![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.07.2002
![]() |
Cała prawda o minidiscach
Otóz ostatnimi czasy zacząłem się bliżej interesować playerami Sony MD ,a dokładnie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26856270 . Z początku byłem wniebowzięty ,ale wkrótce się okazało ,że minidisc a mini cdr to co innego. Z waszych opinii wynika ,ze nie warto kupowac playera na mini cdr. Jednak powstał problem w mojej głowie. Jak zacząłem czytać w jaki sposób sie zapisuje te minidisci..... jakies kombinacje z nagrywaniem w trybie 1:1. Byłem przekonany ,że pięknie podłącze player --> usb --> komp . Tymczasem widziałem ,wiele negatywnych opinni o programie dołączanym do playera. Podbno czesto odrzuca mp3 stwierdzając ,że są pirackimi nagraniami pomimo ,że tak naprwadę pochodzą z legalnie zakupionych płyt
![]() ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
..::Blue Machine::..
Data rejestracji: 12.11.2003
![]() |
no to tak:
fajnie ze sie zorientowales ze minicd a minidisc to co innego ![]() soniaki, nie wszsytkie modele, ale teraz juz wiekszosc maja PC-Link - podpinasz pod usb i nagrywasz masz do wyboru 4 tryby nagran (w zaleznosci od modelu, ale teraz juz wiekszosc ma te 4) charakteryzujace sie stopniem kompresji. robilem sobie test - nagralem kawalek bez kompresji i w max kompresji - ronicy nie uslyszalem szczerze mowiac - moze bedzie slychac przy muzyce klasycznej or smth ale na prawde, roznicy nie tylko ja nie zauwazylem. wiec tak: na jednym MD miesci sie chyba jakies 74min muzyki, a w max kompresji chyba jakies 5h. plytka Minidisc - kasujesz i nagrywasz do oporu - kosztuje kolo 10zl, albo jakos tak. w zaleznosci jeszcze od modelu, sa rozne predkosci nagrywania przez usb ja mailem do czynienia z modelem x24 albo cos kolo tego, niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia (poprostu mi sie nie chce ![]() nie spotkalem sie z przypadkiem zeby soft odrzucal mp3 jako nielegalne albo costam. a narywalem zarowno te mp3 sprzed 5 lat jak i te teraz zassane z delli albo z osiolka. soft jak dla mnie jest wygodny, chociaz na peirwszy rzut moze przysporzyc troche klopotu w zajaraniu co i gdzie ![]() standart moze stary ale jary ![]() playerek minidisc pociagnie ci na AA kolo 50h - ekonomiczny dzwiek - zarabisty minicd nie kupowalbym - bateria kolo max 8h starcza... wybieralbym miedzy mp3 na flash (hdd) a minidisc. w zaleznosci kto czego potrzebuje (mozliwosc wymiany plytek w minidiscu, w mp3 ladujesz tyle ile mozesz, reszty do plecaka nie wezmiesz ![]() jakies jeszcze pytania? pytaj postaram sie pomoc.
Ostatnio zmieniany przez Andrzej_Lepper : dzisiaj o godz. 11:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Ja polecam tą zabaweczkę
http://www.apple.com.pl/news/ipod/ na allegro też już znalazłem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26823378 bawiłem się tym ostatnio. Niesamowity sprzęt ale trochę drogi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
iPod jak iPod, ale wez zobacz sobie iRiverki na HDD... iPod jest troche "szpitalny" jak dla mnie...
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Cytat:
http://www.apple.com/ipod/specs.html |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
wykonanie... iPod srebrny byl pierwotna wersja, niedawno dopiero wyszly kolorki, ale iPod jak dla mnie to juz troche stary grajek no ale wciaz drogi:/ swego czasu owszem, byl guru, ale teraz to juz nie robi takiego wrazenia
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wymiatacz
![]() |
No to jestem prawie przekonany
![]() ![]() ![]() * Czy na minidisci mozna naklejac etykiety ? * Ile czasu zajmuje Ci kompresja , tzn. ile czasu potrzebujesz zeby zapisac 5h muzyki (lp4 tak ?) ![]() * Czy są jakies rodzaje minidisców (oprócz rozmiarów czyli 74min , 80min) * Czy na mindisicach mzoan robic tak jak na cd , czyli tworzy sie foldery , a potem w odtwarzaczu porusza się po folderach itp itd. Jeżeli ktos uzywal discmana mp3 , to wie co mam na mysli ![]()
![]() |
#8 |
![]() |
etykiety - owszem - minidisc wygalda jak mala dyskietka - przeroczyste (niekoniecznie) platykowe opakowanie a w srodku widzac srbrna plytke.
oczywisce wkladasz calosc - calego "cadriga" czas - w zaleznosci od predkosci nagrywania - sa juz modele chyba co maja x74 albo 64, trzebaoblukac na www.sony.com,a nie bardzo chce mi sie ![]() rodzaje - sa - roznia sie kolorkiem opakowania, i niczym wiecej ![]() foldery - a wiesz ze nie wiem? chyba folderow nie da sie, ale playlisty robisz sobie. pamietaj ze na minidisc nie nagrywasz plikow z komputera w takiej samej postaci jak masz na dysku, sa one kompresowane w inny format, bopdajze aatrac. pamietaj rowniez ze jak nagrasz na monidisca muzyke, to juz jej nie przeniesiesz spowrotem nadysk, minidisc nie sluzy jako przenosny dysk tak jak grajki flash. ot sony zabezpiecza zeby nie piracic muzyki (nie przenosic do kupmli ![]() wejdz sobie na stronke sony, najlpeije amerykanaska i tam duzo rzeczy pisze. ale jak co to pytaj jeszcze, postaram sie pomoc.
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wymiatacz
![]() |
THX
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
Kolejną zaletą jest to że takie mini dyski można także odtwarzać w samochodzie (radia z odtwarzaczem minidysków) więc jakbyś się zamierzał przesiaść z rowera do samochodu to miałbyś już muzyke...
![]() Nie jestem w tym specjalista, ale z tego co widziałem u kolegi w radiu samochodowym to ścieżki są wyświetlane tak jak by była włożona zwykła płyta CD. Każdy utwór ma swój numer, swoja ścieżkę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
jak przerzucasz przez PC linka, czyli usb to automatycznie wszytskie info z tagow plikow mp3 sa przenoszone na minidisc. wiec pliki sa odtwarzane wedlug kolejnosci jakiej nagrales przez usb tak jak to jest na plycie audio plus do tego masz wyswietlane info o pliku (nazwa pliku) w zaleznosci od modelu grajak. jedne maja duze wyswietlacze inne mniejsze, na tych mniejszych poprostu text jest przewijany.
obsluga jest naprawde prosta... klikasz w lewo tyle razy ile chcesz przeskoczyc utowrow i od razu pokazuje ci na co trafiles, niczmym winamp ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
Ogólnie to tak jak płyta z CD TEXTEM
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
no powiedzmy, tylko ze na minidiscu mozesz sobie edytowac opsiy z poziomu grajka (nie wszytkie modele) oraz mozesz kasowac pliki
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wymiatacz
![]() |
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , naprawdę jestem wdzięczny
![]() ![]()
![]() |
#15 |