![]() |
Na chipsecie mam tylko nieduży radiator bez wentylatora ale i tak bez niego się nie nagrzewa. Komputer chodzi stabilnie tylko że bez głosu :(
|
Cytat:
|
heh odkopalem posta ale mam pytanie czy jak ustawie opcje 33/66 to pci i agp zostanie zablokowane na tych częstotliwościach niezalesnie jakie bedzie fsb? Teraz mam na auto i wszystko mi sie kreci i pierwsze co wysiada to dźwiekówka :(
czym pod winodwsem moge sprawdzić jakie jest taktowanie pci i agp? |
nikt nie wie? :(
|
To chyba zależy od konstrukcji płyty głównej i możliwości jej biosu. Moja płyta Gigabyte'a pozwala na zmianę FSB albo razem z PCI/AGP, albo niezależnie - mogę więc podkręcić FSB bez podkręcania PCI i AGP (i mogę to też robić "w locie" z poziomu Windows odpowiednim firmowym programem). Musisz sprawdzić, jak to jest na Twojej płycie.
Niestety, jak wspominałeś kiedyś, P4 ma zablokowany mnożnik i można go podkręcić tylko podkręcając FSB, ale wtedy wzrasta też taktowanie pamięci (na mojej płycie też można to regulować w nieco ograniczony sposób), oraz PCI/AGP, o ile płyta nie pozwala regulować tych trzech parametrów niezależnie. Sprawdź w opcjach BIOSu. |
Do podkrecania koniecznie wyłącz w biosie karte muz .zintegr.poniewaz nie bardzo są skore do overclokingu.Kup lub pozycz tania karte na pci i zobaczysz do jakiej czestotliwosci dojdziesz (widze ze masz osobne opcje do czestotliwosci wiec nie podkrecaj pci i agp)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:36. |