Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Biokominek (https://forum.cdrinfo.pl/f5/biokominek-91796/)

sobrus 19.12.2012 13:47

No ale w bloku to jest zazwyczaj tak gorąco, że po co się jeszcze grzać kominkiem :hmm:

W Lublinie nie widziałem brykietu z czegoś innego niz sosna. Chyba się zmówili. W dodatku w tym roku jakaś podła, gorzej sie pali i więcej popiołu.
Dziś będę w lerła merlę poszukam tego barlinka.

M@X 19.12.2012 14:02

Tu nie chodzi o cieplo, lecz o estetyke i nastroj - od ciepla mam CO ;-)...

sobrus 19.12.2012 14:05

Czyli dekoracja, taka atrapa kominka.
Moim jednak zdaniem bez ciepła nie ma nastroju, który daje prawdziwy kominek.

:taktak:

Choć nie widziałem takiego bio w akcji więc opinia to może ulec jeszcze zmianie.

ed hunter 19.12.2012 14:18

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1234829)
No ale w bloku to jest zazwyczaj tak gorąco, że po co się jeszcze grzać kominkiem :hmm:

W Lublinie nie widziałem brykietu z czegoś innego niz sosna. Chyba się zmówili. W dodatku w tym roku jakaś podła, gorzej sie pali i więcej popiołu.
Dziś będę w lerła merlę poszukam tego barlinka.

Też coś dużo popiołu jest z tego Barlinka, gość co ma skład opału w Sulejówku kupił go na wiosnę, żeby mieć teraz, bo Barlinek nie robi teraz brykietu, tylko sam pelet na eksport głównie, a to się nie nadaje do palenia, bo jak sypniesz na żar, to wybucha.
Brykietu używam do rozpalenia i szybkiego nagrzania, a potem na wierzch wilgotna, albo sucha kłoda, to zależy od temperatury na zewnątrz. Jak zostają miejsca po bokach po wsadzeniu kłody, a mróz jest tęgi, to też je zapycham brykietem.

andrzejj9 19.12.2012 19:12

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1234818)
Dla mnie to bez sensu trochę, jeżeli ma nie grzać.
Kominek to nie tylko efekt wizualny. Jak nie grzeje, nie emituje kilowata podczerwieni, to to jest atrapa. Jak lizanie lizaka przez szybę.
Nawet jeżeli to będzie prawdziwy (nie wyświetlany) ogień. Bo patrzenie w wyświetlany ogień i udawanie że jest fajnie to w ogóle przemilczę.

W prawdziwym kominku nie zawsze jest płomień, czasem tylko rozżarzone drewno. A mimo to działa w zimne dni jak magnes. Nie trzeba na niego patrzeć, to się czuje całym ciałem (taka wielka lampa solux). Wymienianie zalet, że nie dymi i nie ma popiołu to jak reklamowanie samochodu który nie spala benzyny, ale też nie jeździ :hmm:. Może być stylowy i ale co z tego.
Z resztą jak się umie obsługiwać kominek to dym i sadza jest tylko w kominie ||

Podsumowując : żeby to miało sens to moim zdaniem MUSI GRZAĆ.

No i paliwo. 5L bioetanolu kosztuje ponad 50zł. Troche drogo. Za 50zł to można mieć 70kg brykietu sosnowego z pierwszego lepszego hipermarketu.

Wszystko fajnie, ale to porównanie - przynajmniej w tym przypadku - jest bez znaczenia.

Nie jest istotne, czy prawdziwy kominek jest lepszy, skoro nie można go w danym miejscu zamontować. To nie jest albo albo - to jest czy bio czy nic.

- Deckard - 19.12.2012 19:17

wybrałbym nic. to tak jakbyś miał do wyboru dziewczynę lub lalkę dmuchana ||

zbieraj na dom tam se strzelisz kominek że hoho

andrzejj9 19.12.2012 23:28

To akurat jest dom..

A co do porównania - no właśnie nie ma opcji dziewczyna albo lalka. Jest lalka albo nic :>
(nie żebym akurat ten wybór uważał za porównywalny ;) )

pali 19.12.2012 23:33

Ilość załączników: 1
To ja mam inną propozycję. Przynajmniej oryginalne i napoczyna pewien dyskurs kulturowy.

Załącznik 60949

ed hunter 20.12.2012 05:03

Załącznik 60951

sobrus 20.12.2012 08:26

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1234879)
To nie jest albo albo - to jest czy bio czy nic.

No rozumiem, tylko czy warto by było wydać pieniądze (kominek, montaż, paliwo) na coś co jest atrapą.
Jeśli by nie grzało to ani przyjemne ani pożyteczne.

Jeżeli to ma 3kW to jeszcze ma sens, grzanie tym opłacalne nie będzie, ale chociaż jakaś przyjemność z posiedzenia przy ogniu.
A 3kW to nie tak mało.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:19.