Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.04.2003, 08:34   #1
DarkAvenger
Bywalec

Data rejestracji: 10.04.2003
DarkAvenger w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Płytka CD z widocznym prześwitem (dziurka)...

No właśnie jak w topicu: kupiłem linuxa auroxa no i szlag by trafił patrzę druga płytka ma od górnej strony hmm jakby to powiedzieć farbę tak jakoś nierówno nałożoną, zmarszoną. Patrzę od spodu no kurde widzę prześwit. Wziąłem pod światło luka jak 150. A teraz najlepszy numer. Płytka działa, daje się skopiować i klonem i przez zwykłe kopiowanie na twardy i co najlepsze instaluje się wszystko normalnie.
Wytłumaczcie mi to jak to kurde jest możliwe. Uszkodzona część była na zapisanej części CD. Ja rozumiem korekcja błędów itp itd ale takie coś?? Jak mój kolega powiedział taka locha i działa ?!?!?
Ja nie wiem myślałem że znam się na takich rzeczach, ale po prostu nie mogę tego pojąć.
Jesli możecie mi to jakoś logicznie wytłumaczyć to napiszcie bo ja kurde się czuję

Z góry dzięki za odpowiedź.
DarkAvenger jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.04.2003, 08:49   #2
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Przeskanuj sobie ta plyte cdmage lub nerocdspeed i zobacz czy sa bledy na niej.
Pewnie dziura jest w tych danych z ktorych nie trzeba bylo do tej pory korzystac i dla tego nie bylo zadnego problemu.
Stary 11.04.2003, 08:55   #3
DarkAvenger
Bywalec

Zrobiłem full instalację........ Więc wszystko piwinno być pociągnięte z cd...
ale spox skorzystam jeszcze z programików które wpisałeś.
Napiszę już w poniedziałek jak to testowanie wyszło.
Stary 11.04.2003, 12:23   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Mialem taka plytke Pinka. Jak to zobaczylem to stwierdzilem, ze nie bede ryzykowal i nawet nie sprobuje jej odtworzyc w zadnym wartosciowym sprzecie (balem sie, ze cos takiego moze jakos uszkodzic laser). No ale w koncu o tym zapomnialem, wrzucilem do Discmana i przesluchalem i dopiero wyciagajac plytke przypomnialem sobie o tej diurze. Na szczescie nic sie nie uszkodzilo, a plytka dziala normalnie. Tak wiec z jakiegos, dla mnie rowniez niezrozumialego powodu, nie wplywa to na nagrane dane.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2003, 14:54   #5
DarkAvenger
Bywalec

Przeskanowałem "nero cdspeed" i co??
file test 100% dobrze i sufrace test 100% dobrze.
Sprawdziłem jeszcze pod linuchem tzw skanowanie medium (czy oby płytka nadaje się do użytkowania.) I co? też dobrze.

Wszystko spoko... Cieszę się że działa, ale nie daje mi to spokoju. JAK
Ma ktoś jakieś logiczne wytłumaczenie tego??
Stary 14.04.2003, 15:21   #6
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A moze to tylko wybrakowany nosnik?
To tak jak bys mial koszulke z mala plamka.
Dziurawa nie jest ale ma wade.
Stary 14.04.2003, 18:59   #7
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hmmm - dane nie sa zapisane na farbie!
to co ci zeszlo to napylona kolorowa farba - jej istnienie jest obojetne dla wiazki laserowej (dla tej wiazki przeroczysty plastik jest wystarczajaco gesty zeby sie odbic)

dane zapisane sa nieco nizej, pod powloka ochronna z jakiegos lakieru - dopiero uszkodzenie tej warsty rodzi konsekwencje

jest tez inna sprawa - nawet jesli w tym miejscu bylyaby dziura na wylot - to jest spora szansa ze daen udaloby sie w 100% odzyskac - algorytmy korekcji bledow sa tak silne ze dziura o srednicy jednego milimetra jest PRZEZROCZYSTA dla napedu - tak jakby jej nie bylo!...

problemy zaczynaja sie z dziurami powyzej 2 mm srednicy..

ps. w dwoch przypadkach pomoglo mi absurdalen rozwiazanie - kiedy plyta juz i tak jest na smietnik i ma dziure - sprobujcie zamalowac ubytek czarnym markerem - u mnie po takim zabiegu plyta audio billego idola zaczela grac!
Stary 16.04.2003, 12:04   #8
DarkAvenger
Bywalec

Hmm dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Tylko teraz mi wytłumacz na czym polega mechanizm korekcji błędów, że potrafi odtworzyć dziurkę o średnicy do 1mm (jak podawałeś) Przecież to ogromna dziura !!?!?!?!?!?!!!
Stary 16.04.2003, 12:18   #9
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja przed chwilą zrobiłem test: płyta to MMore 80min, 700MB 1x-32x a nagrywara to LiteOn LTR 52246S! Zrobiłem w płytce dziure ok. 1mm i..... zgadnijcie co się stało? Nagrywakra odczytała tą płytę!

