![]() |
Cytat:
Chodzi o przegladanie i nagradzanie tych, którzy wnoszą coś konkretnego do dyskusjii. Którzy przyczynili się np. do rozwiazania problemu. Jeśliby taki system wszedł w życie moderatorzy mieliby na pewno więcej pracy. Musieliby poprostu czytać uważniej to co piszą ludzie. Podobnie rzecz się ma do osób zakładających tematy. To one powinny nagradzać tych, którzy im pomogli. A z tym odbieganiem od tematu. Pisałem już o dyskusjii. Temat lubi się zmieniać. Trudno np. byłoby się trzymać samego "DMA". Związane jest z tym przecież tak samo problem "kanałów IDE", "konfiguracji windowsa" itp. czynników. |
Zastanawia mnie jedno.. skąd co jakiś czas powstają takie tematy wzajemnych wyrzutów i pretensji.. O co właściwie chodzi i co kieruje osobą, która to zaczyna? Już tyle razy to przerabialiśmy z najróżniejszych, nawet najbardziej błahych powodów, a teraz zaczyna się znowu.. po co? Czy nie ma innego sposobu na wyrażenie swoich frustracji, czy nie można porozmawiać, jak normalni, rozsądni ludzie?
Zawsze wydawało mi się, że właśnie tacy spotykają się na forum, ale czasami, jak czytam tematy podobne do tego, to zaczynam mieć wątpliwości.. Nie wiem, jaka jest tego przyczyna, ale już chyba najbardziej przypada mi do gustu stwierdzenie Yahola, że on po prostu "lubi zadymy".. I to jeszcze, jeśli powiedziane zostałoby serio, mógłbym zrozumieć, ale obawiam się, że w niektórych przypadkach, to nie jest takie "proste"... |
Za duzo tych postow od wczoraj sie namnozylo ;), dlatego nie przeczytalem wszystkich i jak zwykle wyrwe sie i stworze lekki OT :D. Chcialem nawiazac do wypowiedzi Barteza - widzialem taki system "oceniania" na forum.neostrada.info tyle ze tam nazywa sie to "Pomogl" - kazdy user ma ilosc "pomogl" pod liczba postow, z tego co zauwazylem raczej to sie tam sprawdza, wiec ja nie mialbym nic przeciwko temu - a nawet - jestem ZA :)
pozdro ;) |
Cytat:
Czytam, czytam, tylko Twoj post wylapalem jako kompletnie odbiegajacy od zwierzen esema. Moim zdaniem lepiej ze temat zszedl na reputy, bo przynajmniej jest to temat konkretny, a nie rozmawianie o blizej nieokreslonych wadach, blizej nieokreslonych osobnikow. A temat reput musial w koncu wybuchnac, bo juz dawno go nie ruszalismy, a efekt znacznie odbiega od zalozen. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...4&page=1&pp=15 PS. Gdyby wprowadzic ostrzejsze moderowanie (bo samo przegladanie jest juz teraz - rozumiem ze chodzi o ostrzejsza moderacje) o ktorym napisales na wstepie swojego posta to np. tutaj, zostaloby niewiele postow, bo wiekszosc odbiega od tematu :) |
Cytat:
Reputki miały pokazać tych, którzy wnoszą coś do forum. Miały pokazać tych, którzy czynnie pomagają innym. Cytat:
Wyraźnie widać, że napisałem odp. na post Vizzarda. Jeśli dalej nie wiesz o co chodzi. Przeczytaj post na który dałem odpowiedź. Dyskusja jest od tego, aby dyskutować. Cechą dysusji jest to że temat lubi się zmieniać. |
Cytat:
@Bartez: dużo masz racji... Tak się składa, że żadko zaglądam na to forum > praktycznie jak jestem wywoływany privem bądź jakąś starszą dyskusją w której brałem udział. Starałem się napisać własną opinię w sposób wyważony, grzeczny i nikogo nie obrażający. Jak mi się to nieudało - to przepraszam, szczególnie "zielonkropków" |
Cytat:
Oczywiście to tylko propozycja. |
Cytat:
Zostawmy w końcu te reputki i zajmijmy się merytoryką forum :czytaj: Wysoka Komisja ds Zatwierdzania Reputacji ^_^ A to ci ... BTW Pozostaje czekać na komisję śledczą ds Nadużywania Reputacji :bicz: A czy mogę jeszcze nieśmiało zaproponować Lotne Brygady Konkwistadorów? :czytaj: Zobaczcie czym my sie zajmujemy ... :O :nieee: |
