Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.07.2002, 20:45   #1
Bagjo_
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.07.2002
Bagjo_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z komputerem....

1.Ostatnio zauważyłem że z moim kompem dzieje się coś dziwnego a mianowicie: bardzo często zacina sie on na kilka sekund (góra15) czemu towarzyszy zawsze dżwięk zbliżony to zgrzytania zębów pochodzący z jednostki centralnej. do wnętrznosci nie zaglądałem przez rok czyli od momentu jego kupna (bo nie chce nic psuc). CO MAM ZROBIĆ taki problem mam po raz pierwszy , czasami jak komp sie przytnie to musze go nawet restartować (lub sam to robi). komp zacina sie nawet jak włącza sie bios. Zetkneliście sie z czyms takim?
2.AHA i czasami mam jeszcze komunikat jak startuje bios : Disk Boot Failure i chyba musze coś włożyć tylko po co mam cos wkladac(chodzi mi tu o płytke;-)) jak nie wkładałem nic przez ostatni rok,a windowsa zmieniałem ładnych kilka razy. ??

pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.07.2002, 21:26   #2
Yahol
Gość

Zeskanuj dokładnie cały HDD, najlepiej dobrym programem narzędziowym.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2002, 23:11   #3
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Też myślę że chodzi o dysk twardy. A jaki to model??
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2002, 23:30   #4
Bagjo_
Stały bywalec ;)

surfuje sobie w necie kilka godzinek juz i jakos narazie działa (tzn nie zaciął sie) dysk skanowałem juz kilka dni temu, apropos co do programu to myslicie ze ten Scan Disk w Akcesoriach bedzie najlepszy? z góry dzieki za odpowiedzi pozdrawiam
Stary 14.07.2002, 23:35   #5
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Scandisk wystarczy, najlepiej przeprowadź pełne skanowanie powierzchni dysku. Sprawdź, może na dysku zagnieździły się jakieś grzyby i glony (wirusy ) - użyj programu antywirusowego.
Stary 15.07.2002, 00:17   #6
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jeżeli masz któryś z: FujiTsu / Samsung lub WD Caviar to kwestią czasu jest zgon dysku Moim zdaniem nie są to najlepsze pamięci masowe Może przenosiłeś komputer w inne miejsce lub samochodem gdzieś po wertepach Dysk mógł się nieco uszkodzić.
Masz wbudowaną kartę dźwiękową?
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.07.2002, 10:15   #7
Bagjo_
Stały bywalec ;)

Cytat:
+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
jeżeli masz któryś z: FujiTsu / Samsung lub WD Caviar to kwestią czasu jest zgon dysku Moim zdaniem nie są to najlepsze pamięci masowe Może przenosiłeś komputer w inne miejsce lub samochodem gdzieś po wertepach Dysk mógł się nieco uszkodzić.
Masz wbudowaną kartę dźwiękową?

dysk mam Qantum v 100 a karta dżwiekowa jest wbudowana.
Stary 15.07.2002, 10:22   #8
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Bagjo_ napisa***322;(a)

dysk mam Qantum v 100 a karta dżwiekowa jest wbudowana.

Witam !

Czasami to właśnie zintegrowana karta dzwiekowa robi tyle kłopotów / lomputer się wiesza w niektórych grach grafika jest niepoprawnie wyświetlana { u kolegi w THPS2 kółko w głównym menu nie chciało się kręcić a u innych ta sama gra instalowana z tej samej płyty chodziła i chodzi bez zarzutu /

Zrób teścik wyłącz tę karte w BIOSIE i zobacz czy coś się zmieniło !

Znajdż nowsze sterowniki np www.x86.pl
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.07.2002, 10:35   #9
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
lepiej zrób backup swoich danych / last time wymieniałem w ramach gwarancji hdd quantum -> też wydawał na początku dziwne dźwięki ale pracował a później już tylko te dźwieki / mechaniczny zgon/
ale jedna rzecz, jak Ci się tnie w biosie to cos tu jest nie tak /
mozę że dysk Ci się przegrzewa / sprawdź stan s.m.a.r.t. za pomoca np speedfana lub np. progsa z firmy panterasoft / tylko że te programy działają tylko na standardowych kontrolerach i żaden nie potrafi zadziałać jak masz dysk na hpt37x/ lub jakiegoś progsa narzędziowego od quantum / szukaj na stronie maxtora bo maxtor wyqpił quantum tak jak conner został wchłonięty przez seagate/
a co do boot failure to jak masz ustawione w biosie kolejnośc botowania fdd a next hdd to jeśli w którymś z napędów / a dokładniej fdd / przed hdd jest jakis nośnik ale nie botowalny to możesz oczekiwać podobnych komunikatów
a i jeszcze jedno a skąd pewnosc że to dysk? / posprawdzaj jak tam chłodzonko na mostku i procu a i sprawdż czy czasem nie masz coś z taśmą ide bo kjak ona jest walnieta to moga się dziwne komunikaty pojawiać / jak tam z sterami do mobo i tym podobnymi pierdółkami?
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.07.2002, 10:39   #10
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Faktycznie zrób sobie backupa jak już powiedziano. Ale zobacz co da wyłączenie karty dźwiękowej w BIOSIE.
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.07.2002, 10:42   #11
murt
Rejestrowany

murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
co do programu do skanowania dysku, polecam cos bardziej zawaansowanego tzn Norton Utilities, nie raz ratowal mnie z wielu opresji 8)
murt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.07.2002, 17:25   #12
Bagjo_
Stały bywalec ;)

Dzięki all za odpowiedzi na mój niestety nadal obowiązujący problem szkoda tylko że wędrówki w biosie i we wnętrznosciach jednostki to dla mnie raczej przyszłość . tak myślałem czy dać kompa może do serwisu bo raczej sam to nic nie wyczaje (mimo waszej pomocy za co dziekuje)
Stary 17.07.2002, 10:25   #13
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... pobierz sobie stąd dobry program do badania HDD o nazwie Active SMART. Polski plik językowy w załączniku.
Dołączone pliki
File Type: zip polski.zip (2.0 KB, 40 oglądane)

Twoje uprawnienia: