![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Błędy CRC przy kompresji dużych plików.
Witam.
![]() Mam dzisiaj dosyć nietypowy problem i jednocześnie bardzo mnie frustrujący. Otóż nie mogę z powodzeniem skompresować dużych plików danych (różnych). Są to pliki o wielkości od 680 do 1600 MB, które chciałem spakować i nagrać na płytkę DVD. Sytuacja wygląda tak, że pliki się ładnie kompresują, ale nie można ich z powrotem rozpakować, gdyż otrzymuję informacje ***8222;Błąd CRC w ***8230;***8230; . Plik jest uszkodzony***8221;. Sprawdzałem różne metody kompresji w programach 7zip i WinRAR i nic nie działa poprawnie. Sama metoda kompresji nie jest chyba problemem, gdyż wybranie w programie WinRAR z listy opcję ***8222;bez kompresji***8221; powoduje to samo. Sytuacja nie występuje z małymi plikami, sprawdzałem takie, których wielkość nie przekracza 100 MB. Kiedyś czytałem, że może to być spowodowane podkręceniem sprzętu, ale to nie to, gdyż obecnie nic takiego nie praktykuję, a test Prime przechodzi bezbłędnie przez wiele godzin. Muszę przyznać, że jestem dosyć zaskoczony całą sytuacją i nie wiem już co robić, dlatego zwracam się do was. Może ktoś już widział coś podobnego i wie o co chodzi. Pozdrawiam ps. w moim profilu do wglądu sprzęt na którym występuje owe dziwne zjawisko ...
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
na cdrinfo od 2001 ;>
Data rejestracji: 04.06.2005
![]() |
Podkręcony procek...nie wydala...
Pamięci... Brak miejsca na dysku na cache albo pliki?
![]() |
#3 | ||
Guru
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
ja tez tak mam.
brat scuagnal jakas instalke gry czy cos takiego. mialo to w sumie okolo 3,5 GB. rozpakowywalo sie dobrze do 99% , bo pozniej wyskakiwal blad. scuagnal to jeszczxe raz,zeby byla pewnosc ze to nie wina procesu downloadu,lecz blad dalej ten sam. sumy kontrolne byly na osiolku czy osloskopie, wiec a pewno byly sprawdzone. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
na cdrinfo od 2001 ;>
Data rejestracji: 04.06.2005
![]() |
Cytat:
Trafiło mi sie że 400 chodziły na 266 i z defaultowymi timmingami na 2,65 (std dla tamtych) i komp sie wieszał itp. Musiałem zmniejszyc timmingi by było dobrze...
![]() |
![]() |
#6 |
Smakosz... Heinekena!
Data rejestracji: 04.01.2003
![]() |
Prawdopodobnie problemy z pamięcią jak napisał _bakupl_ .
Spróbuj utworzyć plik za pomocą winrara z zaczoną opcją dodaj dane naprawcze - przy wypakowaniu jeżeli wystąpi błąd skorzystaj z opcji napraw. Powinno dać radę wypakować pliki. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Witam ponownie.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Od razu napiszę, iż udało mi się rozwiązać problem, który okazał się dużo bardziej poważniejszy niż mogłoby się wydawać. Zacznę jednak od początku ![]() Miałem dzisiaj bardzo pracowity dzień, gdyż od rana testowałem sprzęt, głównie pamięci i procesor mając nadzieję, iż tam tkwi problem. Nic z tego !. Zarówno MemTest jak i Prime95 ponownie nie pokazywały błędów. Sprawdziłem chyba wszystkie możliwe ustawienia timingów, zwiększałem napięcie chipsetu, procesora, pamięci i ***8230; kompletnie nic to nie dawało ![]() ![]() ![]() Okazuje się, że źle działa współpraca kontrolera Silicon Imane 3112 z chipsetem nforce2 płyty głównej. Problem był dosyć często opisywany na forach np.: TU . Co gorsza efektem są niekontrolowane uszkodzenia danych ! ![]() I na koniec rozwiązanie, może komuś się przyda : BIOS ***8211; w ***8222;Integrated Peripherals***8221; należy zmienić wartość ***8222;EXT-P2P's Discard Time***8221; z 30us na 1ms. Okazuje się, że problem był już rozwiązywany w bardzo wczesnej wersji biosu (d14), oto pełna treść poprawki : - Fixed SATA RAID-0 data corruption issue by adding a new option "EXT-P2P's Discard Time" in "integrated Peripherals". The default setting is "30 us" ; which is recommended by NVidia. In case the problem is still there, try "1 ms" please. Jednak jak wyczytałem na forach nie naprawiło to sytuacji w 100%, gdyż uszkodzenie danych występowało nadal, tylko z dużo mniejszą częstotliwością. Mam nadzieję, że po uaktualnieniu romu kontrolera do wersji 4.2.5.0 (najnowszy BIOS d27) problem zniknął całkowicie. Ja kompresowałem plik 800 MB około 20-30 i nie wystąpiły błędy. Wgrałem jeszcze najnowszy sterownik 1.0.0.53 ze strony producenta i mam nadzieję, że kiedyś sromotnie się nie zdziwię ![]() Dziękuję jeszcze raz za próby pomocy. Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#8 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Takie błędy generuje generalnie RAM!
Tu szukaj winy, teoretycznie może być jeszcze przyczyną Cache: w starych MoBo cache na płycie, w nowych procesora ( ![]()
![]() |
#9 | |
Guru
Cytat:
Pozdrawiam
![]() |
![]() |
![]() |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | |