Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.08.2002, 21:47   #1
TeacMan
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 05.08.2001
TeacMan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
BACKUP systemu

Witam wszystkich, chcę sobie ułatwić życie i zrobić backup winshita żebym go nie musiał instalować po każdym zwisie . Jestem jednak kompletnie zielony w tej sprawie niewiem jeszcze ani jak ani czym (słyszałem że Symantek Ghost jest dobry). Wiem że niektóży z was robią backupy może mi poradzicie jaki progs jest najlebszy lub czym się różnnią, byłbym też wdzięczny za jakieś rady na co uważać itp.

Pozdrawiam wszystkich ..::emieN:::..

http://s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=82993
TeacMan jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.08.2002, 22:10   #2
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wiem jedno - Ghost robi kopie całych partycji (albo całych dysków), więc nieco utrudnia to backup danych. Jeżeli się mylę i można zapisywać pojedyncze pliki, to niech mnie ktoś poprawi (a sprawdzałem w wersji 2001). Jedno jest pewne - jeśli chcesz zrobić obraz całej partycji, to najlepiej nadaje się tu Ghost, a także... Nero (funkcja Burn HD Backup z menu File).
Ja backup robię w klasyczny sposób - kompresuję wszystkie pliki systemowe (w DOS'ie) do archiwum, a gdy zajdzie potrzeba ich przywrócenia, wtedy rozpakowuję je na HDD.

Ostatnio zmieniany przez ZiP : 18.08.2002 o godz. 22:13
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2002, 23:48   #3
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: BACKUP systemu

Cytat:
TeacMan napisa***322;(a)
Witam wszystkich, chcę sobie ułatwić życie i zrobić backup winshita żebym go nie musiał instalować po każdym zwisie . Jestem jednak kompletnie zielony w tej sprawie niewiem jeszcze ani jak ani czym (słyszałem że Symantek Ghost jest dobry). Wiem że niektóży z was robią backupy może mi poradzicie jaki progs jest najlebszy lub czym się różnnią, byłbym też wdzięczny za jakieś rady na co uważać itp.

do wykonania backupu windows z cala partycja mozesz uzyc:

Norton Ghosta - artykul na cdrinfo
Drive Image - niebawem bedzie rowniez o tym artykul

Oba sa bardzo dobre - dla poczatkujacych polecam Drive Image - lepszy interfejs i bardziej intyicyjny interfejs.

Natomiast do backupowania wybranych plikow polecam Nti Backup Now - jest swietny i robi backupy zupelnie uatomatycznie po zaprogramowaniu wybranych plikow/folderow.

PS
nie polecam backupu z Nero szkoda plyt i zachodu
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2002, 00:13   #4
Sniper
Member of Blokers.net

Data rejestracji: 24.04.2002
Sniper niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
dla win9x polecam ghost ( szybki i kompresuje ) co do xp ghost w wersji 7.0 podobno juz bez problemu działa ale jakos nie miałem okazji sprawdzić. Ale ostrzegam ghost uczy lenistwa - niekontrolowany zwis i zamiast szukac błedu człek odpala ghosta i po kłopocie ( u mnie w sieci jeden koleś po wizucie wira od razu robi ghosta tak dla bespieczeństwa
Sniper jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2002, 07:10   #5
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Sniper napisa***322;(a)
dla win9x polecam ghost ( szybki i kompresuje ) co do xp ghost w wersji 7.0 podobno juz bez problemu działa ale jakos nie miałem okazji sprawdzić. Ale ostrzegam ghost uczy lenistwa - niekontrolowany zwis i zamiast szukac błedu człek odpala ghosta i po kłopocie ( u mnie w sieci jeden koleś po wizucie wira od razu robi ghosta tak dla bespieczeństwa
dla WIndows XP ma byc Ghost 2002 (7.0) i nie ma problemow
Stary 19.08.2002, 08:09   #6
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Re: Re: BACKUP systemu

Cytat:
BD napisa***322;(a)

... Drive Image - niebawem bedzie rowniez o tym artykul
dla poczatkujacych polecam Drive Image - lepszy interfejs i bardziej intuicyjny
...czekam niecierpliwie na artykuł, Duszek jak dla mnie nie jest zbyt wygodny.
Stary 19.08.2002, 08:32   #7
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ghost jest Dobry. Sam używam wersji 2002. Odpala się z dyskietki, jest tam taki system PC-DOS. Można sobie ustawić, że automatycznie po zrobieniu obrazu resetuje kompa. Jest tam też kilka innych, ciekawych opcji.

Ja mam 2 HDD 13Gb i 60 GB. Na tym 13 jest windows ME, a na tym 60 są 2 partycje 6gb i 54gb. Na tej 6gb jest XP i wszystko co potrzebuję. Robię sobie obraz takiej partycji na partycje 54GB i tak samo postępuję z tą 13GB. Obraz i tak zajmuje tyle ile zajmują dane, a nie jaką poj. ma partycja. Można wybraż: kompresja / bez kompresji i nisjką kompresję. Po uruchomieniu programuz dyskietki można ją wyciągnąć, i wyjść na kawę, komp. sam zrobi obraz i się zresetuje.

W windowsie razem z ghostem 2002 jest coś takiego jak explorer obrazów tegoż programu. Można wyciągać pojedyncze pliki.

