Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Athlon czy Pentium? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/athlon-czy-pentium-23774/)

Kasprzak 26.07.2003 16:35

Cytat:

piothrix napisa***322;(a)
przetaktowywanie grafiki (geforce)- program NVIDIA Bios Editor..zrzuca ci on bios z grafy na dysk, potem go edutyjesz i aktualizujesz

Pamiec (nic prostrzego) zmieniasz w biosie ustawienia CAS latency i szybkosc dzialania pamieci..zwiekszasz napiecie i jak masz dobry model (NP KINGSTOM lub CORSAIR) wszystko hula

nie KINGSTOM a KINGSTON.

I podkrecac tez mozna przez RivaTuner. Wygodniej.!

Smoczek 26.07.2003 17:23

siema ja osobiscie polecam Atlona np.2500+ barton wedł mnie to masz jakosc szybkosc. Roznicy w wydajnosci maiendzy Int.a AMD przy tej klasie procesprów nie widac gołym okiem tylko testy to pokazuja.Moze stare procki AMD. były niebardzo ale od Atlona to naprawde niema sie czego czepiac .AMD Atlon a intel na szczaw. Stabilnosc, wydajnosc a co najw.. cena. Tylko Atlona zadnego tam Durona ani Celka.

VioLeNcE 27.07.2003 00:33

Dobra. Muszę jeszcze to przemyśleć. Teraz co do pamięci. Na jakiej szynie wystarczyłoby je mieć? 266 czy wyżej. kasa się liczy ale nie za bardzo widzi mi się dokupowanie później dodatkowego ddr. Mam na jednym kompie 2 x 256 z tym że jedno to 133 a drugie 100. nie jestem pewien ale od wielu osób słyszałem że różnice w tych prędkościach mogą znacznie przyczynić się do obniżenia prędkości i stabilności kompa. Czy to fakt czy tylko wymysł?

Sayonara

puch 27.07.2003 00:43

Jeśli już, to lepiej kup pamięć szybszą. Pamiętaj, że współczesne procesory są tak szybkie, że wąskim gardłem komputera staje się właśnie podsystem pamięci RAM - procesor jest w stanie przetwarzać dane znacznie szybciej, niż jest je w stanie wymieniać z pamięcią. Dlatego im szybsza pamięć, tym lepiej. Ostatnio ceny pamięci są raczej dość przystępne, a pamięć 333 nie jest już tak wiele droższa od 266.
Lepiej chyba będzie, jeśli kupisz od razu jeden dobry, szybki i duży moduł pamięci. Jeśli kupisz mniejszy i potem będziesz chciał dokupić, mogą być kłopoty - np. dwa moduły nie będą dobrze ze sobą współpracować. Sam tego doświadczyłem z umiarkowanie "markowymi" DDR-ami - musiałem dość długo chodzić i szukać modułu, który współpracowałby bezbłędnie z tym, który już miałem. A w ogóle w tej chwili najchętniej wymieniłbym oba na jeden jeszcze większy i szybszy...

VioLeNcE 27.07.2003 00:45

Gdybyście mogli podać jakieś zasłużone modele płyt pod intela po rozsądnej cenie. Może coś Wam znanego? Jeśli nie to powiedzcie na co powinienem zwracać uwagę. chodzi mi o np nforce2 itd.

VioLeNcE 27.07.2003 01:32

Jak to jest z płytami które mają dual DDR? Muszę wkładać zawsze 2 identyko DDRy czy coś w tym stylu?

memorando 27.07.2003 10:25

Cytat:

VioLeNcE napisa***322;(a)
Gdybyście mogli podać jakieś zasłużone modele płyt pod intela po rozsądnej cenie. Może coś Wam znanego? Jeśli nie to powiedzcie na co powinienem zwracać uwagę. chodzi mi o np nforce2 itd.
nieobraź się grzeje ciebie???? procesor intel i mobo z nforce2 mbo z nforce2 są do athlonów:)??? facet jak procek intela to tylko płyty oparte na chipsecie intela:)

pepperman 27.07.2003 12:43

Cytat:

VioLeNcE napisa***322;(a)
Jak to jest z płytami które mają dual DDR? Muszę wkładać zawsze 2 identyko DDRy czy coś w tym stylu?
z tego co mi wiadomo to dla plyt dual sa sprzedwane kosci w kompletach.

Kasprzak 27.07.2003 15:44

najlepiej DualDDR sa sprzedawane razem. Sa idealnie takie same dzieki czemu wspolpracuja elegancko-firmy Geil,Kingston,Mushkin robia najlepsze DDR`y

tomall0 27.07.2003 17:48

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
najlepiej DualDDR sa sprzedawane razem. Sa idealnie takie same dzieki czemu wspolpracuja elegancko-firmy Geil,Kingston,Mushkin robia najlepsze DDR`y
Słyszałęm coś o Twin Mosach ( sorki Kasprzak jeśli jest z bugiem ) podobno nieżle się kręcą :)

Kasprzak 27.07.2003 18:27

Twinmosy tez sa dobre, nawet bardzo dobre, zapomnialem ich wzmienic.
Sorka.

Ale jak kupujesz kompa, to postaraj sie o jak najlepsze komponenty.
Gdy juz kupisz wszystko to trzeba to elegancko skofigurowac (szczegolnie pamieci - tnx Laser za wyklad).

