![]() |
Może nieco dla równowagi :
mam cztery dyski IBM w towerze i działają juz dość długi czas bez zarzutu . Oczywiście takie porównywanie nie ma moim zdaniem większego sensu . Każdy będzie bronił swojego ... Radzę jednak zauważyć iż w przytoczonym artykule (który jest raczej krótką autobiografią autora) padło zdanie na temat wydajności dysków IBM . Nie da się zaprzeczyć iz IBM to ścisła czołówka jeśli chodzi o wydajność .Jeśli ktoś kiedyś musiał przejść przez chociażby partycjonowanie i format półgodzinny dysku 60GB z serii BarracudaIV czy BarracudaV ten wie w czym rzecz . Porównując dwa identycznej pojemności dyski firm IBM oraz Seagate ,przy prędkości obrotowej 7200 można takie mankamenty wychwycić niemal że w locie . Pracując na plikach rzędu 1-2GB różnice w szybkości są niestety bardzo zauważalne .Jeśli struktura dysku jest mierna ,firmware jest mierny ,do tego jeszcze problemy typu dysk-kontroler to nie pomoże tutaj nawet cache rzędu 8MB . Daleki jestem od szkalowania Barracud ale faktem jest iż dyski z tej serii niestety nie sprawdzają się w macierzy dyskowej RAID ,co akurat dla mnie i dla samej firmy Seagate jest wielkim minusem . Dzisiejsze płyty głowne oferują za niewielką cenę możliwość przyspieszenia transmisji dysku dwukrotnie ,a Barracudy niestety się nie nadają .Nie ma problemów z WD ,Maxtorami ,Samsungiem itp. a z Barracudą są . Jako jeden z minusów Seagate-a był tutaj poruszany problem grzania się dysku .Wydaje mi się iz ten problem jest tutaj najmniej ważny . Jeśli producent nie stosuje wentylatorów ,to rzczą chyba oczywistą jest iz dysk może osiągnąć 60 stopni ? .Producent tych dysków niejednokrotnie podkreślał iż grzanie się dysków Barracuda jest normalnym objawem tych modeli .Więc nie przesadzajmy ... Istnieje jednak inny aspekt związany z wysoką temperaturą dysku . Wydzielane cieplo ma zgybny wpływ na cały komputer - utrzymanie korzystnej temperatury wewnąrz komputera staje się problemem . Zamknięty tower ,kilka taśm IDE w środku ,procesor powiedzmy Athlon ,do tego jedna,dwie Barracudy i mamy do czynienia ze wzrostem temperatury procesora o jakieś 4-5 stopni . Jeśli te 4-5 stomni ma wpływ na osiągnięcie krytycznej temperatury procesora ,wtedy mamy problem . Sprawa awarii dysków IBM była wałkowana na wszystkich niemal boardach . Większośc problemów wszystkich dysków bierze się z : - złej obsługi dysku przez posiadacza - overclockingu magistrali - wahań mapiecia sieciowego - ingerencji "dziwnych" programów (np. LowLevelFormat) Szczerze mówiąc jeśli porównać ilość dysków uszkodzonych firm IBM oraz Seagate ,z uwzględnieniem ilości sprzedaży myślę iż wyszło by raczej po równo . To ,że więcej czyta się o uszkodzeniach urządzeń firmy X ma wpływ na pieniądze i politykę firmy Y .Warto zatem obrać złoty środek z tego typu sensacyjnych doniesień . Są czasopisma w których płyta głowną roku został wybrany ECS ,są czasopisma w których najlepszym napędem CDROM został wybrany Samsung . Do tych firm oczywiście nic nie mam ,pragnę tylko podkreslić jaki wpływ na koniunkturę danej firmy mają podobne artykuły jak ten zacytowany na tym forum . Nie sposób nie zatrzymać się nieco przy cenach produktów ,które maja niewątpliwy wpływ na popyt . Naprawdę przypadki taniego produktu ,który jest lepszy od droższego są niestety rzadkością . Jeśli ktoś wierzy iż płaci się tylko za "firmę" to jego sprawa . Z pomocą dla firm słabszych oprócz ceny przychodzą także artykuły ,oraz słynne porównania produktów w czasopismach . Dla człowieka nie siedzącego w temacie nie jest dziwne że w czasopismie X nagrywarka firmy "TreleMorele" wygrywa z LiteOn ,Teac,Plextor ,jeśli do tego czytelnik ten dowiaduje sie iż ten model jest dużo tańszym modelem od wyżej wspomnianych ,leci do sklepu ,kupuje i cieszy się z udanego zakupu . Rozczarowanie jednak przychodzi po czasie . Dlatego tez myślę iż najlepszym odważnikiem w trakcie wyboru staje się np. forum ,tutaj można się dowiedzieć znacznie więcej prawdy niż renomowanych gazetach . Strony internetowe oczywiście takim odważnikiem także być mogą . Kilka z nich odwiedzam i kilka z nich muszę przyznać iż uczciwie informuje o parametrach danego produktu . Kluczem do bezstronnej prezentacji jest "bezpłciowe" podejście do danego produktu wraz podaniem parametrów technicznych produktu . Potencjalny nabywaca ma prawo wyboru tego co mu najbardziej odpowiada .Grunt aby opis był wiarygodny i uczciwy ,a oto coraz trudniej . jaro |
Złe doświadczenia
Sam dotychczas miałem dobre zdanie o dyskach IBM, jednak po tym co kumpel z nimi przeżywa zmieniłem o nich opinie diametralnie. Ma on bowiem IBM 30 GB 7200, który model nie pamiętam ale trzy razy mu już siadł. Owszem trzeba było przyznać ze był szybki, kumpel pracowal w solid edge i pliki po 150 mb w miare szly, (najbardziej brakowało zawsze ramu), ale co z tego jak trzy razy dysk szedl do serwisu.:'( Zawsze myslal ze dostanie moze inny model, ale niestety nie. Widac te dyski chyba nie szly i sa nieskonczon zapasy tych dyskow. Ostatnia wpadka byla miesiac temu, poczekamy moze jeszcze w tym roku znowu siądzie :) Sam mam baracude 60 gb i jest bez zarzutu, szybka, wydajna i cichutka, a to ze ma te 50 stopni to mi nie przeszkadza :P zawsze to troszke cieplej w te zimowe dni.
