Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.03.2003, 02:16   #46
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zgadza sie - burdel jak sie patrzy - spuscizna "zlotej polskiej wolnosci" i zaborow ciagle pokutuje w mentalnosci polakow!!
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.03.2003, 02:18   #47
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Martin_TP napisa***322;(a)
[...]wegierski rolnik dostaje 50% dofinansowania od panstwa.. nie wanzne na co.. on to dostaje!

[...]bo duzo w to rzad wkladaja,...
A przepraszam skąd rząd bierze pieniądze, bo mi wydaje się, że z naszych podatków.
Stary 03.03.2003, 02:24   #48
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
A przepraszam skąd rząd bierze pieniądze, bo mi wydaje się, że z naszych podatków.
No owszem.. pewnie tak. Ale teraz to juz troche specialnie sie doszukujesz pewnych spraw. No ja wiem, to niesprawiedliwe. Ja nie mowie ze to jest ok, napisalem to tylko dla przedstawienia sprawy.
Martin_TP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2003, 02:30   #49
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wazna jest tez kwestia tych ulg, zwolnien dla rolnikow (podatki, zusy.. i inne rzeczy wymienione wczesniej przez kolege). Cala ta ogrmona struktora wydaje mi sie podtrzymywana nieustatnie na jednym wielkim respiratorze... ledwo co sie trzyma, ale dalej chodzi. Wsparcie jakby na to nie patrzec jest ogromne, rzeczy w tym ze.. no wlasnie, tych rolnikow jest za duzo. Proste prawa ekonomi o tym mowia, ze tak nie moze byc. Przez to caly system sie wali. Taki rolnik moglby sie chocby Agro Turtystka zajac... to tez dochodowe, jest wiele dziedzin ktorymi moze sie zajac, lub tez przekfalifikowac, za duzo poprostu tych ludzi tkwi w tym rolnictwie... na dluzsza mete taki system sie nie sprawda o czym niejedokrotnie juz sie przekonalismy, a protesty jak byly tak beda... bo tak naprawde nic sie nie zmienia, tylko coraz wieksze pieniadze i fundusze sa w to pompowane, a to czarna dziura bez dna. Ktora sama zapada sie pod swoim wlasnym ciezarem, masa i iloscia (rolnikow w niej siedzacych). Niestety... mamy tez genialne bezrobocie... i taki rolnik nawet jakby chcial.. to tez nie ma gdzie pojsc skoro wykfaliwikowani mieszczuchy nawet pracy nie maja...
Martin_TP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2003, 02:31   #50
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Martin_TP napisa***322;(a)
No owszem.. pewnie tak. Ale teraz to juz troche specialnie sie doszukujesz pewnych spraw. No ja wiem, to niesprawiedliwe. Ja nie mowie ze to jest ok, napisalem to tylko dla przedstawienia sprawy.
Domyślam się, ale staram się to podkreślac, bo czasami mam wrażenie, że nie wszyscy czytający o tym wiedzą(tak trochę jak w reklamie pasty do zębów bez pudełka:

"My płacimy,
Ja płacę,
Pan płaci,
Pani płaci,

więc kto płaci?

