Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.06.2004, 12:20   #1
mati1700
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.07.2002
mati1700 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cała prawda o minidiscach

Otóz ostatnimi czasy zacząłem się bliżej interesować playerami Sony MD ,a dokładnie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26856270 . Z początku byłem wniebowzięty ,ale wkrótce się okazało ,że minidisc a mini cdr to co innego. Z waszych opinii wynika ,ze nie warto kupowac playera na mini cdr. Jednak powstał problem w mojej głowie. Jak zacząłem czytać w jaki sposób sie zapisuje te minidisci..... jakies kombinacje z nagrywaniem w trybie 1:1. Byłem przekonany ,że pięknie podłącze player --> usb --> komp . Tymczasem widziałem ,wiele negatywnych opinni o programie dołączanym do playera. Podbno czesto odrzuca mp3 stwierdzając ,że są pirackimi nagraniami pomimo ,że tak naprwadę pochodzą z legalnie zakupionych płyt Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Czy oplaca sie jeszcze kupować MD , bo w sumie standart jest dosyc stary. Jeszcze jedno - czy takie minidisci mozna kasować ? Czy działają jak cdr czy cdrw ? Thx for reply ! Pozdrawia zawsze kochający....

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.06.2004, 14:57   #2
Edwardo
..::Blue Machine::..

Data rejestracji: 12.11.2003
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no to tak:

fajnie ze sie zorientowales ze minicd a minidisc to co innego

soniaki, nie wszsytkie modele, ale teraz juz wiekszosc maja PC-Link - podpinasz pod usb i nagrywasz
masz do wyboru 4 tryby nagran (w zaleznosci od modelu, ale teraz juz wiekszosc ma te 4) charakteryzujace sie stopniem kompresji.
robilem sobie test - nagralem kawalek bez kompresji i w max kompresji - ronicy nie uslyszalem szczerze mowiac - moze bedzie slychac przy muzyce klasycznej or smth ale na prawde, roznicy nie tylko ja nie zauwazylem.
wiec tak: na jednym MD miesci sie chyba jakies 74min muzyki, a w max kompresji chyba jakies 5h.
plytka Minidisc - kasujesz i nagrywasz do oporu - kosztuje kolo 10zl, albo jakos tak.
w zaleznosci jeszcze od modelu, sa rozne predkosci nagrywania przez usb ja mailem do czynienia z modelem x24 albo cos kolo tego, niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia (poprostu mi sie nie chce )
nie spotkalem sie z przypadkiem zeby soft odrzucal mp3 jako nielegalne albo costam.
a narywalem zarowno te mp3 sprzed 5 lat jak i te teraz zassane z delli albo z osiolka.
soft jak dla mnie jest wygodny, chociaz na peirwszy rzut moze przysporzyc troche klopotu w zajaraniu co i gdzie ale potem to po masle wszytko idzie.

standart moze stary ale jary

playerek minidisc pociagnie ci na AA kolo 50h - ekonomiczny
dzwiek - zarabisty
minicd nie kupowalbym - bateria kolo max 8h starcza...
wybieralbym miedzy mp3 na flash (hdd) a minidisc. w zaleznosci kto czego potrzebuje (mozliwosc wymiany plytek w minidiscu, w mp3 ladujesz tyle ile mozesz, reszty do plecaka nie wezmiesz )

jakies jeszcze pytania?
pytaj
postaram sie pomoc.
Ostatnio zmieniany przez Andrzej_Lepper : dzisiaj o godz. 11:55.
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.06.2004, 15:13   #3
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja polecam tą zabaweczkę

http://www.apple.com.pl/news/ipod/

na allegro też już znalazłem

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26823378

bawiłem się tym ostatnio. Niesamowity sprzęt ale trochę drogi.
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.06.2004, 15:27   #4
Edwardo

iPod jak iPod, ale wez zobacz sobie iRiverki na HDD... iPod jest troche "szpitalny" jak dla mnie...
Stary 18.06.2004, 15:37   #5
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Edwardo
iPod jak iPod, ale wez zobacz sobie iRiverki na HDD... iPod jest troche "szpitalny" jak dla mnie...
"szpitalny" chodzi Ci o kolor czy co?? Jak widac poniżej są różne warianty. Wszystko zależy od gustu i zasobów kieszeni.

http://www.apple.com/ipod/specs.html
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.06.2004, 21:08   #6
Edwardo

wykonanie... iPod srebrny byl pierwotna wersja, niedawno dopiero wyszly kolorki, ale iPod jak dla mnie to juz troche stary grajek no ale wciaz drogi:/ swego czasu owszem, byl guru, ale teraz to juz nie robi takiego wrazenia
Stary 18.06.2004, 21:52   #7
mati1700
Wymiatacz

