![]() |
Cytat:
Ja objektywny byc nie musze. :D Nie jestem tu moderatorem. Ps: a poza tym lubie zadymy :D |
Cytat:
Odnośnie wszystkiego: Racja jak zwykle jest pośrodku Jednak ostatnimi czasy nie sposób nie zauważyć Że większość tematów i przewijających się wątków klawiatury i uczestnictwa esema jest nudne i upierdliwe do bólu ( przykład: tematy reputkowe ) Forum ostatnio przechodzi zmiany - nie wiem czy na lepsze czy na gorsze Mnie także nie podoba się wiele rzeczy - ale po wyrażeniu swojej opinii i przyjęciu kontrargumentów - daję temu spokój ( w zależności od amunicjii :> ) Bo jesteśmy tylko uczestnikami, a na niektóre rzeczy i tak nie mamy wpływu :nie: Jednak w przypadku esema niestety ton wypowiedzi przeradza się - wraz z kolejnym postem na ten sam temat - w pewien stopień marudności, namolności, upierdliwości i innych ści To tylko moje skromne zdanie - ale z tego co widzę - nie mam powodów czuć się z nim wyalienowany Jednakże istnieje niebezpieczeństwo, że ciągłe posty w tym tonie doprowadzą do sytuacji Gdzie wokół użytkownika tego powstanie specyficzny rodzaj określonych niepozytywnych odczuć :\ A sam użytkownik może zostać zaetykietkowany i kojarzony zacząć być może z nieistnijącym chyba jeszcze dziełem: "Z pamiętnika starego tetryka" :czytaj: :| |
Cytat:
Bede wspolautorem i kontynuatorem mysli Esema. Ps: calkiem juz powaznie. To ze 100 ludzi krzyczy - racja! A jeden, mowi - nie. Nie wynika jednoznacznie , ze ta 100 ma racje. Co do reputek - popieram Esema w 120%. Zbedny, zielony gadget - glosowanie na popularnosc - jednym slowem bzdura. |
Podpisuję się pod słowami yahol-a i emem-a !
Tak samo bedę współautorem i kontynuatorem myśli Esem-a. Vizzard Wg. Ciebie najlepiej podłożyć jest się pod wszytsko i wszystkich ? |
Nie rozumiemy się :nie:
Nie neguję odrębności zdań i poglądów Chodzi o charakterystyczną tematykę problematyki - dość specyficzna od pewnego czasu Czy tak naprawdę na forum o nagrywaniu najważniejszą tematyką jest moderowanie, reputkowanie, kolorystyka, dobór przeglądarki do wyświetlania forum i jeszcze cała kupa innych ??? Czy nie wystarczy w tych sprawach powiedzieć: uważam, że ..., to moje zdanie ..., wydaje mi się, że ... i tyle? :idea: Czy może założyć osobny dział o wielkości i kolorze kropek reputkowych? :sciana: NC |
Cytat:
cos sie sklocacie ludzie zupelnie niepotrzebnie :klotnia: wypijcie lepiej po jednym :piwo: |
Cytat:
Podobnie jak Esem twierdzę, że "reputacja" stała się czymś powszechnym. System reputacji stracił swój charakter. Teraz "cool" jest mieć dużo reputek :\ |
mojsza racja mowi - mod moze byc specem tylko na swoim podworku, i nie ma w tym nic zlego, ale nie powinien sie wypowiadac tam gdzie robi z siebie blazna. a robi! kazdy co jakis czas palnie cos bardzo glupiego, ale niektorym to weszlo w krew, tak samo pisanie postow do wewnetrznego kregu samouwielbienia
mnie w kaciku starego tetryka nikt nie bedzie chcial, wiec zaloze konkurencyjny 'kacik atrakcyjnego tetryka' i marketingowo juz jestem do przodu :D |
Cytat:
Ja już piję! :piwko2: A o tetryku pisałem, że tak zacząć być może, a nie musi :nieee: Cytat:
Cytat:
A poza tym dla kogo ma to znaczenie? Te reputki Najgłośniej w obronie uciśnionych krzyczą ci co chcą ich mieć więcej i więcej i więcej i ... No bo prawdziwych, poważanych, szanowanych, sensownych i rzeczowych userów takie pierdoły chyba nie powinny obchodzić, prawda? :> :D |
Cytat:
Idea. I to właśnie o Idee mi chodzi, a nie o ilość. |
Cytat:
