![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.01.2002
![]() |
Bios Update
czesc
Kupilem niedawno nowy twardy dysk Baracuda IV 40GB ale po zainstalowaniu go bios nie widzi 40GB tylko mniej.Chcialem zaktualizowac Bios ale nie znam firmy plyty glownej a ze wskazowkami ze stron o biosie nie moge i tak znalezc ani programem BIOS FINDER.Prosze o pomoc w znalezieniu zaktualizowanego BIOSA. Oto dane z HWinfo: PCI-BIOS GEFUNDEN VERSION 02.10 BIOS DATE 11/29/99 KONFIG MECH:1 SPECIAL CYCLE MECH:1 PCI BUSE:2 32bit-PCI-BIOS-REVISION:0 AWARD BIOS: AWARD MODULAR BIOS ver. 4.51 AWARD ID STRING: 4.51PG 11/29/1999-ALADDIN5-2A5KKSMCC-00 BOARD/BIOS version: A586B ver. A.9 OEM - San Li Chipset:ALADDIN5//ACER/ALI Bardzo prosze o pomoc i z gory dzieki |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
www.award.com albo www.unicore.com
Uruchamiasz kreatora, który odczytuje dane BIOS'u i płyty głównej, a następnie wysyła je do "pomocy technicznej" w celu znalezienia uaktualnienia. Nie ma się co produkować - jeśli znasz angielski, to sobie poradzisz.
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
NIE, NIE, NIE!!!
Na stronie seagate jest odp. program, którym formatujesz swój nowy HDD. BIOS będzie go dalej widział jako np. 8Gb, ale w/w program instaluje się w boot sektorze HDD i już jest wszystko OK. Stosowałem tą metodę wielokrotnie, na różnych HDD i wszystko działało. Porgram nazywa się DiscWizrad i robi takie dyskietki startowe z programami np. Seagate Tools czy jakoś tak. W razie problemów daj znać na priva.
![]() |
#4 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
www.bios.pl. Tu znajdziesz odpowiedzi na wszystkie postawione przez Ciebie pytania. 8)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
LeWaP,
nie sądzisz, że lepiej spróbować najpierw z upgradem BIOSu, zamiast od razu męczyć się z programową obsługą 32 GB dysku ? :-D |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Nie kombinuj! www.bios.pl to profesjonajiści. 8)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
www.ds.art.pl
Data rejestracji: 02.05.2001
![]() |
Wydaje mi sie ze to plyta wyprodukowana prze firme "SuperPower"ale czy to jeszcze istnieje to nie wiem!SM to kod tej firmy!
![]() |
#8 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
![]()
Załączam opisywany wcześniej program pomocny w aktualizacji BIOS'u. Jest on bardzo prosty w obsłudze - najpierw należy kliknąć "Get BIOS Info", a potem "Submit Request", wypełnić formularz i czekać na odpowiedź.
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno. Ostatnio zmieniany przez ZiP : 13.08.2002 o godz. 08:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Cytat:
![]() Ten program na 100% działa. Co do biosu najlepiej znaleźć str. producenta, jeżeli taka wogóle istnieje i zobaczyć jakie zmiany wprowadzili, czy jest tam wogóle obsługa dużysz HDD. Zawsze też można dokupić kontroler Adapteca lub HPT ![]() Ja bym spr. najpierw czy producent jest wiarygodny cz też nie, a potem aktualizował lub użył DiscWizarda. W każdym razie powodzenia
![]() |
![]() |
|
|