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 17:41   #10
-Sid-The-Rat=>

Cytat:
DarkAvenger napisa***322;(a)
Hmm dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Tylko teraz mi wytłumacz na czym polega mechanizm korekcji błędów, że potrafi odtworzyć dziurkę o średnicy do 1mm (jak podawałeś) Przecież to ogromna dziura !!?!?!?!?!?!!!
dane sa rozrzucone po calej plycie - naturalnie najwiecej jest ich w bezposredniej bliskosci miejsca ktore maja korygowac - ale w przypadku plyty 'blisko' oznacza 'kawalek dalej po okregu' - czyli calkiem bezpiecznie daleko od dziury

mechanizmu (algorytmu) nie znam - jest to dosc wysoka matematyka i pare sztuczek - wiem ze dane sa zapisane w dwoch miejscach (naturalnie nie cale - tylko skladniki do ich poprawienia! to ogromna roznica!) i jest ich calkiem sporo - na jeden sektor ok 18% to dane naprawcze (plyta z danymi - plyty audio sa duzo ubozsze w dane nadmiarowe - dlatego wchodzi na plyte audio 80 min wav'ow jako audio i troche mniej jako wav...)

kizio - napisz co sie stalo - i powiedz jak pozatym wyglada reszta plyty - bo jesli jest troche porysowana to juz masz problem - na czystej idealnie gladkiej plycie jedna dziurka to nie jest problem - choc odczyt moze troche trwac
Stary 17.04.2003, 10:19   #11
DarkAvenger
Bywalec

Hmmmmmmmmmm......... No to nieźle dałeś mi do myślenia. Czyli jak w każdym sektorze jest 18% danych korekcyjnych (zapasowych) to kurcze o ile więcej zmieściło by się danych bez stosowania mechanizmu korekcji błędów ?!?!?!?!?
A podchodząc do tematu z drugiej strony może jakaś firma podjęłaby się robienia płyt o mniejszej pojemności, ale za to z większą ilością danych potrzebnych do korekcji błędów.... Czyli z tego co wyliczyłem np płyta 700 mb mogła by mieć otworek o średnicy do 2mm przy założeniu, że w każdym sektorze było by zapisywanych 36% danych "zapasowych".
Kurcze to byłoby świetne wyjscie dla kogoś kto chciałby zapisać baaaaaaardzo ważne dane.
A co do płyt bez mechanizmu korekcji, czyli (ze zwiększoną pojemnością) to raczej chyba byłby nie wypał. Bo dopoiero co przypomniałem sobie, że niedługo (nie wiem dokładnie kiedy?!?!?) ale niedługo mają wyjść nagrywarki i cd z możliwością podwójnej gęstości zapisu. Czyli z prostego rachunku wychodzi że będą płytki 1,4 GB !!!!
Stary 17.04.2003, 13:08   #12
mati1700
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.07.2002
mati1700 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To może teraz ja Kiedyś pozyczylem orginalnego win 98 (jeszcze za czasów jego świetności).Włozylem do cdromu , zainstalowałem.Wyjmuję plytkę a tu dziura na wylot ODziwo wszystko działało.GOść sięwqrzył zaczął mi grozić itp. Innym razem mialem plytke CDR BTC (fatalna jakość).Po wyjęciu z cdromu stwierdzilem ze ma dziurę i tej płyty wcale nie chcialo jush czytać :/ Być może w płytach tłoczonych uzywany jest inny plastik niż w cdr.Innego wytłumaczalnego rozwiązania nie mam (Szczególnie po tym co napisał sid o grubosci plastkiu)
Stary 17.04.2003, 19:14   #13
-Sid-The-Rat=>

mialem kilka takich przypadkow - najbardziej powalajacym byla ta plyta audio ktora wygladala jak trup - i po pomalowaniu zaczela grac - ale to czarna magia...

co do gestosci i upakowania zapisu bez danych naprawczych - jest w serwisie cdrinfo.pl artykul na ten temat - jest metoda zapisu danych jako 'audio' - uzyskujemy w ten sposob prawie 900mb na zwyklej 700mb plycie - jest jedno ale - ta plyta jest BARDZO wrazliwa na bledy - o ile w audio bledow moze byc sporo - bo tego i tak nie slychac a sprzetowa korekcja sobie radzi (ma to zwiazek z dynamika nagrania - pewne oczyswiste zonki wylapuje sei natychmiast) calkiem niezle - to w danych binarnych jeden zly bajt czyni plik prawie bezuzytecznym (chyba ze to medium strumieniowe - czyli np film w mpeg'u - avi odpada)
artykul jest dosc szczegolowy alekonczy sie konkuczja - nie warto... i to jest wg mnie prawda

plyty High Density nie maja obecnie szans z DVD-/+R... to jest juz rpzeszlosc
Stary 17.04.2003, 23:46   #14
paja
niezwykły

Data rejestracji: 07.02.2003
paja zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak przegrywałeś clonem to ten pewnie pomyślał że to błędne sektory i to ominął a jak się normalnie przegrało to nie wiem może z błędem!!
Stary 18.04.2003, 09:21   #15
DarkAvenger
Bywalec

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)

plyty High Density nie maja obecnie szans z DVD-/+R... to jest juz rpzeszlosc
Hmm, a tak niedawno czytałem artykuł o tym
Swoją drogą fakt że do kupienia czyste DVD-ki są już za na prawdę przyzwoitą cenę, no ale nagrywarki do DVD to jeszcze porażka. A czy pozatym możnaby przegrywać wszystkie filmy?? Coś kiedyś słyszałem o tych różnych formatach DVD oraz różnej pojemności...Więc jak to jest?? Bo jak będzie można palić filmy a nagrywarki spadną do 500 zł to ja jestem ZA !!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: