Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ciekawe okulary "Oculus" wirtualnej rzeczywistosci za 300$ ma to przyszlosc ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ciekawe-okulary-oculus-wirtualnej-rzeczywistosci-za-300-ma-przyszlosc-93216/)

Berion 17.02.2014 00:32

No i? :) Kineckt cały czas jest popierdółką używaną jedynie w grach casual czy też przeglądania menu (co jest nie wygodne i nieintuicyjne, Andy, używałeś w ogóle? To męczarnia). Także to kiepski przykład.

Carmacka wywaliło Zenimax. Oficjalna wersja jest taka, że odszedł bo nie chcieli dodawać obsługi Oculus Rift do przyszłych projektów Id Software, a nieoficjalna... ;)

misiozol 17.02.2014 10:59

Alez Berion mi sie wydaje ze kiecta nie posiadasz ja posiadam i powiem ci ze nigdy sie tak dobrze nie bawilem w samochodziki czy gry survival (tak sa takie na kinect) , cala masa gier jest ktore rusza cie z kanapy i podrywa do aktywnego grania no ale jak ktos woli klikac myszka i mietosic galki kontrolera to nic tego nie zmieni , co do rozmiarow nie byl bym taki pewny sa przeciez okulary np sony sa mniejesze i sa jeszcze mniejsze nawet tylko nie maja tych funkcji i pamietaj technologia idzie do przodu tak samo minaturyzacja ;) . Ja sie zgadzam z Andy to jest bajer i ma to przyszlosc bo posiada opcje ktore wyrozniaja to z tlumu .

Berion 17.02.2014 11:13

Ale jakiej jakości to są gry? No właśnie... :P

I nie jest to przyszłość bo jest niewygodne i wymaga specjalnych, drogich urządzeń. Tak samo jak Kinect który wymaga przestrzeni.

misiozol 17.02.2014 14:17

No wiesz kinect wymaga przestrzeni ale nie kazdy mieszka w w blokowisku na osieldlu np w kawalerce (nie mowie ze ty tak mieszkasz) , ty ciagle sie czepiasz to jakosc nie taka to za duze to wymaga miejsca , massakra ty w ciazy nie jestes bo cos ostanio strasznie grymasisz :P :P , popatrz sie po za to, jest dopiero w fazie rozwoju to jest tylko kit deweloperski mozna brac w tym projekcie udzial nie jest to pozamykane softowo i sprzetowo jak u wielkich korporacji, mozna sie oderwac od rzeczywistosci w fajnych symulatorach o to tu chodzi :)

Berion 17.02.2014 18:38

Nie lubię bylejakości.

Na dodatek implementacja tego w grach to spory narzut. Przykład: jedziemy samochodem w Gran Turismo. Przełączamy się na widok ze środka. Obecnie wystarczy zrobić tylko samą deskę i modelem może być nawet tylko pół samochodu bo i tak reszty nie widać. W przypadku okulusa trzeba odpicować cały środek i wszystko to co widać przez szyby. A więc odbędzie się to kosztem zużycia zasobów - mniejsze tekstury, więcej polygonów etc.

Patrix 17.02.2014 19:07

Panowie pierdu pierdu :)
za 4 lata to trafi do januszów, będzie bezprzewodowe, małe i zgrabne i w 4k, będzie kosztować tyle co kinect
i ja wtedy chcę to mieć, na początek do wyścigów :)

misiozol 17.02.2014 19:15

Ja tez nie lubie byle jakosci , zgadza sie obecnie w grze wystarczy zrobic wyswietlajac na tv jakas tam konsole na sztuke , no i zgadza sie jak masz takiego oculusa to trzeba to wszystko dopracowac ale to kwestia czasu tum bardziej ze deweloperow nie brakuje i jest szansa ze bedzie to otwarty projekt , i zauwaz 10 lat temu mielismy PS2 i swiat tym sie podniecal ze takie super a na dzien dzisiejszy to stary poczciwy dziadek wiec mozna miec nadzieje ze tak samo bedzie z tym oculusem zminiaturyzuja dopracuja sprzetowo itd.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1275897)
za 4 lata to trafi do januszów, będzie bezprzewodowe, małe i zgrabne i w 4k, będzie kosztować tyle co kinect

Ja tez poprosze jedno na wynos zapakowac ladnie z kokardka :D

Patrix 17.02.2014 19:19

Projekcja bezpiecznym światłem bezpośrednio do oka, google tylko jako zapewnienie czerni.
Nagle nie potrzeba soczewek do korekcji wzroku itd. kalibracja skupienia na plus lub minus.
Wtedy ilość pikseli chyba nie będzie mieć znaczenia... teraz gapimy się w mierne matryce...

andy 17.02.2014 23:23

Cytat:

Napisany przez Berion
No i? :) Kineckt cały czas jest popierdółką używaną jedynie w grach casual czy też przeglądania menu (co jest nie wygodne i nieintuicyjne, Andy, używałeś w ogóle? To męczarnia). Także to kiepski przykład.

