![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.02.2002
![]() |
Cytat:
bios mam w wersji 3.0B
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Sorry, że zawracam Ci głowę... mógłbyś mi podać swoje ustawienia RAM'u z BIOS'u, te w "DRAM Clock/Drive Control"? Najlepiej na priv, żeby nie zaśmiecać forum. Może to kwestia ustawień, a może to, że mam RAM no-name. Z góry dzięki!
![]() |
#18 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Cytat:
Ale jeszcze jedna uwaga, gdzies tam wczesniej podawales ze posiadasz durona 1,2 GHz, przeciez ten procesor pracuje na magistrali 200 MHz w trybie DDR, jak chcesz zmusic pamiec do pracy w wyzszym trybie? Czyzby w trybie asynchronicznym? Czy to wogole sie uda? Moze wyjdzie 266 MHz DDR ale nie 333... ten chipset ogolnie wspiera prace w trybie asynchronicznym, jednak wazna uwaga... ludzi nie dla tej marki plyt glownych, ECS to firma ktora nie ma kontroli jakosci, kazdy kto sie decyduje na jej kupno musi wziasc pod uwage ze trafi mu sie jakis trefny model, w praktyce wiem ze co 10 uzytkownik ECSa chwali sobie produkt, co 4 klnie ile wlezie, a co 6 po prostu wymienia plyte na inna (reklamacja, zmiana marki z doplata) pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wyjadacz
![]() |
Ooops! Oczywiście chodzi tu o płytę ECS K7VTA3 V3.X (KT333 & VT8233A) (najnowszy model z obsługą DDR 333). Pamięć to Samsung PC2700 256MB DDR/CL2.5. Na skutek jakiegoś błędu, w starym BIOS'ie nie było obsługi DDR 333, więc zaktualizowałem go do wersji 3.0b, która dała "Support 166MHz DRAM".
A jako że mój Dureń ma magistralę 200MHz (2x 100MHz), to oczywiście konieczne jest wykorzystanie wspólnego dzielnika/mnożnika dla pamięci. Ale nawet żaden procesor AMD nie ma magistrali 333MHz (2x 166MHz).
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno. Ostatnio zmieniany przez ZiP : 30.07.2002 o godz. 09:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.02.2002
![]() |
Czyli udalo sie?
![]() |
#21 | |
Wyjadacz
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 | |
Komandor
Cytat:
Sprobuj ustawic durona na magistrali 133 MHz, obniz mnoznik, pamiec tez pojdzie do gory... jednak procesor bedzie sie bardzej grzal, a z tym miales problem w innym poscie pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wyjadacz
![]() |
FSB mogę wybrać 100, 110, 120 i 133, ale po ustawieniniu innego niż 100 MHz, komputer włącza się, ale jest czarny obraz. Podobno Durony od 1200 wzwyż mają odblokowany mnożnik i FSB, a jeśli tak nie jest, to mogę się pobawić w rysowanie mostów ołówkiem, chociaż ta płyta główna (ECS K87VTA3 rev.3) nie umożliwia overclockingu. Powtarzam jeszcze raz: BIOS pokazuje tryb pracy 166 MHz, ale SiSoftware Sandra 2002 pokazuje, że mam pamięć 2x 100 MHz (200 MHz DDR); benchmark wykazuje transfer około 1500 MB/s, a powinno być 2700 MB/s. Zastanawiam się, czy pamięć nie jest jakaś lewa.
![]() |
#24 | |
Komandor
Cytat:
jest taki serwis poswiecony tylko overclokerom http://www.tweak.pl/ i tam wlasciwe zdobedziesz mase odpowiedzi na nurtujace pytania dotyczace pracy i przetaktowywania np. pamieci jesli chcesz krecic durona magistrala, faktycznie pozostaje Ci tylko zamalowywanie mostkow, taka w tym specyfika, da Ci do wzrost wydajnosci na poziomie moze 10 % a moze mniej trudno powiedziec, ponadto zysk w ustawieniu pamieci w trybie asynchronicznym 333 MHZ (jesli sie uda) dla durona bedzie rowniez nieznaczny, nie wiem czy jest sens az tak probowac... chyba ze dla zabawy lub dla samego faktu wyzszego taktowania pamieci, Sandra 2002 jest omylna w wielu przypadkach, sprobuj przeanalizowac pamiec czyms innym np. wcpuidem (tez nie dziala z wieloma plytami) lub nawet PowerStripem pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Zamień durnia na athlona, przecież to (podobnie jak celeron) tylko kastrat (czyli bez jaj).
Co Ciebie podkusiło na KT333, przecież to nie ma literki A na końcu? Żaden chipset nie przepada za pracą asynchroniczną, jak to sobie wyobrażasz: dureń 100MHz, pamięć 166MHz? Radziłem Ci dobrze: KT266A. Dopuki nie będzie produktu AMD 166MHz to raczej masz przerypane (jak mówi moja bratowa - ginekolog z zawodu). 8) |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|