Polecam Ghosta. Co do PQ Drive Image to chyba też jest niezły
Stary 19.08.2002, 09:09   #8
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja osobiście używam Ghosta
Mówisz ZiP, że nie da się dorzucić ani usunąć np. z obrazu partycji jakichś plików (z danymi np.)?
Jakoś teraz nie pamiętam - ale przecież w pakiecie NSW jest z Ghostem
Ghost Explorer i wydaje mi się, że on po otwarciu pliku obrazu pozwoli nie tylko na wykopiowanie wyranych plików, ale również ich usunięcie itd...
Ale nie jestem pewien - muszę to sprawdzić

A poza tym... teraz nawet Easy CD Creator posiada opcję backupu

Ostatnio zmieniany przez Pedros : 19.08.2002 o godz. 11:50
Pedros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2002, 09:57   #9
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Pedros napisa***322;(a)
Ja osobiście używam Ghosta
Mówisz ZiP, że nie da się dorzucić ani usunąć np. z obrazu partycji jakichś plików (z danymi np.)?
Jakoś teraz nie pamiętam - ale przecież w pakiecie NSW jest z Ghostem
Ghost Explorer
No, jest takie coś, ale sam fakt, że muszę archiwizować CAŁĄ partycję, odrazu zniechęca mnie do Ghosta (mam tylko jeden dysk 10GB z jedną partycją). Nawet gdybym bardzo chciał użyć Ghosta, to musiałbym mieć drugi dysk, lub chociaż podzielić ten na 2 partycje po 5GB (a to za mało dla mnie). Najlepiej byłoby, gdyby Ghost umiał zapisywać stworzone obrazy dysków wprost na CD-R(W).

Ostatnio zmieniany przez ZiP : 19.08.2002 o godz. 10:00
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2002, 10:04   #10
Pedros
Second variety

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)

No, jest takie coś, ale sam fakt, że muszę archiwizować CAŁĄ partycję, odrazu zniechęca mnie do Ghosta (mam tylko jeden dysk 10GB z jedną partycją). Nawet gdybym bardzo chciał użyć Ghosta, to musiałbym mieć drugi dysk, lub chociaż podzielić ten na 2 partycje po 5GB (a to za mało dla mnie). Najlepiej byłoby, gdyby Ghost umiał zapisywać stworzone obrazy dysków wprost na CD-R(W).
... ?
Przecież umie - wystarczy, że masz dyskietkę startową ghosta z obsługą cdromków

PS. Jakby co to ja wcale ghosta nie bronię
Stary 19.08.2002, 11:41   #11
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)

Najlepiej byłoby, gdyby Ghost umiał zapisywać stworzone obrazy dysków wprost na CD-R(W).
umioe to robic
tylko musiosz wygenerowac za pomoca Norton Boot Wizarda odpowiednia dyskietke - ma byc ta pierqwsza z listy ...

tutaj masz opis <a href="http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/ghost/nghost.php3">http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/ghost/nghost.php3</a>
Stary 19.08.2002, 11:48   #12
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Re: Re: Re: BACKUP systemu

Cytat:
Zetoxa napisa***322;(a)

...czekam niecierpliwie na artykuł, Duszek jak dla mnie nie jest zbyt wygodny.
No spoko ostanio bawilem sie zarowno Ghostem jak i Drive Image - oba w wersji 2002.

Zrobilem sobie rozne poronania i powiem tak, ze do domowego zastosowania zupelnie wstarczy Drive Image jest duzo wygodniejszy w obsludze i w niektorych miejscach posiad wiecej mozliwosci.

Instalujesz go pod Windows i tam wykonujesz wszystkie operacje - nastepnie komp sie resetuje i ze skryptu wykonuje zadania (tak jak Partition magic).

Dodatkowo mozesz zaprogramowac scheduler i robic np backup danej partycji raz na tydzien w piatek o 20 (to przyklad) i jak tylko komp jest wlaczony to wszystko sie robi samo bez pytania (moze sie pytac jak chcesz).

Poza tym DI pozwala na zmiane rozmiaru partycji, zakladanie nowych i kasowanie istniejacych partycji.

Bajerem jest mozliwosci wykonania backupu na innej UKRYTEJ partycji utworzonej specjalnie dal tego celu.

Jedyne co dziala gorzej niz w Ghost to mozliwosci pracy i backupowania w sieci.

Rowniez DI obsluguje zapis na plycie CD-R(W) i moim zdaniem wspiera wiecej nagrywarek niz Ghost.

MOim zdnaiem DI jest idealy dla usera domowego a Ghost dla adminow i userow bardziej zaawansowanych ktorzy potrzebuja dostepu do mozliwosci pisania skryptow opartych o parametry i przelaczniki Ghosta.
Stary 19.08.2002, 11:52   #13
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
+++LeWaP+++ napisa***322;(a)

Można wybraż: kompresja / bez kompresji i nisjką kompresję.
a wiesz, ze jest jeszcze jeden - czwarty stopien kompresji ?

Cytat:
W windowsie razem z ghostem 2002 jest coś takiego jak explorer obrazów tegoż programu. Można wyciągać pojedyncze pliki.
mozan rowniez dodawac do niego pliki

Cytat:
Polecam Ghosta. Co do PQ Drive Image to chyba też jest niezły
jest swietny dla usera domowego - takie jest moje zdanie i sam wole w domu pracowac z Drive Image 2002.
Stary 19.08.2002, 22:53   #14
Pedros
Second variety

Cytat:
BD napisa***322;(a)

mozan rowniez dodawac do niego pliki
Ano sprawdziłem czy dobrze pamiętam...
Modyfikowanie zawartości pliku obrazu jest oczywiście możliwe (jak to w windozach bywa za pomocą "przeciągnij i... porzuć" :-D ) w ghost explorerze.
Stary 21.08.2002, 00:25   #15
TeacMan
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 05.08.2001
TeacMan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dziękuję wszystkim za odzew. Pobawiłem się trochę dzisiaj ghostem 2002 i jestem w szoku że mam system spowrotem po 10 minutach, w dodatku z tym całym syfem który instaluję po każdej reinstalacji .

http://s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=82993
TeacMan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: