Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Budowa przedowodwej sieci LAN - czyli co wybrać? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/budowa-przedowodwej-sieci-lan-czyli-co-wybrac-61634/)

gallus 21.12.2006 23:42

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Piterniel (Post 718448)
gallus ja stawiam na kopniety modul na karcie sieciowej Twojego staruszka, albo kopniete modulu na mobo w okolicach PCI ;)
Kiedys byl taki program na forum opisywany do kopiowania plikow z pomoca pamieci RAM i mial rowniez funkcje, aby ograniczyc predkosc wysylania. Sprobuj ja obnizyc i sprawdzic co sie stanie. Program uzywalem, ale nie pamietam (TotalCopy moze...)

Próbowałem i też się zawiesił przy 1500KB/s
Przeprowadziłem też symulację przesyłu danych po LAN-ie za pomocą programu LAN Tornado i dla sieci 100Mb/s udało mi się wyciągnąć max 28% a później komp już się zawieszał, zresztą po dłuższej chwili gdy obciążenie wynosiło 25% również się zawiesił...

Matefusz 21.12.2006 22:04

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 718447)
Specem, nie jestem ale wydaje mi się, że czegoś takiego nie ma...
PS a nie lepiej zrobić sieć bezprzewodową dla laptopa i śmigać bez kabelka po całym domu/mieszkaniu

No i pytanko ode mnie: czy miał ktoś taki przypadek, ze kopiowanie plików po lanie zawiesza kompa?
Zawiesza mi się stara 400 z której / na którą wrzucam / kopiuje pliki...

Drogo wyjdzie kupno takiego routera + karta bezprzewodowa do laptopa. Kabel może iść, mnie to nie przeszkadza ;) Chyba zainwestuje w zwykły router. Tylko teraz pytanie: jakiej firmy, jaki model?

Ricki 21.12.2006 21:52

Nie wiem czy to na temat, ale obecnie w cenie neo 640 jest DSL 1 Mbit, a razem z nim odpowiedni "punkt dost***281;pu". 640-ka ju***380; powoli wymiera z uwagi na t***261; promocje.

Piterniel 21.12.2006 20:44

gallus ja stawiam na kopniety modul na karcie sieciowej Twojego staruszka, albo kopniete modulu na mobo w okolicach PCI ;)
Kiedys byl taki program na forum opisywany do kopiowania plikow z pomoca pamieci RAM i mial rowniez funkcje, aby ograniczyc predkosc wysylania. Sprobuj ja obnizyc i sprawdzic co sie stanie. Program uzywalem, ale nie pamietam (TotalCopy moze...)

gallus 21.12.2006 20:42

Specem, nie jestem ale wydaje mi si***281;, ***380;e czego***347; takiego nie ma...
PS a nie lepiej zrobi***263; sie***263; bezprzewodow***261; dla laptopa i ***347;miga***263; bez kabelka po ca***322;ym domu/mieszkaniu

No i pytanko ode mnie: czy mia***322; kto***347; taki przypadek, ze kopiowanie plik***243;w po lanie zawiesza kompa?
Zawiesza mi si***281; stara 400 z kt***243;rej / na kt***243;r***261; wrzucam / kopiuje pliki...

Matefusz 21.12.2006 20:00

Witam!
Mam jedno pytanie do forumowicz***243;w. Czy kto***347; si***281; orientuje, czy s***261; dost***281;pne routery portami FireWire zamiast LAN? Chcia***322;bym zrobi***263; sie***263; i zar***243;wno do PC jak i laptopa internet "poci***261;gn***261;***263;" przez firewire

Z g***243;ry dzi***281;ki za info;)

Zelea 30.01.2006 15:08

zalezy jakie masz ulozenie sieci... jesli teraz masz ze wszystkie kable ida do tego routera i nie ma zadnego switcha to mozna by kupic router z kilkoma portami

a jak masz ze do routera w sumie wchodzi 1 kabel to po co doplacac...

oczywiscie trzeba tez wziasc pod uwage czy planujecie jakas rozbudowe...

u mnie w bloku byly 2 dzielone neo...

teraz jedna chlopaki zmienili na dsl... i wogole rozbudowali...

B@rtek 29.01.2006 23:52

@MaciejT i @Zelea dzięki za odpowiedzi :)

Muszę powiedzieć sąsiadowi co ma wybrac przy ewentualnej zmianie :taktak:

Jaki model modemu/routera polecacie?

Wersja:

modem ADSl z routerem i do tego switch 8 portowy

lub

model ADSl z routerem i switchem 4 portowym + dodatkowy switch

:help:

Zelea 29.01.2006 23:14

ja powiem 2 raz w tym topiku...

jestem posiadaczem delink'a 504T i narzekam...

mialem ich 5 i lipa jest... tzn w moim przypadku a naprawde mowie tylko i wylacznie o tym modelu...

nie wiem moze za duzo wymagam ale wydaje mi sie ze nie... bo jak wczesniej wspomnialem 9 godzin sciagania na dobe to nie duzo... a mam neo 640 bez limitow dzielone na 5 osob... i net urywa po 3 dniach zwykle... a uzywam osla i torrena naprzemian z przekierowanymi portami...

pisze z doswiadzenia... nie chce dla Ciebie zle... nie polecam dlink'a bo tak jak pisze to stosunek tylu do tego jak dzialaja to porazka...

ale wiele osob odemnie ma US Robotics... i owszem wielki poklon...

takie moje zdanie... nie mialem planeta ani Asmaxa nie moge nic powiedziec ale jako uzytkonik tylu dlink'ow odradzam...

ale to jak zawsze mowie moje zdanie...

MaciejT 29.01.2006 22:39

Bez 2 zdan US Robotics.

Jeszcze za Linksysem stoi porzadna marka, ale nie znam urzadzen.

Zadnych Planetow, Asmaxow, D-Linkow i innych cudow.

One wszystkie kosztuja mniej wiecej tyle samo, a jakoscia roznia sie znacznie.

B@rtek 29.01.2006 21:51

Czyli w co najlepiej inwestować?

D-Link

czy

Penatgram?

Pentagram kusi warunkami gwarancji :taktak:

Mam skaner Plusteka i działa 2 lata bez żadnych problemów, więc do tej firmy mam już zaufanie :)

Ziele 29.01.2006 13:26

U mnie jest statyczny dhcp - przydziela zawsze to samo IP do danego Mac adresu. Może też być zwykły dhcp albo statyczne ip wklepywane ręcznie

Stef 29.01.2006 13:21

ja moge smialo cerberusa polecic, nie resetuje sie, net trzyma wysmienicie,czasem nawet do 30 dni bez rozlaczania sie.

Kasprzak 29.01.2006 11:48

u mnie moge i DHCP i szytwno... chyba kazdy tak ma...

Ja mam router ASMAXa ... tez pozytywnie dziala
Podobnie polecam 504T D linka , Cerberus tez jest ok... U.S ROBOTICS to samo :)

Zelea 29.01.2006 11:46

z ciekawosci spytam jakie mieliscie IP na routerze ? statyczne ? czy router byl serwerem DHCP ?

tez mam dlinka ale 504T... i coz dziala ale niestete trzeba go restartowac co jakis czas... jak sie czesto sciaga... ja sciagam 9 godzin w ciagu doby od 22 do 7 rano codziennie...

roznie bywa ale czasem juz po 3 dobach router wymaga resetu bo inaczej nie ma netu...

jak bym byl na Twoim miejscu zastanwoilbym sie nad jakims u robotics'em albo planetem... ale to moje zdanie...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:47.