![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Zmiana kompa znaczy odmłodzenie
Witam serdecznie.
Mam taki problem. Mam aktualnie Athlon 2000+ K7VZA KT133 GF4 MX400 SE 256RAM SDRR Colin MRR 3 na 800X600X32 i full wszytko się mozco przycina. Czy po zmnianie płyty i wymianie pamięci na DDR będzie lepiej. Chodzi mi o doradzenie jaką płytę moge kupić. Mam na oku MICROSTAR K7N2 Delta-L (MS-6570-020) nForce Ulstar 400 i 256 MB DDR pamięci.
lite [at] jabber.gda.pl Ciekawy blog LiTEa <-- Click | Jak utrzymać się na stronie torrentowej ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hm.. mysle, ze Jak kupic tego MicroStara [ja tez juz niedlugo go zamawiam, chyba czytales moj topic?
] i dokupisz 256 DDRAM powinno byc ok, a najlepiej jeszcze jakbys kupil Athlona nowego np. 2400+ albo lepiej 2500+ na bartonie, wtedy bylby to niezly KOP ![]() pozdro
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Cichy mod
![]() ![]() |
Ale kupić 256 w jednej kości czy w 2. Słyszłem że lepiej chodzi na 2 i czy 400 czy 333 taktowanie. I nie czytałem twojego topiku
lite [at] jabber.gda.pl Ciekawy blog LiTEa <-- Click | Jak utrzymać się na stronie torrentowej ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
Cytat:
Prawda jest taka, że przy tym sprzęcie to "najsilniejszy" procesor nic nie zdziała w grach! Dlaczego? A choćby dlatego, że kolega ma baaaardzo słabiutką kartę grafiki i tutaj jest wąskie gardło! Nie żaden procesor i RAM! Nie moc obliczeniowa procesora jest wyznacznikiem szybkości komputera do ogólnego zastosowania. Wymiana płyty głównej i RAM'u nic nie da... Ja Ci proponuję (jeśli nie chcesz wydać zbyt wiele pieniędzy) wymienić tylko kartę grafiki na coś nowszego, np. GF4 4200Ti lub R9100 ponieważ są to całkiem wydajne karty w atrakcyjnych cenach oraz faktycznie dorzucić jedną kość 256MB RAM'u. powinno to wystarczyć do komfortowego grania w obecnych grach. Jeszcze gwoli wyjaśnienia... platforma zbudowana na DDRAM'ach jest maksymalnie 10% wydajniejsza (w niektórych aplikacjach) od platformy opartej na SDRAM'ach. Nawet jeśli więc mimo wszystko wymienisz obecną platformę na DDRAM'y, to nie spodziewaj się wielkiego przyśpieszenia, bo będzie to niezauważalne. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Cichy mod
![]() ![]() |
Dziękuje berdzo za wyczerpjąca odpowiedz. Pomyślę nad tym.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
karpiarz:)
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
Cichy mod
![]() ![]() |
Podkręciłem na tej płycie moge tylko do 1750
(
|
|
|
|
|
#8 |
|
Cichy mod
![]() ![]() |
z 1666,60
|
|
|
|
|
#9 |
|
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Moim zdaniem powinienes zmienic grafe. Ta plyta i ram ci duzo nie pomoze, no moze z 4 klatki wiecej bedziesz mial.
|
|
|
#11 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
ati 9100 lub ati 9500 - reszta bebechow jest spoko
mam teraz w domu komp kumpla - duron 900 (~370mb sdram) i ati 9500 - chodzi na tym WSZSYTKO bez zadnych przyciec - sadze ze jakbym wymienil karte na gf4mx to bym juz chroma nie odpalil... wymieniaj karte - w tej chwili wymiena reszta bebechow bylaby ekscentryzmem
|
|
|
|
#12 |
|
Cichy mod
![]() ![]() |
Karta READON 9100 z jaką pamięcią ??
|
|
|
|
|
#13 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
nalepiej firmowa
![]() roznica nieduza - ale biez ddr
|
|
|
|
#14 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Jeśli się już decydujesz na kartę Radeon R9100, to kup sobie coś ze znanych, porządnych firm. Wg mnie godnymi polecenia są firmy: Hercules i Sapphire. Omijaj z daleka karty Radeon 9100L ponieważ ich taktowania są sporo niższe, a i wykonanie ich pozostawia wiele do życzenia. Uważać też musisz żeby przypadkiem nie nabyć karty R9100 z 64-bitową magistralą pamięci. Niestety, pojawiały się takie na rynku. Normalnie R9100 powinien mieć 128-bitową magistralę pamięci. Z reguły najłatwiej rozpoznać wersję 128-bitową po tym, że ma zamontowanych osiem kostek pamięci (po cztery na każdej stronie płytki), zaś 64-bitowe mają cztery kostki pamięci (tylko z jednej strony płytki lub po dwie kostki z obydwu stron płytki). Dodatkowo, aby mieć 100% pewności, że jest się posiadaczem tej "lepszej" wersji R9100 można sprawdzić ją programem AIDA32 http://www.aida32.hu/aida-download.php?bit=32 Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wymiatacz
![]() |
Zapomniałem dodać w poprzednim wątku jeszcze, że nie warto kupować R9100 ze 128MB RAM'u. Dlatego, że wersje 128MB RAM mają gorzej taktowane pamięci, niż w wersje 64MB RAM. Ponadto wersje 128MB mają zawsze montowane pamięci z gorszymi czasami dostępu.
Jak będzie Ci się chciało, to poszukaj sobie porównań kart R9100 64MB z kartami R9100 ze 128MB. W każdym teście R9100 128MB przegrywa z R9100 64MB. Jedynym wyjątkiem jest chyba Aquamark. |
|
|
|
![]() |
|
|