byla kiedys ankieta o zasadnosci reputacji
wygralo zeby zostaly proponuje ja powtorzyc - mysle ze wyniki moga byc odmienne w zwiazku z upadkiem systemu... a pomysl Barteza... hm ciekawy tylko czy potrzebny? reputaki sie nie sprawdzily, wprowadzanie czegos co bedzie bardziej skomplikowane nic nie poprawi imho |
Cytat:
Niech reputki bedą przyznawane przez autorów tematów, adminów i modów. Niech oni bedą tymi, którzy mogą oceniać wypowiedzi. To będzie sprawiedliwe i wiarygodne. |
Cytat:
Dostaniesz za niego reputę :spoko: 8 ) |
Cytat:
Jeżeli chodzi o sprawiedliwy system oceniania, to pracuję obecnie nad czymś takim. Będzie to coś na zasadzie "Zaakceptowana odpowiedź" i przyznać będzie to mógł autor dyskusji, moderatorzy i admini. Przy zaakceptowanym poście pojawi się odpowiedni znaczek, a użytkownik, którego odp zostanie zaakceptowana dostanie punkt. To znacznie lepszy pomysł niż reputki. Oczywiście nie ma takiej opcji, żeby dawać sobie punkty za jakieś tematy o dupie maryni. Te punkty mają odzwierciedlać, kto faktycznie jest pomocny na forum. A reputki zostaną jako ozdobnik, tak, jak to jest teraz :) Co Wy na takie rozwiązanie? I nie pisać, że nie macie wpływu na to, co się dzieje na forum, bo przecież ani ja, ani inne osoby zajmujące się porządkiem na forum nie robimy tego dla siebie. Już dawno mogłem olać forum i zostawić to, jak jest, ale za bardzo się związałem z nim :) Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje, co zrobić, żeby było lepiej, to niech pisze. Tylko żeby to była konstruktywna krytyka, a nie zrzędzenie, że forum zeszło na dno, że jest źle itd. To nie administracja tworzy forum, tylko Użytkownicy. |
@pawelblu masz 100% rację co do tych reputek. W pewnym momencie przestały nawet pokazywać osobe popularną. Bo każdy mógł dostać reputke za to, że dał komuś innemu.
P.S. Przestańcie ciągnąć już ten temat robi się to powoli nudne... |
Cytat:
|
Cytat:
Natomiast jezeli mowa o systemie reputek i uzywania go niezgodnie z idea, to jest to spowodowane waszymi dzialaniami - dzialaniami userow. Nie ma systemowej mozliwosci zeby usprawnic mechanizm do tego stopnia by byl w pelni obiektywny. Zawsze user jest w stanie przyznac swoja opinie wedle uznania. Z naszej strony mozna wprowadzic reczna weryfikacje reputacji - kazda reputa, czyli post ktorego dotyczy i argumentacja w komentarzu, przed dodaniem bylaby weryfikowana przez moderatora. W przypadku niewystarczajacej argumentacji bylaby odrzucana. Tylko niestety jest to pomysl dosc chory: - to trzeba robic recznie, a reput do rozpatrzenia moze byc naprawde duzo - ogromnie wazna staje sie tu uznaniowosc danego moderatora - jest to dosc krepujace, ze slowa uznania dla kogos bedzie dodatkowo weryfikowala osoba trzecia O tego dzieli nas juz doslownie krok od absurdu, bo rownie dobrze to samo mozna robic z postami. Takze rozwiazania sa takie: System reputacji weryfikowany (bardzo duza uznaniowosc modow, zmudna robota, wielki brat). System automatyczny ktory bedzie niby weryfikowal (nie wyobrazam sobie jak automat mialby obiektywnie oceniac slusznosc reputacji). System taki jak teraz uzywany w odpowiedni sposob przez userow - tak to od was/nas zalezy jak ten system wyglada. Pretensje mozecie/mozemy miec tylko do siebie nawzajem a nie do systemu, bo on ludzkiego mozgu nie zastapi. Coprawda poleganie na uczciwosci userow jest bardziej zawodne niz na uczciwosci konkretnego moda, ktory jeszcze za swoje dycyzje molgby odpowiadac, to jednak moderowanie reput jest rozwiazaniem duzo mniej ludzkim, estetycznym i po prostu nienaturalnym. Takze jak chcecie miec Idee to o nia sami dbajcie. Over'n'out. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:23. |