Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Chce zmienic Win98SE na WinXP Pro - prosze o rady... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/chce-zmienic-win98se-winxp-pro-prosze-o-rady-20807/)

Remix 07.05.2003 01:28

Witam!

aha... czyli jak dobrze zrozumialem ustawiam w biosie na bootowanie z cd, wkladam plytke, i ona sie sama odpali tak? (nigdy nie uzywalem plyty bootable) potem podczas kolejnych krokow wybiore format c oraz zmiane systemu plikow na NTFS i to wsio? system sie zainstaluje i bedzie git?

update:

wpadlem na taki pomysl, ze chyba sobie kupie jeszcze jeden dysk i na nim zainstaluje winXP - gdyby cos bylo nie tak, to przeloze dyski, odpale winde 98, wejde na neta i poszukam rozwiazania :)) ale to jest zalezne od funduszy jakie uda mi sie zgromadzic :P

mallow 07.05.2003 09:21

1.)xp nie odpala sie z dos`a
2.)wchodzisz do biosu>advanced Bios Features>First Boot Device [cd- rom]/Boot devices [cd-rom ma byc pierwszy]
3.)wkladasz plytke xp zapisujesz zmiany i wychodzisz z biosu
4.)jak bedzie pisalo [nacisniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z CD] naciskasz Enter albo cos innego
5.) podazasz za instalatorem a z tym NTFS to masz do wyboru takie opcje formatowania:

Szybkie Formatowanie FAT32
Szybkie formatowanie NTFS
Formatowanie FAT32
Formatowanie NTFS
Pozostaw bierzacy system plikow nienaruszony

Wybierasz sobie szybkie na NTFS i loos

6.) jak ci sie zainstaluje to bedzie znowu reebot
7.) jak ci sie znowu pokarze [nacisniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z CD] to tym razem nic nie nadziskaj
8.) zacznie sie glowny instalator (podobny do tego win98
9.) zainstaluje ci sie windows to wejdzies spowtorem do biosu ustawisz se First boot device [hdd-0 albo jaki tam miales na poczatku]/boot devices [poczatkowe ustawienie]
10.)smigasz na xp

Smartek 07.05.2003 09:57

Hehe, to ja Wam cosik opowiem, ale byly jaja, mialem WinMe... i kupilem sobie [na gieldzie ofkoz] WinXP... sformatowalem jak zawsze, chce z dosa odpalic setup.exe a tu nie dziala..., a moja plyta nie byla bootowalna :ble: ;/.
Zainstalowalem na nowo WinMe i xp jako nakladke... dopiero teraz mam z innego zrodla bootowalna ;]...
pozdro ;)

ps - probowalem takze sztuczki na zrobienie samemu bootwalnej, byla kiedys na cdrinfo, ale skutkow nie przynisolo... nie wiem co nie tak..., ale coz niewazne... nauczka na przyszlosc :)

Franc 07.05.2003 10:31

aha i jeszcze jedno... co powinienem wylaczyc po odpaleniu gpedit.msc?
i nie bardzo rozumiem dzialania sysoc.inf ... mozna troszke jasniej? [/B][/QUOTE]

Po edycji pliku sysoc.inf i wykasowaniu słów "hide" możesz odinstalowac programy instalujące się razem z Windowsem np: Messenger itp.

Jak uruchomisz gpedit.msc - do każdej opcji jest opis - można zmieniac m. in. ustawienia autoodtwarzania, nagrywanie płyt bezposrednio pod Windowsem itd - włączasz i wyłączasz to co Ci nie pasuje - za pierwszym razem trochę posiedzisz i poczytasz, później będziesz miał wszystko w małym paluszku :D
Jak radzili koledzy - zerknij na www.infojama.pl; www.winxp.com.pl;

Pawel_k 07.05.2003 11:02

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)
1.)xp nie odpala sie z dos`a
(...)

:D ^_^ :D tak a swinie lataja.... :D
nie wiem czy znasz taki prosty sposob:
- odpalasz smartdrv (zalecana operacja choc nie niezbedna)
- odpalasz plik winnt.exe z katalogu i386 na plycie z xpkiem
- instalujesz windowsa xp z DOS'a
- cieszysz sie xpkiem do woli :P ||

a odnosnie tego calego boot form cd to najlepiej zmienic to w biosie przy 1 restarcie kompa po odpalenu setupu windowsa (tak dla swietego spokoju :P)

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

aha... czyli jak dobrze zrozumialem ustawiam w biosie na bootowanie z cd, wkladam plytke, i ona sie sama odpali tak? (nigdy nie uzywalem plyty bootable) potem podczas kolejnych krokow wybiore format c oraz zmiane systemu plikow na NTFS i to wsio? system sie zainstaluje i bedzie git?(...)

najlepiej przed botowaniem instalki xp'ka z plyty zrobic sobie samodzielnie format c:
powod - przyklad wlasny -> instalator moze zglupiec jak bedziesz chcial zainstalowac czystego xp na partycje na ktorej jest juz xp np. niebedzie chcial zrobic formata tej partycji :blee:

mallow 07.05.2003 15:37

a o tym to nie wiedzialem ... :P
sorx ... pawel dzieki za oswiecenie
I STALA SIE SWIATŁOŚĆ :D

Remix 07.05.2003 18:14

Witam!