Carmacka wywaliło Zenimax. Oficjalna wersja jest taka, że odszedł bo nie chcieli dodawać obsługi Oculus Rift do przyszłych projektów Id Software, a nieoficjalna... ;)

Używałeś. Świetna zabawa. Oczywiście niektóre gry męczą - osobiście byłem wycieńczony po biegu przez płotki :D

Sama technologia potrzebuje jeszcze kilku lat na dotarcie się - jednak to normalne.

Cytat:

I nie jest to przyszłość bo jest niewygodne i wymaga specjalnych, drogich urządzeń. Tak samo jak Kinect który wymaga przestrzeni.
Teraz tak, jednak za kilka lat wszystko zostanie zminiaturyzowane. Nie patrzysz w przyszłość. Ceny spadną, rozmiar będzie mniejszy...

Cytat:

Nie lubię bylejakości.
Nie lubisz nowości :)
Cytat:

Na dodatek implementacja tego w grach to spory narzut. Przykład: jedziemy samochodem w Gran Turismo. Przełączamy się na widok ze środka. Obecnie wystarczy zrobić tylko samą deskę i modelem może być nawet tylko pół samochodu bo i tak reszty nie widać. W przypadku okulusa trzeba odpicować cały środek i wszystko to co widać przez szyby. A więc odbędzie się to kosztem zużycia zasobów - mniejsze tekstury, więcej polygonów etc.
Jesteś świadomy, że z roku na rok rośnie wydajność sprzętu? :) Myślę, że za ok 10-15 lat nie odróżnimy tego co w grze od rzeczywistości :)

Cytat:

Napisany przez Patrix

Jedna z nielicznych osób, która patrzy w przyszłość ;)

Obecnie to dopiero wczesna wersja developerska - za kilka lat to będzie tak dopicowane, że każdy będzie chciał mieć.

Cytat:

Napisany przez Berion

Nie znam aż tak tego co zaszło, jednak pudelki IT (AntyWeb i inne) pisały, że oficjalnym powodem było to że Carmack nie potrafił pogodzić czasu.

Tak czy siak jeżeli tam pojawia się nazwisko Carmack (Guru wśród gier) to będzie to sukces ;)

Oculus jak Google Glass to przyszłość. Roboty, inteligentne domy, samochody, SI. Obecnie to dopiero raczkuje a my mamy szanse patrzeć na to jak to wszystko się rozwija - żyjemy w pięknych czasach.

Berion 18.02.2014 17:21

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1275923)
Używałeś. Świetna zabawa. Oczywiście niektóre gry męczą - osobiście byłem wycieńczony po biegu przez płotki :D

Sama technologia potrzebuje jeszcze kilku lat na dotarcie się - jednak to normalne.

Tak, pochwal się w jakie gry grałeś i zastanowimy się nad definicją gry. ;)

Pokaż mi Kinecta który sprawdza się w fps, wyścigach, platformówkach, rpg itd. Nie pokażesz bo to jest nieintuicyjne i nikt tego nie implementuje.

Cytat:

Teraz tak, jednak za kilka lat wszystko zostanie zminiaturyzowane. Nie patrzysz w przyszłość. Ceny spadną, rozmiar będzie mniejszy...
Przeciwnie, patrzę bardzo daleko w przyszłość. Co z tego, że może być nawet w tak sci-fi formie jaką Patrix przedstawił jak nadal to będzie NIEWYGODNE i jakościowo odbiegające od tego co oferują dzisiejsze ekrany.

Cytat:

Nie lubisz nowości :)
Nowości lubię, jak chyba każdy człowiek. Nie rzucam się po prostu na byle co tylko dlatego, że jest nowe. Musi być funkcjonalne. I na taką okoliczność ktoś kiedyś powiedział: nowe jest wrogiem dobrego. ;)

Cytat:

Jesteś świadomy, że z roku na rok rośnie wydajność sprzętu? :) Myślę, że za ok 10-15 lat nie odróżnimy tego co w grze od rzeczywistości :)
Wątpię w to nawet i za 30 lat. Z daleka może i z wyglądu tak, ale ani nie z bliska, ani nie osiągniemy takiej fizyki. To wymagałoby przełomu większego niż przejście na grafen. Za słaby sprzęt i za drogo wychodzi w rozsądnej jednostce czasu (obecnie średni czas deweloperki gry AAA to 2 lata na kilkadziesiąt osób - taka interakcja z otoczeniem wymaga kilkanaście razy więcej animacji, obiektów, tekstur itd.).

