) i pamięciami RAMBUS o standardzie PC2700 (9,6 GB/s !) grzebie i to głęboko AMD. Oczywiście to wszystko na płycie ASUSA lub MSI :) Aha, nawet najszybsze obecnie DDRy 400MHz :):-D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:39.