![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() |
Problem z komputerem....
1.Ostatnio zauważyłem że z moim kompem dzieje się coś dziwnego a mianowicie: bardzo często zacina sie on na kilka sekund (góra15) czemu towarzyszy zawsze dżwięk zbliżony to zgrzytania zębów pochodzący z jednostki centralnej. do wnętrznosci nie zaglądałem przez rok czyli od momentu jego kupna (bo nie chce nic psuc). CO MAM ZROBIĆ
![]() ![]() 2.AHA i czasami mam jeszcze komunikat jak startuje bios : Disk Boot Failure i chyba musze coś włożyć tylko po co mam cos wkladac(chodzi mi tu o płytke;-)) jak nie wkładałem nic przez ostatni rok,a windowsa zmieniałem ładnych kilka razy. ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Zeskanuj dokładnie cały HDD, najlepiej dobrym programem narzędziowym.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Też myślę że chodzi o dysk twardy. A jaki to model??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
surfuje sobie w necie kilka godzinek juz i jakos narazie działa (tzn nie zaciął sie) dysk skanowałem juz kilka dni temu, apropos co do programu to myslicie ze ten Scan Disk w Akcesoriach bedzie najlepszy? z góry dzieki za odpowiedzi
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Scandisk wystarczy, najlepiej przeprowadź pełne skanowanie powierzchni dysku. Sprawdź, może na dysku zagnieździły się jakieś grzyby i glony (wirusy
![]()
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
jeżeli masz któryś z: FujiTsu / Samsung lub WD Caviar to kwestią czasu jest zgon dysku
![]() ![]() ![]() Masz wbudowaną kartę dźwiękową? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
dysk mam Qantum v 100 a karta dżwiekowa jest wbudowana. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Cytat:
Witam ! Czasami to właśnie zintegrowana karta dzwiekowa robi tyle kłopotów / lomputer się wiesza w niektórych grach grafika jest niepoprawnie wyświetlana { u kolegi w THPS2 kółko w głównym menu nie chciało się kręcić a u innych ta sama gra instalowana z tej samej płyty chodziła i chodzi bez zarzutu / Zrób teścik wyłącz tę karte w BIOSIE i zobacz czy coś się zmieniło ! Znajdż nowsze sterowniki np www.x86.pl |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
lepiej zrób backup swoich danych / last time wymieniałem w ramach gwarancji hdd quantum -> też wydawał na początku dziwne dźwięki ale pracował a później już tylko te dźwieki / mechaniczny zgon/
ale jedna rzecz, jak Ci się tnie w biosie to cos tu jest nie tak / mozę że dysk Ci się przegrzewa / sprawdź stan s.m.a.r.t. za pomoca np speedfana lub np. progsa z firmy panterasoft / tylko że te programy działają tylko na standardowych kontrolerach i żaden nie potrafi zadziałać jak masz dysk na hpt37x/ lub jakiegoś progsa narzędziowego od quantum / szukaj na stronie maxtora bo maxtor wyqpił quantum tak jak conner został wchłonięty przez seagate/ a co do boot failure to jak masz ustawione w biosie kolejnośc botowania fdd a next hdd to jeśli w którymś z napędów / a dokładniej fdd ![]() a i jeszcze jedno a skąd pewnosc że to dysk? / posprawdzaj jak tam chłodzonko na mostku i procu a i sprawdż czy czasem nie masz coś z taśmą ide bo kjak ona jest walnieta to moga się dziwne komunikaty pojawiać / jak tam z sterami do mobo i tym podobnymi pierdółkami? ![]() pozdro
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Faktycznie zrób sobie backupa jak już powiedziano. Ale zobacz co da wyłączenie karty dźwiękowej w BIOSIE.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rejestrowany
![]() ![]() |
co do programu do skanowania dysku, polecam cos bardziej zawaansowanego tzn Norton Utilities, nie raz ratowal mnie z wielu opresji
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dzięki all za odpowiedzi na mój niestety nadal obowiązujący problem
![]() |
![]() |
![]() |