![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Budowa hexacopter'a
Witam
Z racji nadmiaru wolnego czasu, postanowiłem zbudować hexacopter ![]() Może ktoś już budował coś takiego - ogólnie ma działać na aurdino lub STM32, może ktoś polecić jakiś dobry sprawdzony i niezbyt drogi ![]() Czy też nie ma na forum, miłośników dronów i innych latających ustrojstw ![]() Dodatkowo zastanawiam się nad kamerą do tego drona, i czy na pewno mi jest potrzebna ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Interesowałem się kiedyś. Wtedy ludzie robili to na Arduino, wgrywali softa z netu z bodaj żyroskopem (stabilizacja) z pilota Wii - potem był problem dostać pilot Wii bo wszyscy rozkupywali, wychodziło taniej kupić całego pilota
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Guru
Budżet 2-3 tysiące - w tym chcę się zamknąć.
Przeglądając ceny odbiorników - to za 6 kanałowy chcą od 200-300 zł więc nie ma tragedii - nie wiem czy mi lepszy potrzebny Co do quadro - może to i nie głupie - mniej silników ![]() Silniki tanie nie są.... jak doliczyć do nich cenę kontrolerów... w sumie najdrożej ta rama wychodzi, nawet po 2 koła chodzą ![]()
![]() |
#4 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja sie kiedys bawilem w helikoptery i samochody mam jeszcze pare gratow jak chcesz w tym kontroler 2.4ghz z 300-500m zasiegu ma jak nie lepiej z helikoptera
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Silniki to jedno, weź pod uwagę czas lotu czyli akumulatory, waga i zasięg. Każdy gram wagi do uniesienia jest drogi... byle czym lustrzanki nie uniesiesz. Nie pamiętam jaki kontroler oglądałem ale pamiętam komentarze zachwalające od modelarzy i był coś około 500,- Pamiętaj, że musisz mieć też odbiornik, cena około 200,- No i moim zdaniem bez GPS to nie jest zabawa (awaryjny powrót po ścieżce) a cena rośnie...
![]() |
#6 |
Guru
No nikt nie mówił - że to będzie tanie
![]()
![]() |
#7 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Oj rosnie
![]()
![]() |
#8 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
No to musisz mieć naprawdę spory nadmiar tego czasu
![]() W zasadzie budowa takiego urządzenia to nie jest szczególnie skomplikowane zadanie, ale z pewnością sporo z tym zabawy, jeśli chcesz to zrobić od podstaw. Najtrudniejsze będzie skłonienie tego maleństwa, żeby uprzejmie zechciało utrzymywać się w poziomie. Następnie - taka minimalizacja wagi, która pozwoli na lot przez dłuższą chwilę - to wbrew pozorom nie będzie proste. Jak to się uda, reszta pójdzie z górki. W przypadku obu powyższych punktów myślałem na początku, żeby dodać najzwyklejszy balon u góry - ten z jednej strony stabilizowałby lot (zamiast żyroskopu), a z drugiej wspomagałby utrzymywanie całości w powietrzu. Jednak takie rozwiązanie praktycznie eliminuje sterowność, za wyjątkiem wysokości - a i to dodając ogromną bezwładność. Oczywiście można wszystko kupić gotowe i przygotowane do złożenia ze sobą, ale wówczas równie dobrze można kupić gotowego drona ![]() Kamera to moim zdaniem rzecz absolutnie podstawowa - ok, fajnie jest obserwować z dołu drona, ale jeszcze fajniej obserwować z góry to co widzi dron ![]()
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Jarson : 16.09.2015 o godz. 22:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Właśnie o tą zabawę w składanie chodzi... nie chcę gotowca...
![]() To kombinowanie, wgrywanie softu, sprawienie, że to działa. To jest właśnie w tym najlepsze...
![]() |
#10 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Budowa własnego NAS'a | Jarson | Network Attached Storage (NAS) | 52 | 28.01.2011 16:22 |
Budowa przedowodwej sieci LAN - czyli co wybrać? | B@rtek | Off topic | 47 | 21.01.2007 23:02 |
??? budowa aparatu fotograficznego +schematy, rysunki ??? PILNE !!!! | michal_zb | Off topic | 3 | 05.02.2004 08:24 |
Budowa plyt CD/DVD i różnice pomiędzy formatami -/+ | sakis | Napędy optyczne DVD | 1 | 12.11.2003 22:18 |
Budowa czytnika DVD | Zetor | Off topic | 0 | 17.04.2003 17:38 |