![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Dziwne zawieszanie systemu w98
Witajcie.
Mam problem z zawieszaniem systemu w98. Dzieje się to, gdy łączę się z internetem - sposób nie ma tu zbytnio znacznienia (kiedyś modem Zoltrix, teraz neostrada). Ale ciekawostka jest taka, że najczęściej dzieje się to przy użyciu mozilli, często w Operze i rzadko w IE. Łączenie przez Total Commandera na ftp, aktualizacja bazy wirusów i upodate antispy nie powoduje błędów. Zatem generalnie winę ponoszą przeglądarki. Było podejrzenie, że to java doprowadza do błędów, ale teraz po reinstalowaniu systemu nie ładowałem jeszcze opery z javą ani innych. Dodam, że zawieszenia mają charakter przypadkowy - czasem coś da się pooglądać w necie, a czasem zawiesza po chwili od wpisania adresu strony. Dziwność ta ma trzy stopnie: 1. dzieje się to tylko w przypadku przeglądarek i programów pocztowych (generalnie łączenie z internetem) 2. na win2000 nie zauważam tego problemu (jeszcze raz to sprawdzę) 3. najciekawsze - zmiana karty grafiki (Matrox Millenium G200 na jakąkolwiek inną) likwiduje problem. Macie jakąś koncepcję na ugryzienie problemu? Bios Mobo zmieniałem, bios grafy zmieniałem - bez wpływu. Normalna biurowo-domowa praca karty gr. jest bez zarzutu. Obraz ładny, ostry, kolory wysycone. ?? Karta oryginalnie nie ma radiatora i troszkę ciepła jest, ale nie przeszkadza to np. obejrzeć film po kilkugodzinnej pracy biuriowej. Miłego dnia Proszę, pomóżcie - nie stać mnie na zakup nowej karty.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
twoim dostawcom internetu nie jest czasem multimedia? :chytry: bo wiem, że tak jak ja mieszkasz w Toruniu.
W sumie tez mam 98 i ostatnio dziwne problemy z internetem, czasem pomaga restart systemu co jest dla mnie dziwne i wkurzajace. Znajomi tez ostatnio maja problemy z internetem. Obwiniałbym tu dostawce internetu.
|
|
|
#3 |
|
=F=
![]() |
Dostawca nie ma tu chyba nic do rzeczy, bo na innych kartach chodzi dobrze
Mam neostradę |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
coś mi się widzi że to sterowniki lub jakoweś programiki matroxa wadzą
1. zmienić wersję sterowników 2. nie istalować dodatków od matroxa 3. pozostać przy sterach do g200 już istniejących w systemie pozdro
|
|
|
|
#5 |
|
=F=
![]() |
Cana, spróbuję odinstalować stery i dam te z systemu, a są w oryginalnej płycie win. Stosowałem różne sterowniki - te z dołączonej do karty płyty, najnowsze i certyfikowane. Ale niestety nie miało to znaczenia.
Dziwne tylko, że w IE jakoś działa, działało nawet przez jakiś czas w Mozilli Firebird (ale po jakimś czasie zdechło). Mozilla Thunderbird też powoduje zwieszkę. ![]() Do czasu zmiany grafiki, pomęczę się w IE ![]() Walczę dalej. Przy okazji, co się dzieje z komputerami utylizowanymi przez specjalizujące się w tym firmy? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
a dlaczego nie spróbowałeś z winzgrozą XP !?
|
|
|
|
#7 | |
|
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
#8 |
|
=F=
![]() |
XP - rzeczywiście zgroza - nie mam i nie chcę mieć.
2000 miałem - nie do końca taki zły - pewne rzeczy fajnie rozwiązane inne nie. Generalnie nie działały mi prawidłowo programy dosowe, które potrzebowałem do pracy. W98 załatwia mi wszelkie problemy, do których potrzebuję Okien. I tak powoli przestawiam się spowrotem na Pingwina - muszę tylko poradzić sobie z instalacją Sagema - coś mi wywala błędy kompilacji. Cana - dziękuję za wskazówkę - chyba trafiłeś dobrze. Zainstalowałem sterowniki z katalogu Drivers płyty Windows - bez PowerDesk i widać jak dotąd działa dobrze. BIG THANKS. Spóbuję teraz dodać sterowniki certyfikowane bez pozostałych programów. Miłego wieczoru |
|
|
|
|
|
#9 |
|
=F=
![]() |
Jednak nadal się coś kaszani - sterowniki tylko z płyty od Windowsa przeszły dalej. Ale tu problem, bo po jakimś czasie zamiast liter pojawiają się jakieś bloczki, kwadraciki, krzaczki i inne bzdety - ogólnie GUI się wykłada - czasem nawet jakieś czarne pionowe pasy idą przez ekran - ale to raczej rzadko.
Walczę dalej - narazie działa - zobaczymy jak długo. Swoją drogą polecam pakiety Mozilli Firebird i Thunderbird - bardzo zgrabne. Dobrej nocy |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
ja tam nie wiem... przecież rzecz polega na tym, że można mieć dwa system, a nawet więcej. Co prawda, że można uciekać od problemów z windą 98 do windy XP, jednak nie poznaje się wtedy rozwiązania co było nie tak. Ja mam obecnie dwa systemy 98 i XP, natomiast kolega ma ME i XP, bo twierdzi, że ME stworzony jest do gier. No ja tam się przejechałem na ME.
a tak BTW to może pożyć od kogoś na momencik inną grafikę... albo swoją przetestuj u kogoś innego... może tu chodzi, że twoja się wysypuje... zresztą takie schizy jak no jakieś paski czarne, i niemożliwość odczytania liter świadczyło o tym, że jak miałem rivke kolegi to chyba mu pamiątki na karcie siadały...
|
|
|
|
#11 |
|
=F=
![]() |
Miałem kidyś dwa systemy windows - 98 i 2K, a prócz nich jeszcze Pingwinka. Dwa windowsy w kompie, to dla mnie za dużo okien.
A pożyczanie karty rzeczywiście uskuteczniłem, stąd wiem, że to problem karty (lub współpracy sterowników z tą kartą i z systemem). Zrobiłem jak zalecił Cana - jakoś się kula bez większych kłopotów. Zobaczymy jak długo. Miłego dnia |
|
|
|
|
|
#12 |
|
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
ja miałem podobnie do wczoraj. podła mi grafika ale jak zmieniłem grafe z gf2 MX 440 32mb na vante 16mb :-( to jest ok
|
|
|
|
![]() |
|
|