Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Będą kary za kradzież filmów z serwisów internetowych? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/beda-kary-za-kradziez-filmow-serwisow-internetowych-88972/)

andrzejj9 13.06.2011 17:05

Nie, masz pełne prawo.

Podobnie jak możesz używać programów nagrywających materiał strumieniowy nadawany na internecie.

Dlatego napisałem, że jest to dla mnie trochę naciągane.

Reetou 13.06.2011 17:05

Nie, do momentu gdy wyjdziesz poza tak zwany ładnie użytek prywatny.

Banana Coctail 13.06.2011 17:01

Nagrywając na VHS/DVD programy z telewizora też kradnę?

marek3233 13.06.2011 12:50

współczuje im, bo pewnie nawet nie wiedzieli co robią i co za to grozi.

Kris 12.06.2011 13:14

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1166011)
No tak - ale to nie ma nic wspólnego z odpowiedzialnością karną.

Ściganie o odszkodowanie za ściąganie rzeczy z internetu to zupełnie inna sprawa i to się cały czas dzieje. To więzienie jedynie wydawało mi się tu trochę naciągane (i dalej wydaje).

Jesteś tego pewien czy dalej ci się wydaje?

Cytat:

(...) dodatkowo serwis jest jedynym właścicielem wszelkich praw autorskich do utworów. To zdecydowało o zasadności zarzutów dotyczących kradzieży.
Cytat:

Napisany przez Ustawa o prawie autorskim
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.
3. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust. 1 lub 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w Art. 16, Art. 17, Art. 18, Art. 19 ust. 1 lub 2, Art. 20 ust. 1 i 2, Art. 40 ust. 1 lub 2, Art. 86, Art. 94 ust. 2 i Art. 97,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Art. 116. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

andrzejj9 12.06.2011 10:30

No tak - ale to nie ma nic wspólnego z odpowiedzialnością karną.

Ściganie o odszkodowanie za ściąganie rzeczy z internetu to zupełnie inna sprawa i to się cały czas dzieje. To więzienie jedynie wydawało mi się tu trochę naciągane (i dalej wydaje).

Kris 12.06.2011 09:30

Jeśli sagio ma prawa autorskie do tych materiałów, to wykorzystywanie ich bez zgody autora jest naruszeniem prawa.

Jak ktoś by moje zdjęcia ściągnął ze strony i wykorzystał dla swoich celów, to idę do notariusza, potwierdzam bezprawne wykorzystanie i idę do sądu lub wysyłam wezwanie do zapłaty.

andrzejj9 12.06.2011 09:23

Naciągane, ale niech będzie..

marek3233 12.06.2011 09:15

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1165641)
Nic nie rozumiem z tego "artykkułu", ale o ile się nie mylę:

- za łamanie regulaminu nie ma więzienia, tylko.. kary w tym regulaminie określone

- ściąganie filmów z internetu (w przeciwieństwie do ich udostępniania) nie jest u nas przestępstwem (ani wykroczeniem) i każdy może to robić.

Więc..?

http://sagio.pl/regulamin.html według ich regulaminu nie można ściągać tych materiałów, wiec jak ktoś to zrobił to dopuścił się kradzieży ***8211; stąd piszą o karach za ściągania. A jak kradzież to wycena strat i odpowiedni wyrok, skoro to było dużo warte to mogą mieć problemy. Ja to kumam:)

pali 10.06.2011 17:42

Krymynaliści udostępnili do pobrania w serwisie chomikuj.pl i ktoś to pobrał, czyli rozpowszechnili (chyba o to chodzi :ysz:).

Nie przejmuj się, artykuł głupawy :) spankwire.com też dobre

andrzejj9 10.06.2011 17:31

Nic nie rozumiem z tego "artykkułu", ale o ile się nie mylę:

- za łamanie regulaminu nie ma więzienia, tylko.. kary w tym regulaminie określone

- ściąganie filmów z internetu (w przeciwieństwie do ich udostępniania) nie jest u nas przestępstwem (ani wykroczeniem) i każdy może to robić.

Więc..?

marek3233 10.06.2011 13:01

Będą kary za kradzież filmów z serwisów internetowych?

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/b...ch_197921.html

kto ma konto na Chomikuj? ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:06.