Ci państwo płacą.")
Stary 03.03.2003, 03:04   #51
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a ja tam nie chcę żadnych dopłat bezpośrednich, pośrednich, czy nawet średnich...
ja chcę, ba, żądam!!! by mnie zwolniono z podatku!!!
a jak nie, to wyjdę na ulicę!
i, by uniknąć zbędnych pytań, od razu zaznaczę, że nie jestem prostytutką.
aha, chcę jeszcze darmowego prądu, bo bez niego nie mogę pracować i darmowej benzyny, bo bez niej nie mogę się ścigać!
jak sobie jeszcze o czymś przypomnę to dam znać. narazeie dam czas rządowi na wykazanie inicjatywy...
mapsajm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2003, 07:57   #52
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
o Boże, ale topic się trafił na Forum o nagrywaniu, dobra dorzucę swoje 3 grosze; Polska to tak naprawdę zacofany kraj,pełen kompleksów, niedowartościowany, gnebiony przez sąsiadów itd. można winić zabory, liberum veto i warcholski narodowy charakter, ale prawda jest przykra żyjemy w tej gorszej części Europy i przez kilka pokoleń jeszcze tak zostanie, chłopów mamy za dużo (lekarzy, nauczycieli zresztą też), rolnictwo zacofane i ja nie widzę w najbliższej przyszłości jakiegoś światełka w tunelu, nie jest nim nawet wejście do UE.
Stary 03.03.2003, 10:24   #53
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Został poruszony bardzo trudny i skoplikowany problem.
Sektor rolniczy, to aż 37% ogółu zatrudnionych! Rolnictwo rozdrobnione do granic możliwości, brak jakiegokolwiek pomysłu, aby to zmienić. W przypadku tak dużego bezrobocia, nie ma szans na zmianę struktury zatrudnienia w Polsce, a jest cholernie poważny problem.
Przy tak dużym rozdrobnieniu i pokutujących nawykach z czasów komunistycznych (roszczeniowe nastawienie) gospodarstwa rolne nie mogą być konkurencyjne. Wiem tak że jaka sytacja jest na wsi jeżeli chodzi o dostęp do kultury, oświaty i zdolności człowieka do "brania spraw w swoje ręce". Jestem świadom faktu, iż w tym kraju istnieją regiony gdzie taka sytuacja jest tragiczna i tam człowiek nie jest w stanie zrobić nic, nie zależnie jakby mocno walił głową w mur.
Jeżeli chodzi o postawę roszczeniową, to jak widzimy mają ją co niektóre grupy zawodowe posiadające kiedyś szereg różnych przywilejów które utracili (górnicy, hutnicy, kolejarze) i ciężko jest pogodzić się z tym. Przed rokiem 90 rolnikom żyło się dostatnio, ale wynikało to raczej z ogólnego stanu. Po latach transformacji okazało się że mieszkańcy miast wykazali się większym stopniem przystosowania, niż mieszkańcy wsi. Wynika to w dużej mierze z możliwości i uwarunkowań. Ale nie do końca. Znam osobiście ludzi pochodzących ze wsi, którzy cięzką pracą, zdobyli wykształcenie, wzieli sprawy w swoje ręce i dzisiaj nie mają powodów do narzekania. Oni nie czekali aż Państwo za nich rozwiąże ich problemy. I to się nazywa zdolność przystosowania, której wielu z nas być może brakuje.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2003, 12:56   #54
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
> A chlop nie -panstwo,czyli my wszyscy mamy dac,bo jak nie to
> zablokuja drogi
> w "legalnym protescie", albo zniszcza mi samochód, albo nie
> przepuszcza
> lekarza do chorego.

Powinni sie znalezc kierowcy ktorzy po prostu rozjada blokady zabijajac
protestujacych rolnikow. Owszem, kilku poszloby
siedziec, ale policja przestalaby lekcewazyc problem blokad, a rolnik swiadomy
ze moze trafic na wariata ktory go
pozbawi zycia - nie szedlby na blokade tak chetnie.
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2003, 21:00   #55
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ohh Boshe...
Wszystkim sie nalezy... rolnikom, stoczniowcom... kuzwa wszystkim tylko nie tym ktorzy chca cos dla siebie i innych robic!

Zle byc rolnikiem? to zmien prace!! Mam 24 lata i robilem juz w tylu zawodach ze idzie sie pogubic...
1/3 spoleczenstwa to rolnicy a wiecie jaki procent produkty narodowego wyrabiaja?? Podpowiem - jednocyfrowy!

Jeszcze maja czelnosc mowic ze blokady - czyli przemoc wzgledem innych Polakow (trzeba to nazwac po imieniu - to nic innego jak czynna napasc)to ich jedyne wyjscie. A gowno! Proponuje sie przejechac po okolicznych wsiach... leza pija i nic nie robia. A haslo: to co nie u miecie sobie zasilku zalatwic to jest na porzadku dziennym.

Niestety dopoki nie przestana sie ludzie cackac z takimi uprzyw. grupami spolecznymi z poprzedniej epoki (rolnicy, gornicy, stoczniowcy) to bedzie jak jest tylko coraz gorzej. Jak Nikita masz watpliwosci to popatrz sobie ile pieniedzy kazdy z nas doplacil do jednego rolnika/gornika itp itd - to bedzie suma robiaca wrazenie.

Bez zludzen - jak chcemy isc do przodu (w sensie gospodarczym) to 3/4 rolnikow musi przestac byc rolnikami; wiem ze to sie lekko mowi, ze bedzie mnostwo tragedii zyciowych itp spraw ale na Boga albo teraz z torbami pojda nasze dzieci lub wnuki...
Stary 03.03.2003, 22:59   #56
mapsajm
odeszły MAJSTER

Cytat:
Ormianin napisa***322;(a)

Powinni sie znalezc kierowcy ktorzy po prostu rozjada blokady zabijajac
protestujacych rolnikow. Owszem, kilku poszloby
siedziec, ale policja przestalaby lekcewazyc problem blokad, a rolnik swiadomy
ze moze trafic na wariata ktory go
pozbawi zycia - nie szedlby na blokade tak chetnie.
więc widzę, że jest nasz już dwóch. moje oświadczenie w tej sprawie znajdziesz w pierwszym moim poście tego tematu.
Stary 04.03.2003, 01:10   #57
mapsajm
odeszły MAJSTER

i jeszcze pytanie do ludu uciśninego pięścią kapitalistycznego wyzyskiwacza:

POMOŻECIE?!
Stary 04.03.2003, 10:35   #58
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)
więc widzę, że jest nasz już dwóch. moje oświadczenie w tej sprawie znajdziesz w pierwszym moim poście tego tematu.
Zgoda, tylko im to przetlumacz, jak im sie nie da inaczej tego wbic do glowy niz policyjna palka.