VioLeNcE 27.07.2003 22:26

To już wiem co chcę pod choinkę. ("Laserowe" wykłady komputerowe na płytach VHS:)) Dobra DDR to już SPOX. Powiedzcie jeszcze tylko na co mam zwracać uwagę przy zakupie płyty do intela. Nie chodzi mi o cene tylko jakie ważne komponenty musi a przynajmniej powinna ta płyta zawierać

puch 28.07.2003 00:44

Gwoli ścisłości, chipsety do procesorów Intela robi nie tylko Intel, ale też VIA i SiS. Chipsety VIA nie są licencjonowane przez Intela (i chłopcy ciągali się o to po sądach), i prawdopodobnie dość słabe - ale ciągle jeszcze są w sprzedaży tu i ówdzie płyty na nich zbudowane. Nie próbowałem, ale z tego co słyszałem i czytałem - nie polecam.

Chipsety SiS (jest ich wiele różnych - też nie jestem na bieżąco) są podobno lepsze niż VIA, i zapewniają bardzo sensowny stosunek ceny do osiągów.

Większość firm robi kilka wersji płyty głównej opartej na jednym chipsecie, z coraz bogatszym wyposażeniem. Najprostsza wersja ma np. tylko wbudowany układ dźwiękowy. Bogatsza ma sieciówkę i jeszcze jakiś bajer. Jeszcze bogatsza ma wbudowany RAID (tu uwaga: nie natnij się tak, jak ja - liczyłem, że do kontrolera RAID podepnę napędy optyczne, a tu kiszka - kontrolery HiPoint i Promise nie obsługują prawidłowo napędów optycznych) i np. FireWire, a najbogatsza to już tzw. full wypas: do tego wszystkiego może mieć jeszcze np. Bluetooth. Gdzieś po drodze mogą "wskoczyć" np. kontrolery Serial ATA i inne bajery, np. złącza do czytników kart pamięci.

Tu już sam musisz przejrzeć dokładnie ofertę i zobaczyć, co dany model płyty ma na pokładzie. Pamiętaj, że kupować "na zapas", bo może się przyda, nie zawsze warto - np. jak za rok czy dwa zechcesz skorzystać z danej funkcji, okaże się, że znacznie lepsze będą np. dodatkowe kontrolery. Z drugiej strony, układ wbudowany w płytę wypada na ogół taniej, niż dokupowany na karcie, a poza tym nie zabiera Ci wolnego slotu PCI, co może okazać się bardzo ważnym argumentem. Przy okazji - przy liczeniu slotów PCI odejmij ten, który sąsiaduje z AGP. Wiele nowych kart graficznych jest tak grubych, że albo nie można nic wsadzić do sąsiedniego slotu, albo nawet jak się to uda, karta ta blokuje całkowicie ruch powietrza przy wiatraku na karcie graficznej. A więc jeśli płyta ma 6 slotów PCI, to licz jakby miała 5.

puch 28.07.2003 01:00

Drobny szczegół konstrukcyjny, na który warto zwrócić uwagę, to ułożenie gniazd pamięci. Na mojej płycie głównej są tak umieszczone, że aby odpiąć zapinę jednego DIMMa muszę wyjąć kartę graficzną - to zależy od długości karty, ale moja akurat jest dość długa. To jeszcze nie jest na tyle ważki argument by był decydujący za lub przeciwko danej płycie, ale warto zwrócić uwagę np. na to, czy do slotu AGP da się włożyć naprawdę długą i grubą kartę graficzną.

Poza tym na pewno warto zainteresować się różnymi funkcjami zabezpieczającymi, np. taką, jak Dual BIOS Gigabyte'a - niektóre inne firmy też oferują jakieś podobne zabezpieczenia na wypadek problemów z BIOS'em. Ponadto niektóre płyty mają jakieś dodatkowe zabezpieczenia elektryczne przez zwarciami, przeciążeniami, zabezpieczenia portu AGP, itd. - myślę, że warto się tym zainteresować bardziej niż np. bajernym kolorem laminatu i tęczowo świecącym wiatrakiem na chipsecie czy gniazdami z tworzyw fluorescencyjnych.

djc 28.07.2003 09:16

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Gwoli ścisłości, chipsety do procesorów Intela robi nie tylko Intel, ale też VIA i SiS. Chipsety VIA nie są licencjonowane przez Intela (i chłopcy ciągali się o to po sądach), i prawdopodobnie dość słabe - ale ciągle jeszcze są w sprzedaży tu i ówdzie płyty na nich zbudowane. Nie próbowałem, ale z tego co słyszałem i czytałem - nie polecam.

Chipsety VIA dla Intela, na obecną chwilę pewnie, że są nie warte uwagi.
Ale jakieś 9 - 10 miesięcy temu chipset P4X400 był uważany za bardzo dobry chipset do procesorów Intela. Stąd pewnie był ten cały cyrk z ciąganiem się po sądach, bo jakby to mogło być, żeby ktoś inny niż Intel miał ewentualnie lepsze chipsety do ich własnych procesorów. Przez ten cały cyrk, płyty z tym chipsetem robiła wtedy chyba tylko sama VIA, nie było innych chętnych do produkcji MOBO na nim opartych z powodu niejasnej sytuacji prawnej. A płytka zrobiona przez VIA, jak na tamte czasy była rewelacyjna.
Płyty z tym chipsetem można jeszcze kupić, ale przy obecnych płytach z nowymi chipsetami Intela, nie warto sobie nimi nawet zawracać głowy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:30.