|
z tym grzaniem sie barek to bym polemizowal mam dwie praktycznie jedna nad druga z boczku przykrecony malusienki wiatraczek (taki jak czesto teraz daja na chipsetach na plycie glownej) i sie nie grzeja nawet jak dosc intensywnie pracuja (komp lazi od kupna barek czyli od czerwiec-lipiec 24/h)
|
seagate się bardziej grzeeje od ibm-a :(
|
Cytat:
No niestety nie mam gdzie go sobie podpiąć - a jak ma leżeć i mchem obrastac to niech lepiej pracuje. A własnie mi padla komórka i kasa sie przyda. PS: Zeby ten Caviar 80 był poprawine widziany w moim kompie / MSI BX Maser / musze uaktualnic bios płyty do najnowszej wersji która obsługuje dyski over 65GB. |
Cytat:
Bas ok - teco Caviara zamówie jush w nowym roku jak minie ten cały natłok z sylwestrami itp. Co do fabryki dysków IBM to została sprzedana HITACHI. / a raczej chyba HITACHI wykupiło IBM'a/ |
Do Lasera: jak wrócę i będziesz miał ten dysk i będziesz chciał go sprzedać to możliwe, że będę zainteresowany.
Co do barracud to mam 3 BIV 80 GB, swego czasu jedną wymieniałem bo pojawił się bad, ale to była akurat wina zaniku zasilania, mam jeszcze IBM 13 GB około 3 letniego i działa, ale teraz to za żadne pieniądze bym nie kupił nowego IBM'a, żadnego bez wyjątków, moim zdaniem firma się zepsuła, zresztą wydawało mi się, że oni już sprzedali dział produkcji hdeków. |
mialem ibm 40 gb (5400 obr.). nigdy wiecej tych dyskow nie kupie. mam teraz dwie barracudy po 80gb i jestem jak na razie happy.
|
Ja uwazam ze ten dysk ma dla Ciebie wieksza wartosc niz dla kazdego innego co by go kupowal.... Tyle ile za niego chcesz to taka oferta, ze sam Ci za niego tyle dam... Moja rada taka - 120 zl to nie pieniadz, 2x pojdziesz do kina z panna i juz po kasie. Zostaw sobie ten dysk, odczekaj, doskladaj cos wiecej i kup - jesli potrzebujesz - cos innego, ale tego IBMa bym sie nie pozbywal...WIem ze to maly dysk, ale z dobrej serii DTLA, i zawsze do czegos sie przyda... Hehe, np. na plik stronicowania pod XP, lub szybkie archiwa, albo jako temporary dla wymagajacych programow....Zostaw go sobie...
|
Cytat:
|
Cytat:
To bardzo dobrze czy jak go sprzedam za 120PLN to bedzie dobra cena ? 15GB 7200rpm 3 letni stan idealny ? |
LASER, mialem ten sam model IBMa, i byl to ostatni model ktory chodzil az do konca, tzn. az go nie odsprzedalem....
|
:) no pewnie ze na legalnej wersji !! Stara, bo stara, ale legalna...
a Freehand, to program Macromedii - odpowiednik Corela, ale bardziej od niego precyzyjny i wg mnie bardziej profesjonalny... Na razie TryOuts, ale po nowym roku bede zmuszony zakupic legala..... |
ja np. mam same seagate, czemu? hmmm.. moze dlatego ze mam 8 letniego hadeczka wlasnie tej firmy !! i jest uzywany do dzis:) (ma pojemnosc 427mb:)). Poza bezawaryjnoscia (przynajmniej w moim przypadku) cenie w nich cicha prace, i szybkosc ;)
|
Cytat:
A ja jush na niego zbieram .... 80GB 8MB cache ....:) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:45. |