Cytat:

Nie znam aż tak tego co zaszło, jednak pudelki IT (AntyWeb i inne) pisały, że oficjalnym powodem było to że Carmack nie potrafił pogodzić czasu.

Tak czy siak jeżeli tam pojawia się nazwisko Carmack (Guru wśród gier) to będzie to sukces ;)
Carmack był guru za czasów do wydania Quake 3. Jego nowsze gry to szrot i klapy finansowe. Tak samo Molyneux, od 15 lat nie zrobił żadnej sensownej gry. Takich guru jest na pęczki. ;)

Cytat:

Oculus jak Google Glass to przyszłość. Roboty, inteligentne domy, samochody, SI. Obecnie to dopiero raczkuje a my mamy szanse patrzeć na to jak to wszystko się rozwija - żyjemy w pięknych czasach.
Żyjemy w czasach w których idioci doprowadzą do utraty mojej prywatności i przysłużą się do mojego zniewolenia. Ja nie sugeruję że będzie to Andy z okulusem, ale to jest ten sam schemat bezkrytycznego zapatrzenia w technologie, które oferują mniej zalet niż tworzą poważnych nowych zagrożeń.

misiozol 18.02.2014 18:39

No to ja dorzuce lite gier wspierajacych juz te okulary i DZIALAJACYCH z nimi :D

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...s_Rift_support

Jarson 18.02.2014 20:36

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1275774)
Jarson, ale po co w ogóle kontrolery ruchowe? To też jest niewygodne i niepraktyczne. Na dodatek włączając grę chcę się odprężyć a nie mieć biatlon z siłownią. :P

Do niektórych gier są w porządku. Kierownica przydaje się do wyścigówek, a w żaden sposób nie znajduje zastosowania w FPS-ach. Tak samo kinect do większości tytułów w które skłonny jestem zagrać będzie całkiem nieużyteczny ale znajdą się i takie w których będzie przydatny.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1275813)
Do 5 lat powinni to na tyle dopracować, że obraz będzie żyleta, zero opóźnień itp.

Nadaje realizmu rozgrywce. Ten interfejs spowoduje to że gry staną się bardziej ralistyczne.

Takie same głosy były o Kinekcie od MS.

Ludzie boją się nowości, boją zmian.

Myślisz, że to będzie działać bez opóźnień za kilka lat? Szczerze wątpię.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1275817)

No tu się nie sposób nie zgodzić. Widziałem niedawno, jak ojciec próbował wytłumaczyć dziecku jak włączyć rozgrywkę w jakiejś grze przy użyciu kinecta. Dziecko już w podstawówce, myszka i klawiatura to dla takich po prostu przedłużenie dłoni. Trafienie i wybór najprostszej opcji to średnio 2-3 próby i ponad 5 sekund. Ojciec potem też grał, nie szło mu lepiej. Mi idzie odrobinę sprawniej, ale również to nie jest to. Myszką to samo zrobię 10x szybciej. Druga generacja w tym względzie nie poprawiła nic.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1275897)

Powiedziałbym raczej, że minimum dekada ;)

misiozol 19.03.2014 22:06

No to histori czesc dalsza teraz $ony odslonilo swoje okulary VR na obecnie trwajacych targach gier przeznaczone do PS4

http://farm8.staticflickr.com/7078/1...867e1ae0_z.jpg

http://blog.us.playstation.com/2014/...ject-morpheus/

Berion 20.03.2014 10:28

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1275980)
Do niektórych gier są w porządku. Kierownica przydaje się do wyścigówek, a w żaden sposób nie znajduje zastosowania w FPS-ach. Tak samo kinect do większości tytułów w które skłonny jestem zagrać będzie całkiem nieużyteczny ale znajdą się i takie w których będzie przydatny.

Kierownica nie jest kontrolerem ruchowym, chyba ze w przykładzie Ci chodziło o "specjalizację" danego urządzenia. Tyle tylko, że... no właśnie, w niby jakich Kinkiet będzie przydatny? Konkretnie tytuły, czy nawet gatunki. Ja uważam, że w żadnej.

Cytat:

Druga generacja w tym względzie nie poprawiła nic.
Ja myślę, że trzecia i dziesiąta też nic nie zmieni. To po prostu jest niewygodne lub wygodne może być jedynie w bliskiej odległości od ekranu bądź hologramu (;)).

Berion 26.03.2014 20:06

Cukierberg kupił Oculusa. Podobno. Czyli przyszłość wynalazku raczej już nieciekawa. ;)

A tutaj remade Zeldy z NES:
http://www.youtube.com/watch?v=NKgmfUrllm8

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:53.