dzieki wielkie - teraz juz wszystko wiem :)

musze sobie jeszcze tylko detonatorek zassac :) ale to nie problem :)

Remix 07.05.2003 23:44

Witam!

mam problem...

udalo mi sie polaczyc z netem jak widac :)

ale... nie moge odczytywac danych z dwoch pozostalych partycji dysku... winXP chce abym je sformatowal! co to ma byc? jak moge sie odczytac dane zapisane na tych partycjach?

mam taki komunikat:

dysk w stacji dyskow D nie jest sformatowany.. czy chcesz sformatowac dysk?

ps. mam system plikow FAT32

memorando 08.05.2003 00:49

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

mam problem...

udalo mi sie polaczyc z netem jak widac :)

ale... nie moge odczytywac danych z dwoch pozostalych partycji dysku... winXP chce abym je sformatowal! co to ma byc? jak moge sie odczytac dane zapisane na tych partycjach?

mam taki komunikat:

dysk w stacji dyskow D nie jest sformatowany.. czy chcesz sformatowac dysk?

ps. mam system plikow FAT32

normalne formatuj8)

Remix 08.05.2003 01:01

Witam!

przeciez strace wszystkie dane tak?

Zelea 08.05.2003 01:38

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

przeciez strace wszystkie dane tak?

no jak by nie patrzec to stracisz wiec nei formatuj !!

Remix 08.05.2003 01:46

Witam!

sluchajcie mam 3 partycje... pierwsza winxp widzi, a druga i trzecia widzi (w mojim komputerze) ale wedlug systemu one maja 0 MB, sa niesformatowane i trzeba jes sformatowac, jak dam "pokaz woluminy" w ustawieniach to pokazuje poprawnie wiekosci partycji

w DOS'ie partycje dzialaja normalnie i sa widoczne poprawnie.. to jest kwestia jakiegos ustawienia w winXP... zainstalowalem via4in1 i nie pomoglo :( mam zainstalowac ASPI?

Zeby zainstalowac jakikolwiek potrzebny mi program/sterownik itp latki, ktore wczesniej posciagalem musze miec dostep do tych partycji!

pomozcie prosze...

ps. dlaczego tak dlugo sie lacze z internetem (SDI) - w win 98 tez tak bylo, ale po wylaczeniu kilku opcji we wlasciwosciach polaczenia, laczenie trwalo 6 sek. - tutaj nie moge tych opcji odnalezc

ps2. SYSTEM WINXP - rewelacja :)

Zelea 08.05.2003 01:59

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

sluchajcie mam 3 partycje... pierwsza winxp widzi, a druga i trzecia widzi (w mojim komputerze) ale wedlug systemu one maja 0 MB, sa niesformatowane i trzeba jes sformatowac, jak dam "pokaz woluminy" w ustawieniach to pokazuje poprawnie wiekosci partycji

w DOS'ie partycje dzialaja normalnie i sa widoczne poprawnie.. to jest kwestia jakiegos ustawienia w winXP... zainstalowalem via4in1 i nie pomoglo :( mam zainstalowac ASPI?

Zeby zainstalowac jakikolwiek potrzebny mi program/sterownik itp latki, ktore wczesniej posciagalem musze miec dostep do tych partycji!

pomozcie prosze...

ps. dlaczego tak dlugo sie lacze z internetem (SDI) - w win 98 tez tak bylo, ale po wylaczeniu kilku opcji we wlasciwosciach polaczenia, laczenie trwalo 6 sek. - tutaj nie moge tych opcji odnalezc

ps2. SYSTEM WINXP - rewelacja :)

ja to sie na tym nie znam w sumie bo ntfs'a nie robilem ale wydaje mi sie ze na poczatku to chyba trzeba formatowanie ntfs ale nie szybkie jesli wczesniej ta partycja byla fat32 ale to moze nie ma roznicy ale tak mi sie wydaje przynajmniej a druga sprawa jest taka ze jestem juz niezle zmeczony w sumie od 20 godzin na nogach wiec juz srednio sie czuje.... wiec nie dam rady wymyslec czegokolwiek....

pozdro

memorando 08.05.2003 08:37

Cytat:

Zelea napisa***322;(a)
ja to sie na tym nie znam w sumie bo ntfs'a nie robilem ale wydaje mi sie ze na poczatku to chyba trzeba formatowanie ntfs ale nie szybkie jesli wczesniej ta partycja byla fat32 ale to moze nie ma roznicy ale tak mi sie wydaje przynajmniej a druga sprawa jest taka ze jestem juz niezle zmeczony w sumie od 20 godzin na nogach wiec juz srednio sie czuje.... wiec nie dam rady wymyslec czegokolwiek....

pozdro

Sformatuj sobie mózg do ntfsu. Jeżeli sforamtowal raz systemową a nie czyta dalszych to trzeba te dalsze partycje nie polecaj mu format szybki na ntfs tych dalszy. Niech sformatuje normalnie w fat 32 dalsze. Bo win xp wlaśnie ma tego zonka że partycje dalsze trzeba i tak formatować nim dlaczego? nie wiem ale wiem że u mnie na win 2000 formatuje się tylko systemową jak na świeżo i dalszych nie rząda formatowania.

-Sid-The-Rat=> 08.05.2003 08:42

memo - nie obrazaj userow

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:24.