Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.04.2004, 22:56   #1
bubson
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika bubson
 
Data rejestracji: 03.07.2002
Posty: 185
bubson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ciekawe............

Natknąłem się właśnie na takie coś: http://swistak.pl/aukcja.html?id=57626

Jak myślicie - to prawda czy jakaś bujda ??
bubson jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.04.2004, 23:02   #2
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jest to możliwe :

Powiększanie dysku twardego


Jeden z czytelników The Inquirer opublikował sposób na zyskanie dodatkowej przestrzeni na dysku dzięki odtajnieniu ukrytej partycji. Według specjalisty z firmy dystrybuującej dyski, takie ukryte partycje są powszechnie przez producentów, na przykład do zrobienia na niej kopii partycji, którą później serwisant może odtworzyć, jak klient coś popsuje. Ukryte partycje mają ogromne rozmiary 200GB dysk WD udało się powiększyć do 510GB, 80GB IBM do 150GB.
Artykuł w wersji oryginalenej jest tu: Unused space on hard drives recovered?

Poniżej zamieszczam moje tłumaczenie (niekoniecznie dosłowne). Dodam, że sam tego nie sprawdzałem i nie biorę odpowiedzialności za prawdziwość tego tekstu. Zresztą redakcja The Inquirer również nie potwierdza prawdziwości. Jeśli ktoś jest odważny może spróbować.

A oto jak tego dokonać.
Potrzebny jest Ghost 2003 build 2003.775 (dokładnie ta wersja bez upgradeów).
Potrzebne są dwa dyski jeden będący celem rozszerzania (dalej zwany dyskiem T) i drugi z systemem operacyjnym (dalej zwany X).

Dysk T ustawiamy jako master a X jako slave. Na dysku T trzeba zainstalować system operacyjny taki sam jak na dysku X z takim samym systemem plików. Następnie trzeba zainstalować Ghosta na dysku T.

Następnie w Ghostcie trzeba zrobić Basic Backup dysku C: (T) jako źródło i D:\ (X) jako cel.

Jak tylko Ghost zrestartuje komputer aby przejść do trybu DOS, należy wyłączyć komputer. Ważne jest, żeby wyłączyć zanim rozpocznie się bootowanie.

Należy zamienić dyski miejscami. X staje się masterem a T slavem.

Teraz bootujemy OS z dysku X.

Po wejściu do menagera partycji na dysku T powinno być oprócz normalnej partycji, partycja 8MB(stworzona przez Ghosta, nazywająca się VPSGHBOOT) oraz wolne miejsce.

Z dostępnego wolnego miejsca można zrobić partycję. Trzeba to zrobić przed skasowaniem partycji Ghosta. Nie można skasować oryginalnej partycji i zrobić wspólnej, gdyż spowoduje to błędy w pracy dysku. Nową trzeba sformatować quickformatem. Po zakończeniu formatowania trzeba usunąć partycję Ghosta pozostawiając 8MB niezaalokowanego miejsca.




Dokładny Opis:



1. Wymagania :
Potrzebujemy program Ghost 2003 build 2003.775 (musi być to ta wersja bez upgradowania).
Potrzebne są dwa dyski jeden będący celem rozszerzania (dalej zwany dyskiem T) i drugi z systemem operacyjnym (dalej zwany X). Na obu dyskach musi być ten sam system operacyjny i ten sam system plików (np. FAT 32 to na drugim FAT 32, NTFS to na drugim NTFS itp.)

2. Dysk T należy ustawić jako master a X jako slave. Na dysku T musimy mieć zainstalowany system operacyjny taki sam jak na dysku X z takim samym systemem plików. Następnie trzeba zainstalować Ghosta na dysku T ze standardowymi ustawieniami.

3. Uruchamiamy Ghosta i wybieramy Ghost Basic a następnie z listy opcji wybieramy backup. Wybieramy dysk C:\ (T) jako źródło a D :\ (X) jak cel. Gdy Ghost zapyta cię nazwę pliku wpisz jakąś nazwę pamiętając że dyskiem docelowym musi być d:\(X). Masz możliwość wyboru sobie ścieżki klikając przycisk browse. Następnie naciskaj OK., Continue, Naxt, aż Ghost zapyta o restart komputera. Śmiało zatwierdź i nie przerażaj się że chce tak dużo zapisać. Nie zapisze bo dalej będziesz zamieniał dyski z mastera na slave i odwrotnie i będzie bootował z innego dysku.


4. Jak tylko Ghost zrestartuje komputer aby przejść do trybu DOS, należy wyłączyć komputer. Ważne jest, żeby wyłączyć zanim rozpocznie się bootowanie.

5. Należy zamienić dyski miejscami. X staje się masterem a T slavem.

6. Teraz bootujemy System operacyjny z dysku X.

7. Następnie musimy wejść do opcji zarządzania komputerem. Gdzie szukać ? W win 2000 jest to w następującym miejscu Mój komputer > Panel Sterowania > Narzędzia Administracyjne > Zarządzanie komputerem a następnie klikamy na Zarządzanie dyskami i już jesteśmy w domu. Po wejściu do menagera partycji na dysku T powinna być oprócz normalnej partycji, partycja 8MB(stworzona przez Ghosta, nazywająca się VPSGHBOOT) oraz wolne miejsce. Widać to w menagerze za pomocą prostokątów. Z dostępnego wolnego miejsca możemy zrobić partycję. Musimy to zrobić zanim skasujemy partycje Ghosta. Nie można skasować oryginalnej partycji i zrobić wspólnej, gdyż spowoduje to błędy w pracy dysku. Nową trzeba sformatować quickformatem (szybki format lub wymazywanie). Po zakończeniu formatowania trzeba usunąć partycję Ghosta pozostawiając 8MB niezaalokowanego miejsca.
Jeżeli tworzymy partycje podstawową to należy ją jedynie sformatować. Jeżeli tworzymy partycje rozszerzoną to należy utworzyć dysk logiczny na partycji rozszerzonej i potem ten dysk sformatować. Po dokonaniu tych operacji usuwamy partycje ghosta. I teraz musimy ustawić partycje aktywną tą z naszym systemem bo komputer domyślnie ustawia partycje aktywną programu Ghost. Jeśli nie przełączymy partycji na aktywną to system nam nie ruszy. Jeśli to ma być drugi dysk bez systemu to nie trzeba ale proponuje i tak ustawić partycje podstawową oryginalną na aktywną. Wszelkich zmian dokonujemy myszka najeżdzając na odpowiednie partycje (tutaj w postaci prostokątów dla win 2000) i wykorzystując prawy lub lewy przycisk myszy.

8. Po usunięciu partycji ghosta i zrestartowaniu komputera ghost zgłosi problem z wykonaniem backapu trzeba to anulować. I już mamy dodatkowe miejsce do pracy ale pozbawiamy się w ten sposób możliwości naprawy badsectorów. W każdej chwili możemy usunąć tę partycje w miejscu gdzie ją stworzyliśmy a mianowicie w funkcji zarządzanie komputerem.

Ps. Je żeli nasza płyta ma możliwość wyboru napędu do bootowania. (Np. w płytcie msi845 naciska się F11)
To nie musimy przepinać dysków z mastera na slave i później znowu z slave na master. Wystraczy jedynie bootować ten napęd który w powyższej instrukcji ma być w danej chwili masterem. Ja tak robiłem. Działa.

Jeszcze raz przypominam, że nie biorę odpowiedzialności za dysk i dane na nim. Ja się odważyłem i nie popsułem sobie dysku i nie straciłem danych.


Angielska Wersja opisu:


Required items
Ghost 2003 Build 2003.775 (Be sure not to allow patching of this software) 2 X Hard Drives (OS must be installed on both.) For sake of clarity we will call the drive we are trying to expand (T) in this document (means Target for partition recover). The drive you use every day, I assume you have one that you want to keep as mater with your current OS and data, will be the last dive we install in this process and will be called (X) as it is your original drive.

1. Install the HDD you wish to recover the hidden partitions (hard drive T) on as the master drive in your system with a second drive as a slave (you can use Hard Drive X if you want to). Any drive will do as a slave since we will not be writing data to it. However, Ghost must see a second drive in order to complete the following steps. Also, be sure hard drive T has an OS installed on it You must ensure that the file system type is the same on both drive (NTFS to NTFS or FAT32 to FAT32, etc)

2. Install Ghost 2003 build 2003.775 to hard drive T with standard settings. Reboot if required.

3. Open Ghost and select Ghost Basic. Select Backup from the shown list of options. Select C: (this is the drive we want to free partition on on hard drive T) as our source for the backup. Select our second drive as the target. (no data will be written so worry not). Use any name when requested as it will not matter. Press OK, Continue, or Next until you are asked to reboot.

Critical step
4. Once reboot begins, you must shutdown the PC prior to the loading of DOS or any drivers. The best method is to power down the PC manually the moment you see the BIOS load and your HDDs show as detected.

5. Now that you have shutdown prior to allowing Ghost to do its backup, you must remove the HDD we are attempting to expand (hard drive T which we had installed as master) and replace it with a drive that has an OS installed on it. (This is where having hard drive X is useful. You can use your old hard drive to complete the process.) Place hard drive T as a secondary drive in the system. Hard drive X should now be the master and you should be able to boot into the OS on it. The best method for this assuming you need to keep data from and old drive is:

Once you boot into the OS, you will see that the second drive in the system is the one we are attempting to expand (hard drive T). Go to Computer Management -> Disk Management

You should see an 8 meg partition labeled VPSGHBOOT or similar on the slave HDD (hard drive T) along with a large section of unallocated space that did not show before. DO NOT DELETE VPSGHBOOT yet.

6. Select the unallocated space on our drive T and create a new primary or extended partition. Select the file system type you prefer and format with quick format (if available). Once formatting completes, you can delete the VPSGHBOOT partition from the drive.

7. Here is what you should now see on your T drive.

a. Original partition from when the drive still had hidden partitions
b. New partition of space we just recovered.
c. 8 meg unallocated partitions.

8. Do you want to place drive T back in a PC and run it as the primary HDD? Go to Disk Management and set the original partition on T (not the new one we just formatted) to and Active Partition. It should be bootable again if no data corruption has occurred.

Caution
Do not try to delete both partitions on the drive so you can create one large partition. This will not work. You have to leave the two partitions separate in order to use them. Windows disk management will have erroneous data in that it will say drive size = manus stated drive size and then available size will equal ALL the available space with recovered partitions included.

This process can cause a loss of data on the drive that is having its partitions recovered so it is best to make sure the HDD you use is not your current working HDD that has important data. If you do this on your everyday drive and not a new drive with just junk on it, you do so at your own risk. It has worked completely fine with no loss before and it has also lost the data on the drive before. Since the idea is to yield a huge storage drive, it should not matter.
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2004, 23:57   #3
Edwardo
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no wszytki piekne, ale teraz poczytajcie komentarze na temat tej przrobki na polskich jak i zagrancznych serverach.
jak sie zapelni jedna partycje i sie zacznie ladowac na druga, to sie wszytko zaczyna sypac, gubia sie pliki itd...
ludzie pisza ze to zwykly blad ghosta i systemu....


prosba: jak ktos ma konto na swistaku to niech zglosi ta aukcje do werfikacji legalnoci, bo z tego co sie orientuje koles sam tego nie wymyslil wiec prawa do sprzedazy czegos co zostalo opublikowane na forach i innych stronach nie ma.
zwykle chamstwo sie szerzy wsrod ludzi...

Ostatnio zmieniany przez Edwardo : 20.04.2004 o godz. 00:00
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 12:07   #4
REi
ClassicGOD
 
Avatar użytkownika REi
 
Data rejestracji: 24.02.2004
Lokalizacja: Tychy
Posty: 3,093
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wydaje mi sie ze nie chodzi o blond. Te miejsce istnieje na prawde tylko ze....
no wlasnie. znajduje sie drugiej stonie talerza ktora nie bez powodu zostala wylaczona. Juz tlumacze. Producent dysku w celu oszczednosci wklada do dysku 40GB 1 uszkodzony talerz 80GB i dysk wykorzystuje tylko jedna strone taleza poniewaz druga jest uszkodzona. Po odblokowaniu takowego miejsca wszystko jest cacy az dojdziemy do uszkodzonego miejsca, wtedy zaczynaja sie sypac pliki itd.
__________________

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 12:58   #5
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
Wydaje mi sie ze nie chodzi o blond.
W tym tez blondynki maczaly palce
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 13:40   #6
Igloo
PiwoWar
 
Avatar użytkownika Igloo
 
Data rejestracji: 01.12.2003
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 945
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
REi jeśli w ramach oszczędności dają uwalony talerz 80BG to i chyba głowic na 2 stronę nie dają??
gdzieś indziej Thanatos podał możliwość zrobienia dysku wirtualnego, który jest kompresowany i dekompresowany w locie i to może być to
__________________
bibere humanum est, ergo bibamus niech Wasze najlepsze dni z przeszłości będą najgorszymi w przyszłości

darmowa muzyka

http://rtfm.killfile.pl/
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 13:50   #7
memorando
Młody żonkoś
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 3,327
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
to bzdura na 120 gigowcu odzyskasz najwyżej 200 mega poczytajcie forum tweaka
__________________
Dotyk idący daleko poza definicję słowa instynkt...Julio Cortazar
memorando jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 14:00   #8
ZiP
Wyjadacz
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Posty: 1,740
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
BZDURA :o
__________________
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno.
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 14:59   #9
przemo_one
Gość
 
Posty: n/a
bzdecik napewno nie tyle
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 15:43   #10
REi
ClassicGOD
 
Avatar użytkownika REi
 
Data rejestracji: 24.02.2004
Lokalizacja: Tychy
Posty: 3,093
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Igloo> glowice daja bo produkuja je modulami. Dja caly modul nawet jak glowice maja wisiec w powietrzu - dzielenie modulu jest nieoplacalne.

MaciejT> pisze bez polskich znakow dialektycznych poniewaz nie na wszystkich forach dobrze wychodzą (korzystam z Linuxa i Unicode)
__________________

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"

Ostatnio zmieniany przez REi : 20.04.2004 o godz. 15:47
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 15:55   #11
kodziu
^_^ czekam na bana ;)
 
Avatar użytkownika kodziu
 
Data rejestracji: 05.03.2004
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Posty: 1,838
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Widziałem taką aukcje jakiś miesiąc temu na allegro ale również uważam że to nie możliwe.
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 17:00   #12
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
MaciejT> pisze bez polskich znakow dialektycznych poniewaz nie na wszystkich forach dobrze wychodzą (korzystam z Linuxa i Unicode)
Dobrze, rozumiem ze nie uzywasz polskich znakow diakrytycznych, ja tez czesto tak robie
Nie do konca wiedzialem tylko co kolor blond ma wspolnego z błędem <lub nie błędem>
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 17:43   #13
Edwardo
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hyhy, a moze "blont" tylko juz nie wiem co to takiego, bo "blond" to zrozumiem ze o panienki chodzi, o "blad" tez ale o "blont"
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 20:55   #14
REi
ClassicGOD
 
Avatar użytkownika REi
 
Data rejestracji: 24.02.2004
Lokalizacja: Tychy
Posty: 3,093
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ok sory nie zalapalem na poczatku
__________________

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2004, 15:15   #15
lazer
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 28.08.2004
Posty: 10
lazer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hmmmm..... zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie....
Skoro jedni mowią że to nie możliwe to niech wytlumaczą jedną rzecz. Czemu przy rozebranym dysku patrząc na wirujące bebechy podczas formatowania głowice lecą od środka do brzegu tależy a podczas zapelnienia na maxa dysku danymi ich podróż konczy sie w połowie dysku ? troche to zastanawiające a moze musi tak być?? Sprawdzałem na 2 dyskach to zachowanie mianowicie na SAMSUNGu SV0488A i na SEAGATE ST320423A.
lazer jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.