No to jestem prawie przekonany . Normalnie , dziękuję (hehe nie , nie jestem orientacji homo , to z radości ). Mp3 na hdd to droga sprawa ,a ja potrzebuję coś małego , coś co będzie się świetnie nadawało na rower i cena nie będzie miażdżąca. Wiem ,że mozna zwykły discman MP3 jednak uwazam ze jest zbyt duzy. Mp3 playery - hmmm poczatkowo mi się podobały ,ale rzeczywiscie przekonaly mnie argumenty ,że pamięć jest droga. Dlatego pomyslalem sobie o minidiscach. Po głębszej orientacji uważam ,że to przecież świetna technologia , szkoda że się nie przyjęła. Uzytkownicy twierdzą ,że to wina ceny i początkowo trzeba bylo nagrywać 1:1. Hehe ,ale nie o tym ten topic miał być : D. Mam jeszcze pytania następujące :

* Czy na minidisci mozna naklejac etykiety ?
* Ile czasu zajmuje Ci kompresja , tzn. ile czasu potrzebujesz zeby zapisac 5h muzyki (lp4 tak ?) ?
* Czy są jakies rodzaje minidisców (oprócz rozmiarów czyli 74min , 80min)
* Czy na mindisicach mzoan robic tak jak na cd , czyli tworzy sie foldery , a potem w odtwarzaczu porusza się po folderach itp itd. Jeżeli ktos uzywal discmana mp3 , to wie co mam na mysli Po prostu czy taki minidsic zachowuje sie w uzytkowaniu jak plyta cd.
Stary 18.06.2004, 22:23   #8
Edwardo

etykiety - owszem - minidisc wygalda jak mala dyskietka - przeroczyste (niekoniecznie) platykowe opakowanie a w srodku widzac srbrna plytke.
oczywisce wkladasz calosc - calego "cadriga"
czas - w zaleznosci od predkosci nagrywania - sa juz modele chyba co maja x74 albo 64, trzebaoblukac na www.sony.com,a nie bardzo chce mi sie kompresja rowniez zalezy od procka jakie masz. a ile doklanie zajmuje to nie powiem Ci niestety, bo nie wiem.
rodzaje - sa - roznia sie kolorkiem opakowania, i niczym wiecej no i moze jakoscia czasem - ilos nagran i kasowan
foldery - a wiesz ze nie wiem? chyba folderow nie da sie, ale playlisty robisz sobie.

pamietaj ze na minidisc nie nagrywasz plikow z komputera w takiej samej postaci jak masz na dysku, sa one kompresowane w inny format, bopdajze aatrac.
pamietaj rowniez ze jak nagrasz na monidisca muzyke, to juz jej nie przeniesiesz spowrotem nadysk, minidisc nie sluzy jako przenosny dysk tak jak grajki flash. ot sony zabezpiecza zeby nie piracic muzyki (nie przenosic do kupmli )

wejdz sobie na stronke sony, najlpeije amerykanaska i tam duzo rzeczy pisze.
ale jak co to pytaj jeszcze, postaram sie pomoc.
Stary 18.06.2004, 22:28   #9
mati1700
Wymiatacz

THX Ostatnie pytanie ,zapomniałem je zawrzeć w poprzednim poście. W jak isposób odtwarza sie muzykę z minidisców ? Są jakies numery , tracki ? jak to wygląda ?Czy jest tak ,że przerzuce powiedzmy 70 utwórow , to kazdy otrzymuje swoj numer ? Czy moze jest tak jak w cdplayerach mo3 ? Glupie pytanie ,ale ma spore znaczenie w prostocie obslugi
Stary 19.06.2004, 00:10   #10
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kolejną zaletą jest to że takie mini dyski można także odtwarzać w samochodzie (radia z odtwarzaczem minidysków) więc jakbyś się zamierzał przesiaść z rowera do samochodu to miałbyś już muzyke...

Nie jestem w tym specjalista, ale z tego co widziałem u kolegi w radiu samochodowym to ścieżki są wyświetlane tak jak by była włożona zwykła płyta CD. Każdy utwór ma swój numer, swoja ścieżkę.
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.06.2004, 00:12   #11
Edwardo

jak przerzucasz przez PC linka, czyli usb to automatycznie wszytskie info z tagow plikow mp3 sa przenoszone na minidisc. wiec pliki sa odtwarzane wedlug kolejnosci jakiej nagrales przez usb tak jak to jest na plycie audio plus do tego masz wyswietlane info o pliku (nazwa pliku) w zaleznosci od modelu grajak. jedne maja duze wyswietlacze inne mniejsze, na tych mniejszych poprostu text jest przewijany.
obsluga jest naprawde prosta... klikasz w lewo tyle razy ile chcesz przeskoczyc utowrow i od razu pokazuje ci na co trafiles, niczmym winamp
Stary 19.06.2004, 00:46   #12
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ogólnie to tak jak płyta z CD TEXTEM
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.06.2004, 00:49   #13
Edwardo

no powiedzmy, tylko ze na minidiscu mozesz sobie edytowac opsiy z poziomu grajka (nie wszytkie modele) oraz mozesz kasowac pliki
Stary 19.06.2004, 21:56   #14
mati1700
Wymiatacz

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , naprawdę jestem wdzięczny Co do samochodu to musze się pochwalić - dzisiaj zdałem egzamin na prawo jazdy Jestem już całkowicie przekonany do MD , teraz tylko kwestia zakupu playera....
Stary 19.06.2004, 22:09   #15
Edwardo

no to pogratulowac prawka!
prowadz rozwaznie!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: