![]() |
Predkość do ceny?? Oczywiscie wybieram Athlona :P
|
Re: amd vs. intel
Cytat:
|
Cytat:
Może nie wiesz ale AMD kiedyś produkował procesory 386 SX jak i DX, były o dziwo wydajniejsze od procesorów firmy Intel o ok. 10 %. A przy tamtych czasach to była niezła wydajność i nadwyżka mocy. |
Teraz coś od siebie :
Na samym poczatku miałem celerka oh eh intel gooood AMD beeeeeeeeeeee!!! Z czasem postanowiłem zmienic procka niestety kasy wystarczyło mi tylko na amd i to durona - ludzie mi odradzali "chłopie autocad bedzie sie cioł ple ble i inne szmiry ale ja postanowiłem zmienic i..... szok mocy predkosci i wogóle teraz mam athlona 1.33mhz i wstyd sie mi przyznac ze kiedykolwiek miałem intela. porównujac intela i amd o tych samych czestotliwosciach wygrywa amd . o cenie nie wspomnę ;))) i mała dygresja koles u mnie w sieci ma p4 1,5ghz gf2 mx 400 płyta abit 128mb ram gta3 ma 3 klatki na sec robilismy cuda na swierzy system nawet kiszka i mogiła nie wycisnie wiecej i koniec a jezeli ktos sie bawił celeronami od 633mhz to zapewne wie co oznacza termin "wąskie gardło" - nadmieniam że istnieje możliwosc wolniejszej pracy cel 633 od cel 366 - dlaczego ? tego nikt nie wiem anie w zaprzyjaznionej mi redakcji ani sam intel nie odpowiedział na pytanie ;)) czyli tak jak powiedziałem AMD !!!! |
p4
|
Cytat:
|
jest 3DNow! i jest 3DNow2! - obydwie te rzeczy byly odpowiednikami wynalazkow intela (MMX, SSE, SSE2) - tak jak mmx+ - ciezko dociekac ktore byly pierwsze - ale kiedy intel promowal mmx'y - procesory k6 i inne kosci firmy AMD byly co tu duzo mowic - marne i niedopracowane
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
ONLY YOU ...
|
3D now to przypadkiem nie zerzniete SSE2 Intela?
|
Cytat:
|
A ja obstaję na AMD, mam Athlonika, pamięci na DDR'ach i chodzi spoko. Nie ma co rozmawiać co jest lepsze, bo to jest zależne zawsze od kasy.
|
poniewaz bylem zawsze w takiej sytuacji ze cena komputera nie grala roli (wybaczcie ze pomnie szczegoly) wiem jak wyglada sytuacja kiedy przychodzi do kupowania zestawu za 8000-10000 (bez monitora i innych pierd..ek)
intel intel i tylko intel kiedy intelowskiego procka wsadzi sie w dobra plyte glowna (ASUS) na chipsecie intela dolozy do tego dobrej firmy pamiec (RAMBUS - a jakze) otrzymujemy POTWORA - mialem niewatpliwa przyjemnosc pracowac na tym systemie prawie 2 miesiace - nigdy sie nie powiesil, nigdy nie zobaczylem bsod, nie gryzly sie przerwania, sterowniki, nie bylo problemow z DMA i innymi *******kami (syst 98 i w2k) wiem ze AMD jest tansze, wiem ze jest dzieki temu bardzo lubiane wsrod klientow - jednak jest to firma mlodsza ktora swa pozycje na rynku wypracaowala dzieki kompromisom w jakosci - dlaczego AMDki pracuja w takich temperaturach? nie da sie tego obnizyc? dlaczego AMDki tak latwo sie pala? dlaczego dlaczego? to ze intel ma wyzsze czestotliwosci pracy wynika z przyjetej koncepcji rozwoju - wiecej mniejszych operacji a nie mniej wiekszych - to widac od razu kiedy sie popatrzy na benchmarki - w jednych wyraznie goruje INTEL w drugich AMD (z wyjatkiem ostatniego potworka P4 2.8...) poza tym nalezy patrzec na procesory produkowane w tym samym czasie a nie z tym samym zegarem - co z tego ze 1800+ jest szybszy niz P4@2000 kiedy pojawil sie pol roku pozniej? obecnie p4@2.8 jest nie do przescigniecia i pewnie jakis czas taki pozostanie - do nieprzekraczalnej granicy technologicznej (wymiar sciezki) pozostalo juz bardzo malo - koszty badan rosna astronomicznie - nie wiem czy AMD to wytrzyma zwlaszcza ze od roku generuje wylacznie straty jak bedzie wygladala 64bitowa nadzieja AMD... zobaczymy - jesli bedzie dobry, tani stabilny i na dodatek programisci zechca pisac pod niego programy to sam tego cudaka kupie |
Jak to który
.........tylko Intel.
Chociaż na dniach kupuje nowego kompa i niestety intela nie biorę pod uwagę bo jest poprostu dla mnie za drogi (w obecnej sytuacji ). Chociaż całkiem możliwe, że zmienię zdanie o AMD. |
patrze na te posty i normalnie jak bym widział cos w stylu TEAC VS LITEON, ale nie omieszkam pochwalić intela (wkońcu każda sójka swoje chwali):P
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:40. |