W przemyskiem po 1989 roku gremialnie spolki pracownicze przejely PGRy, po czym od razu dali sobie dwukrotne podwyzki plac sfinansowane ze sprzedazy maszyn. Jezeli biznesmen zbankrutuje dzialajac swiadomie
na szkode wlasnej firmy, to ponosi odpowiedzialnosc karna. A oni?
Potem - to juz wina Panstwa - Panstwo uwolnilo sprawy skupu. Powstalo duzo firm zajmujacych sie skupem produktow rolnych, po czym te firmy nagle zamiast skupywac od rolnikow zaczely sprowadzac
to samo z zagranicy. A Panstwo niczym Pilat umylo rece i powiedzialo ze nie moze ingerowac w prywatna dzialalnosc gospodarcza. W koncu rolnicy wyszli na drogi i Panstwo zostalo zmuszone.
Tylko co teraz? Powrot do komuny i organizacja PGRow?
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.03.2003, 12:53   #59
mapsajm
odeszły MAJSTER

właśnie teraz płacimy cenę 60 lat stosunków ze związkiem sowieckim (swoją drogą był to szczyt niepłodności). ci sk*r*i*le wykończyli całą lud polską i pozostał tylko lud, który jest przyzwyczajony do świadomości o własnym wyzysku. do tego im się wszystko należy. popatrz nawet na tą wileką solidarność. czy im chodziło o Polskę, czy o to, że "im się wszystko należy"?! będziemy tak mieli, dopóki nie zmieni się mentalność obywateli z nieświadomości budowania państwa w świadomość tedo faktu - czyli pewnie jeszcze jakieś dwa pokolenia. dotyczy to również tych wszystkich mieniących się politykami

Ostatnio zmieniany przez mapsajm : 04.03.2003 o godz. 17:23
Stary 04.03.2003, 15:26   #60
meti
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.02.2003
meti w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)
Ohh Boshe...
Wszystkim sie nalezy... rolnikom, stoczniowcom... kuzwa wszystkim tylko nie tym ktorzy chca cos dla siebie i innych robic!

Zle byc rolnikiem? to zmien prace!! Mam 24 lata i robilem juz w tylu zawodach ze idzie sie pogubic...
1/3 spoleczenstwa to rolnicy a wiecie jaki procent produkty narodowego wyrabiaja?? Podpowiem - jednocyfrowy!

Jeszcze maja czelnosc mowic ze blokady - czyli przemoc wzgledem innych Polakow (trzeba to nazwac po imieniu - to nic innego jak czynna napasc)to ich jedyne wyjscie. A gowno! Proponuje sie przejechac po okolicznych wsiach... leza pija i nic nie robia. A haslo: to co nie u miecie sobie zasilku zalatwic to jest na porzadku dziennym.

Niestety dopoki nie przestana sie ludzie cackac z takimi uprzyw. grupami spolecznymi z poprzedniej epoki (rolnicy, gornicy, stoczniowcy) to bedzie jak jest tylko coraz gorzej. Jak Nikita masz watpliwosci to popatrz sobie ile pieniedzy kazdy z nas doplacil do jednego rolnika/gornika itp itd - to bedzie suma robiaca wrazenie.

Bez zludzen - jak chcemy isc do przodu (w sensie gospodarczym) to 3/4 rolnikow musi przestac byc rolnikami; wiem ze to sie lekko mowi, ze bedzie mnostwo tragedii zyciowych itp spraw ale na Boga albo teraz z torbami pojda nasze dzieci lub wnuki...

Ciekawa teoria !!
3/4 rolnikow - papa
3/4 styczniowcow - papa
3/4 górników - papa
3/4 kolejarzy - papa
to samo tyczy sie pielegniarek itd itp
czyli nadciagnie nastepna fala bezrobocia razem z tegorocznymi ablsolwentami i albo te 3/4 powinno sie rostrzelac albo ich wyżywić a nasze panstwo na to nie stac - no chyba ze są dla nich naszykowane nowe miejsca pracy
pozd.

Twoje uprawnienia: