Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.01.2005, 20:44   #1
apachek
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.01.2005
apachek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
atrac3plus

Witam!

Ja z maym zapytaniem, zakupiłem niedawno tzw. network walkman marki sony, który to poza możliwością odtwarzania mp3, posiada możliwość odtwarzania natywnego formatu sony czyli atrac3 oraz atrac3plus (te 2 różnią się chyba tylko bitrate-em)
Przeszukaując pobieżnie sieć nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanie, mianowicie, mimo iż ponoć atrac3 jest znacznie lepszym formatem zapisu dźwięku, nie wiem jak w tym przypadku ma się do tego jego bitrate, tzn. czy zripownay utwór mp3 192kb/s równoznaczy jest jakościowo z zripowanym utworem w atrac3 192kb/s, czy też można obniżyć, bez widocznego pogorszenia jakości?

I jeszcze jedno, czy utwór mp3 192kb/s skonwerertowany do atrac3 ma szansę na poprawę (w co rzecz jasna powątpiewam). A jeśli nawet nie, to czy obniżając bitrate przy konwersji jakość się pogorszy?

Pytam o ten bitrate ponieważ gdzieś wylukałem (w mało wiarygodnym miejscu) iż atrac3 potrzebuje znacznie mniejszego bitrate-u do uzyskania takiej samej jakości,
np. mp3 192kb/s = atrac3 64kb/s - czy to możliwe?

Będę wdzięczny za wyjaśnienia.
Pozdrawiam gorąco
apachek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.01.2005, 13:36   #2
mati1700
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.07.2002
mati1700 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Atrac 3 plus to nie tylko bitrate. Jest po prostu lepszy od Atrac 3. Ma lepszy algorytm zapewniajacy wyższą jakość dźwięku jednoczesnie zajmujac mniejsza ilosc miejsca. (zapraszam na www.minidisc.org). Jesli chodzi o mp3 to tak. Jak ripujesz bezposrednio z audio to atrac3 a tym bardziej atrac3plus ,to atrac jest lepszy (po odpowiedz na pytanie dlaczego rowniez zapraszam na www.minidisc.org). Natomiast ripujac mp3 do atrac mozna jedynie pogorszyc jakosc. Kompresja mp3 polega na ucieciu informacji (kompresja stratna) i nie mozna tak jak w przypadku np winrara czy winzipa etc. odtworzyc, "odpakowac informacji" (kompresja bezstratna) . Dlatego dekompresja mp3-wav i kompresja wav-atrac nic Ci nie da. Co do ripowania mp3 do atrac3 : Ja mam jeszcze player z tej generacji bez plusa i jak dla mnie to nie ma zasadniczej roznicy w jakosci miedzy mp3 a mp3 przerobioną na atrac3 (porównujac oczywiscie dzwiek mp3 slyszanej z kompa z dzwiekiem, mp3 przerobionej na atrac3, plynącym z playera).Mysle ,ze jezeli masz mozliwosc odtwarzania mp3 to wrzucaj na player mp3 (to jest wlasnie ten duzy plus nowych minidiscow , starsze netmd nie moga odtwarzac mp3 :/) No chyba ,ze masz kolekcję orginalnych plyt ktore masz ochote zripowac i sluchac na playerze , wtedy wykorzystaj mozliwosci atrac3plus W przeciwnym wypadku nie ma sensu kompresowac mp3 do atrac (strata czasu i jeszcze te piekne aplikacje od Sony ,które niejednokrotnie stwierdzają ,ze wasza mp3 jest spiracona ,pomimo ze 5 min temu ja zgraliscie z nowiutkiego cdka z empiku).
Na koniec dodam jeszcze ,ze network walkman to chyba jednak po prostu cd player ,a nie minidisc ( nie chce mi sie sprawdzac : P ). Ale standard jest ten sam ,a jedynie nosnik i dzialanie odtwarzaczy inne ,a wszelkie procedury konwersji etc. sa takie same. Pozdrawiam
Stary 23.01.2005, 12:00   #3
apachek
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.01.2005
apachek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ciągle nurtuje mnie sprawa tego bitrate, przy jakiej jego wartości ripując płytę do atrac można powiedzieć, że jakość jest zadowalająca? Staram się aby większość moich mp3-rójek było ripowane w 320kb/s ,a jak to się ma w przypadku atrac?
apachek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: