![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 06.11.2002
![]() |
Formaty plikow video
!!!witam!!!
Mam pytanie jaki format plikow Video-audio zajmuje najmniej miejsca(*.avi, *.mpg, *.mpeg, *.mpe - macie moze jeszcze jakies inne propozycje), chodzi mi zeby pliki zajmowaly mniej mejsca i byly jek najbardzoej powszechne, to znaczy zeby nie byl to jakis egzotyczny formatktory malo kto bedzie mogl odtworzyc(nie chce formatow QuickTime'a). Jeszce jedno, jak juz bedziecie pisac o danym formacie, to podawajcie nazwe programu w ktorym bede mogl przekonwertowac z formatu(miedzy innymi tych wyzej wymienionych) do tego niby najlepszego.........A i jeszcze bardzo wazna rzecz, mam kilka(i duzo wiecej) teledyskow w jakosci "typowej"(mala rozdzielczosc), i Komwertujac je z jakiegos formatu do tego wybranego, nie chce znow podawac tego pliku do kompresji ktora pogorszy jego jakosc, chce go tylko przekonwertowac na znany/uzywany format w ktorym bedzie mial mniejszy rozmiar(w Mb)............... PS. Moze i troche zamotalem ale mam nadzieje ze do sie 'to' zrozumiec............. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
masz wymagania ^_^
przede wszystkim .avi to nie format video, tylko rozszerzenie pliku, ktory moze byc w jednym z wielu formatow-kodekow (divx i jego rodzaje, xvid, indeo i jego rodzaje, setki innych...) napewno najmniejsze beda pliki kompresowane divx/xvid, ale to nie jest format uniwersalny - tzn trzeba mies specjalny dekompresor aby go odtworzyc nie wytlumaczyles te na ile uniwersalny ma byc dany format - czy na windows tylko czy tez na linux i maka jedyny uniwersalny jest mpg i to w wersji pierwszej (nie tej znanej z dvd - mpeg w plikach .vob) jesli chcesz samego windowsa morzesz sie posilis kodekiem sparksona (albo jakos podobnie) zawartym w Macromedia Flash MX i wyzej - stworzysz w tym programie pliki exe ktore pojda na kazdym winie, sa malutkie, ale tez nie grzesza jakoscia w przypadku chocby srednich rozdzialek (maj pewnien bitrate, ktorego nie przeskoczysz) praktycznie tylko stary poczciwy i zajmujacy kupe miejsca mpg jest faktycznie uniwersalny, ale nie przeginaj - prawie kazdy ma QuickTime'a i DivX czy XviD - zalerzy dla kogo robisz te prezentacje/czy inny shit ![]() pozdro |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
xvid w kontenerze avi - albo jakis kontener ogg (calkiem przyjemnie to wyglada)
a swoja droga to brakuje tylko wymagania zeby sie samo robilo - dobre kodeki sa na ogol w marginesie - bo motlochowi nie chce sie robic czegos wiecej niz instalowc Nimo i olewac co ogladaja... z kolei popularny kodek to pewnie juz masz zastosowany - ktorys xvid lub divx - i raczej wiele z tego nie zaoszczedzisz jak chcesz cos uniwersalnego to poszukaj czegos co sie zwie bink - moze byc ciezko ale to nawet jako tako dziala
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
![]() |
To znaczy mi zalezy glownie na wielkosci plikow ten format jest tak "troche" wazny.........
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Author
Zlotowicz
Cytat:
Sid dal Ci odpowiedz co do wind (chyba blink video jest od win98), ja co do wszystkich platform... mozemy jeszcze powiedziec jak taka plyte nagrac (jezeli to ma byc plyta...) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
..........A to wszystko dotyczace kompatybilnosci(z systemami), to napisalem poto zeby ktos mi nie wytrzasnal formatu moze i dobrego ale jeszcze nie znanego, o ktorym malo kto slyszal i byl by problem z odtworzeniem takiego pliku....... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Author
Zlotowicz
no to robisz divx albo xvida i po krzyku
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.07.2003
![]() |
Może napisz w jakim formacie są te teledyski.
![]() |
#9 |
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
*.rm
![]() czym odtworzyc ![]()
![]() |
|
|