Jednak w przypadku reputek życie zweryfikowało te zamysły I pojawił się jeszcze jeden aspekt - emocjonalny - daję - bo go lubię Mnie osobiście to nie przeszkadza, ktoś po prostu - co prawda może nie konkretną pomocą - ale sobie zasłużył, skoro ktoś drugi go nagradza I powiem szczerze, że takie nagradzanie jest moim zdaniem lepsze Niż wypisawanie w podpisach haseł w stylu: Daj reputkę! To mnie razi - ale tak jak już pisałem - to forum nie jest moją własnością A GTW to nie przeszkadza - więc po prostu na to patrzę i tyle - bo nic zrobić nie mogę :nie: Co prawda mógłbym zakładać nowe topiki po tych zamkniętych na ten temat, miotać się i okazywać swoją niechęć, kląć na tych zbrodniarzy i ciągle do tego powracać Pytanie tylko: po co i co by to dało i jaki tego byłby sens? Jeszcze by mnie za tertyka wzięli ... || |
Cytat:
Natomiast jezeli mowa o systemie reputek i uzywania go niezgodnie z idea, to jest to spowodowane waszymi dzialaniami - dzialaniami userow. Nie ma systemowej mozliwosci zeby usprawnic mechanizm do tego stopnia by byl w pelni obiektywny. Zawsze user jest w stanie przyznac swoja opinie wedle uznania. Z naszej strony mozna wprowadzic reczna weryfikacje reputacji - kazda reputa, czyli post ktorego dotyczy i argumentacja w komentarzu, przed dodaniem bylaby weryfikowana przez moderatora. W przypadku niewystarczajacej argumentacji bylaby odrzucana. Tylko niestety jest to pomysl dosc chory: - to trzeba robic recznie, a reput do rozpatrzenia moze byc naprawde duzo - ogromnie wazna staje sie tu uznaniowosc danego moderatora - jest to dosc krepujace, ze slowa uznania dla kogos bedzie dodatkowo weryfikowala osoba trzecia O tego dzieli nas juz doslownie krok od absurdu, bo rownie dobrze to samo mozna robic z postami. Takze rozwiazania sa takie: System reputacji weryfikowany (bardzo duza uznaniowosc modow, zmudna robota, wielki brat). System automatyczny ktory bedzie niby weryfikowal (nie wyobrazam sobie jak automat mialby obiektywnie oceniac slusznosc reputacji). System taki jak teraz uzywany w odpowiedni sposob przez userow - tak to od was/nas zalezy jak ten system wyglada. Pretensje mozecie/mozemy miec tylko do siebie nawzajem a nie do systemu, bo on ludzkiego mozgu nie zastapi. Coprawda poleganie na uczciwosci userow jest bardziej zawodne niz na uczciwosci konkretnego moda, ktory jeszcze za swoje dycyzje molgby odpowiadac, to jednak moderowanie reput jest rozwiazaniem duzo mniej ludzkim, estetycznym i po prostu nienaturalnym. Takze jak chcecie miec Idee to o nia sami dbajcie. Over'n'out. |
Cytat:
|
@pawelblu masz 100% rację co do tych reputek. W pewnym momencie przestały nawet pokazywać osobe popularną. Bo każdy mógł dostać reputke za to, że dał komuś innemu.
P.S. Przestańcie ciągnąć już ten temat robi się to powoli nudne... |
Cytat:
Jeżeli chodzi o sprawiedliwy system oceniania, to pracuję obecnie nad czymś takim. Będzie to coś na zasadzie "Zaakceptowana odpowiedź" i przyznać będzie to mógł autor dyskusji, moderatorzy i admini. Przy zaakceptowanym poście pojawi się odpowiedni znaczek, a użytkownik, którego odp zostanie zaakceptowana dostanie punkt. To znacznie lepszy pomysł niż reputki. Oczywiście nie ma takiej opcji, żeby dawać sobie punkty za jakieś tematy o dupie maryni. Te punkty mają odzwierciedlać, kto faktycznie jest pomocny na forum. A reputki zostaną jako ozdobnik, tak, jak to jest teraz :) Co Wy na takie rozwiązanie? I nie pisać, że nie macie wpływu na to, co się dzieje na forum, bo przecież ani ja, ani inne osoby zajmujące się porządkiem na forum nie robimy tego dla siebie. Już dawno mogłem olać forum i zostawić to, jak jest, ale za bardzo się związałem z nim :) Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje, co zrobić, żeby było lepiej, to niech pisze. Tylko żeby to była konstruktywna krytyka, a nie zrzędzenie, że forum zeszło na dno, że jest źle itd. To nie administracja tworzy forum, tylko Użytkownicy. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:56. |