![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.08.2002
![]() |
boot disk dla zaawansowanych?
Witam wszystkich.
Borykam się z następującym problemem (czysto naukowo): chciał bym stworzyć boot disk (CD) z menu startowym w którym to można by było wybrać którą z "dyskietek startowych" chcę odpalić. Na przykład: za pomocą Winimage robię .ima dyskietki startowej Win98 i Norton Ghost 2002. Każda z nich ma inne pliki (co najważniejsze inne command.com'y). Teraz zwiększam rozmiar obrazu na 2,88 i wgrywam jedną dyskietkę do katalogu 1 a drugą do 2. Trawię za pomocą Nero i teraz po boot'cie z CD uruchamia mi się menu z wyborem. Gdy wybiorę 1 to ładuje mi się system z katalogu 1 itd. Coś w stylu loadera, gdy posiada się dwa systemy i możemy przy starcie komputera wybrać (przed wgraniem command.com'a) który zamierzamy odpalić. W prawdzie istnieją programy (SmartBoot) które umożliwiają tworzenie takowego menu startowego, jednak zapisują one loadera jedynie w MBR, a nie w bootsektorze dyskietki. Co w tym przypadku było by o wiele wygodniejsze. Wydaje mi się to bardzo ciekawym zagadnieniem które mam nadzieję da się rozwiązać na wiele różnych sposobów. Można również napisać jakąś ciekawą małą aplikację do tego celu - chyba że znacie takowe. Jeżeli posiadacie jakieś pomysły, informacje jak to zrobić - piszcie. Może się czegoś nauczę. Z góry dziękuję.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/bootcd/bootcd7.php3 - jak zrobić multiobrazowe startowe CD
http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/bootcd/bootcd.php3 - ogólnie o Bootable CD
![]() |
|
|