![]() |
Witam!
aha... czyli jak dobrze zrozumialem ustawiam w biosie na bootowanie z cd, wkladam plytke, i ona sie sama odpali tak? (nigdy nie uzywalem plyty bootable) potem podczas kolejnych krokow wybiore format c oraz zmiane systemu plikow na NTFS i to wsio? system sie zainstaluje i bedzie git? update: wpadlem na taki pomysl, ze chyba sobie kupie jeszcze jeden dysk i na nim zainstaluje winXP - gdyby cos bylo nie tak, to przeloze dyski, odpale winde 98, wejde na neta i poszukam rozwiazania :)) ale to jest zalezne od funduszy jakie uda mi sie zgromadzic :P |
1.)xp nie odpala sie z dos`a
2.)wchodzisz do biosu>advanced Bios Features>First Boot Device [cd- rom]/Boot devices [cd-rom ma byc pierwszy] 3.)wkladasz plytke xp zapisujesz zmiany i wychodzisz z biosu 4.)jak bedzie pisalo [nacisniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z CD] naciskasz Enter albo cos innego 5.) podazasz za instalatorem a z tym NTFS to masz do wyboru takie opcje formatowania: Szybkie Formatowanie FAT32 Szybkie formatowanie NTFS Formatowanie FAT32 Formatowanie NTFS Pozostaw bierzacy system plikow nienaruszony Wybierasz sobie szybkie na NTFS i loos 6.) jak ci sie zainstaluje to bedzie znowu reebot 7.) jak ci sie znowu pokarze [nacisniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z CD] to tym razem nic nie nadziskaj 8.) zacznie sie glowny instalator (podobny do tego win98 9.) zainstaluje ci sie windows to wejdzies spowtorem do biosu ustawisz se First boot device [hdd-0 albo jaki tam miales na poczatku]/boot devices [poczatkowe ustawienie] 10.)smigasz na xp |
Hehe, to ja Wam cosik opowiem, ale byly jaja, mialem WinMe... i kupilem sobie [na gieldzie ofkoz] WinXP... sformatowalem jak zawsze, chce z dosa odpalic setup.exe a tu nie dziala..., a moja plyta nie byla bootowalna :ble: ;/.
Zainstalowalem na nowo WinMe i xp jako nakladke... dopiero teraz mam z innego zrodla bootowalna ;]... pozdro ;) ps - probowalem takze sztuczki na zrobienie samemu bootwalnej, byla kiedys na cdrinfo, ale skutkow nie przynisolo... nie wiem co nie tak..., ale coz niewazne... nauczka na przyszlosc :) |
aha i jeszcze jedno... co powinienem wylaczyc po odpaleniu gpedit.msc?
i nie bardzo rozumiem dzialania sysoc.inf ... mozna troszke jasniej? [/B][/QUOTE] Po edycji pliku sysoc.inf i wykasowaniu słów "hide" możesz odinstalowac programy instalujące się razem z Windowsem np: Messenger itp. Jak uruchomisz gpedit.msc - do każdej opcji jest opis - można zmieniac m. in. ustawienia autoodtwarzania, nagrywanie płyt bezposrednio pod Windowsem itd - włączasz i wyłączasz to co Ci nie pasuje - za pierwszym razem trochę posiedzisz i poczytasz, później będziesz miał wszystko w małym paluszku :D Jak radzili koledzy - zerknij na www.infojama.pl; www.winxp.com.pl; |
Cytat:
nie wiem czy znasz taki prosty sposob: - odpalasz smartdrv (zalecana operacja choc nie niezbedna) - odpalasz plik winnt.exe z katalogu i386 na plycie z xpkiem - instalujesz windowsa xp z DOS'a - cieszysz sie xpkiem do woli :P || a odnosnie tego calego boot form cd to najlepiej zmienic to w biosie przy 1 restarcie kompa po odpalenu setupu windowsa (tak dla swietego spokoju :P) Cytat:
powod - przyklad wlasny -> instalator moze zglupiec jak bedziesz chcial zainstalowac czystego xp na partycje na ktorej jest juz xp np. niebedzie chcial zrobic formata tej partycji :blee: |
a o tym to nie wiedzialem ... :P
sorx ... pawel dzieki za oswiecenie I STALA SIE SWIATŁOŚĆ :D |
Witam!
dzieki wielkie - teraz juz wszystko wiem :) musze sobie jeszcze tylko detonatorek zassac :) ale to nie problem :) |
Witam!
mam problem... udalo mi sie polaczyc z netem jak widac :) ale... nie moge odczytywac danych z dwoch pozostalych partycji dysku... winXP chce abym je sformatowal! co to ma byc? jak moge sie odczytac dane zapisane na tych partycjach? mam taki komunikat: dysk w stacji dyskow D nie jest sformatowany.. czy chcesz sformatowac dysk? ps. mam system plikow FAT32 |
Cytat:
|
Witam!
przeciez strace wszystkie dane tak? |
Cytat:
|
Witam!
sluchajcie mam 3 partycje... pierwsza winxp widzi, a druga i trzecia widzi (w mojim komputerze) ale wedlug systemu one maja 0 MB, sa niesformatowane i trzeba jes sformatowac, jak dam "pokaz woluminy" w ustawieniach to pokazuje poprawnie wiekosci partycji w DOS'ie partycje dzialaja normalnie i sa widoczne poprawnie.. to jest kwestia jakiegos ustawienia w winXP... zainstalowalem via4in1 i nie pomoglo :( mam zainstalowac ASPI? Zeby zainstalowac jakikolwiek potrzebny mi program/sterownik itp latki, ktore wczesniej posciagalem musze miec dostep do tych partycji! pomozcie prosze... ps. dlaczego tak dlugo sie lacze z internetem (SDI) - w win 98 tez tak bylo, ale po wylaczeniu kilku opcji we wlasciwosciach polaczenia, laczenie trwalo 6 sek. - tutaj nie moge tych opcji odnalezc ps2. SYSTEM WINXP - rewelacja :) |
Cytat:
pozdro |
Cytat:
|
memo - nie obrazaj userow
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:24. |