![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Volcano 7+
kupilem wentylatorek jak w temacie na Athlona XP 2000+, i temp. spoko 45 stopni...ale ten dzwiek. wiertarka wysiada
![]() ![]() a gory prosze o NIE udzielanie odpowiedzi typu: ja mam taki a taki procek, taki a taki went i taka, a taka temperature, bo to nie o to chodzi. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Najpierw wypadałoby dostosować się do poniższych punktów i zwryfikować je :
1.Dobra pasta silikonowa (np. "Fanner420 z domieszką srebra) nałożona równomiernie ,w małej ilości na procesor . 2.Radiator mocno dociskający do procesora (czasem trzeba trochę wygiąć "blaszkę" mocująca radiator) Idąc dalej : Sam Volcano7+ przystosowany jest do procesorów - do AthlonXP 2300+ (Pentium4 3.0GHz),specyfikacja ta oznacza iż w Twoim przypadku (AthlonXP 2000+) niewskazane jest obniżanie prędkości obrotów wentylatora . Tak więc pozostaje kwestia hałasu . Ciekawą alternatywą jest tutaj wymiana samego wentylatora z Volcano7+ na wentylator ,który oczywiście będzie wymiarami i parametrami zbliżony do tego z Volcano7+ (operacja karkołomna ale efektywna - wentylator z Volcano7+ niestety jest jednym z głosniejszych na rynku) . Procesory z serii AthlonXP 2000+ wytrzymują (w zakeżności od specyfikacji danego modelu)temperaturę do 90 stopni ,tak więc myślę iż 65 stopni nie jest temperaturą niebezpieczną dla tego procesora (przy 75 stopniach procesory te najpierw powodują zawieszenie komputera - to takie ostrzeżenie procesora przegrzewającego się równomiernie) . Oczywiście wszystkie powyższe propozycje (pasta ,dociśnięcie radiatora) nie mogą spowodowac obniżenia temperatury rzędu 15 stopni .Jeśli zabieg ten spowoduje obniżenie temperatury o ok. 5 stopni to już możemy mówić o sukcesie . Warto także zweryfikować efektywnosc odprowadzania ciepła z towera . Często bałagan wśród taśm IDE ,przewodów napięciowych zmniejsza możliwośc odprowadzenia ciepła z wnętrza obudowy .jaro |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
![]() |
wszystko jest ok, bo sam wentylator zakladalem i wiem ze nic nie zawalilem. natomiast dla Volcano 7+ jedyna alternatywa tp Titan TTC-CU5TB pracujacy z predkoscia 4800RPM. jednak wymiana nie ma sensu, bo taka predkosc ma Volcano na srednich obrotach
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
|
Jezeli wierzysz w to co napisales, a pewnie tak, to chce cie poinformowac, ze mam wolnoobrotowego Minta 80 mm i to jest szept wiatru w trawie! (Mint to prawie to samo co Titan) Pasuje do Athlonow i jest wcale niedrogi 0k. 30 zlp.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
![]() |
jesli chodzi ci o model TTC-D5TB to mialem go. jesli cos wolniejszego to i tak odpada.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|