![]() |
ja mialem ME
i mi sie wieszal !!!! bylo to na starym kompie [celina 3xx 256mb ram gf1 itp] mialem duzo gier i programow [+soft z tunera itp] i po jakims czasie nawet te przywracania niewystarczaly :blee: dla mnie ME zawsze byl nieudana proba polaczenia win 98 z 2000 :blee: no bo niby nie ma dosa <a ma>, niby niezawodny a BSOD byly :blee: niby taki marketing a to g.. prawda wszystko :D :D |
Spośród używanych 98SE, ME, W2K prof i XP prof uważam niestety, że ME był najmniej stabilny, częste zwiechy, błedy i komunikaty o błędach, a to wszystko na prawie gołym systemie - to akurat znam z autopsji. To że komuś ten system chodzi stabilnie wynika raczej z konfiguracji sprzętowej, a jest to rzecz często przypadkowa. Ważne jest też wsparcie producentów sprzętu w porządne sterowniki, a z tym niestety nie było najlepiej - co się dziwić Micosoft bardzo szybko zaprzestał rozwoju ME, wykorzystując tylko kilka patentów w przyszłym XP.
|
ja WinMe uzywalem jeszcze na starym kompie (Celeron300A, 96MB RAM) i jakos nie narzekalem - BSOD oczywiscie byly, ale dalo sie zyc
teraz mam WinServer 2k3 i WinMe mam zainstalowanego na VirtualPC :) i musze przyznac, ze spisuje sie bardzo dobrze - nieraz sa jakies bledy, ale to wina VirtualPC a nie emulowanego OSa zainstalowalem i odinstalowalem na nim juz sporo aplikacji, nie uzywam zadnego programu porzadkujacego dysk czy rejestr ze smieci, a wszystko smiga (oczywiscie jak na virtuala) na marginesie dodam, ze Win2k3 tez dziala mi bardzo stabilnie, jeszcze zadnej zwiechy od samego poczatku stad wniosek (jak juz kilka osob zauwazylo), ze wszystko zalezy od sprzetu - jesli sa jakies problemy to nawet najlepszy i najstabilniejszy system nie wytrzyma |
U mnie Win Me chodził zdecydowanie lepiej na procku AMD, chociaż i tu, podczas aktualizacji sterów pod grafikę się wysypał. Wgrywałem nowe stery 41.09 w miejsce 40.72. Zdeinstalowałe stare stery i nic. Wprawdzie system chodził, ale uruchamianie trwało ponad 5 minut i w tym czaie widziałem czarny ekran. Na prockach Intela typowe były błędy wyskakujące w czasie, gdy zostawilem na 10 minut komp i nic nie robiłem. Raz, gdy paliłem coś Clone CD po nagraniu płyty zostawiłem wysunietą tacke od nagrwarki. Jak wrociłem po paru minutach na ekranie rzecz jasna wywaliło błąd. Charakterystyczne dla Win Me było też to, że nadzwyczaj nie lubił dżwięku Creative SB Live. Mało wiele brykał na sterach od Windy, ale, jak wgrałem stery od producenta + oprogramowanie do karty to błędy wywalało non stop.
Z drugiej strony wiem, ze niektórzy chwalą sobie ten OS. U kumpla chodzi np bez zarzutu. Pozdr. |
a u mnie WinME chodzil dobrze jak go zainstalowalem ale fakt jest ze jak ma duzo progsow to przesrane,muli sie wtedy jak zaden inny sys.Jade teraz na WinXP albo WIN2k3, a na laptopie Mandrake i to mi odpowiada.
A co do bledow to ostatnio mialem takie cos ze na win98 u qmpla siedzimy gramy w cos...counter s.chyba i nagle krytyczny blad i okienek chyba z milion tak sie mnozyly.Wiecie jak fajnie wylada pulpit z samymi oknami bledu krytycznego...polecam! |
Komputer z 1 GB RAM i Windows 98.. klikamy na ikonke Notepad a Windows wesolo wyswietla "Za malo pamiecy by uruchomic ten program" LOL :D
Niestety screena nie posiadam bo dawno temu to widzialem i to nie raz. Rewelacja poprostu :) |
Cytat:
|
A ja ostatnio mialem tez cos dosc ciekawego. Otoz sciagalem jakis plik za pomoca Edonkey'a i zobaczylem, ze jest juz 99,8%. No wiec juz obserwujac czekalem, az dojdzie do konca, bo chcialem od razu to sprawdzic, no i widze, jak najpierw dochodzi do 100%, a potem spokojnie idzie dalej :)
Doszlo do 117%, co jest dosc ciekawe, ale przynajmniej potem juz sie skonczylo :) |
To nie jest włąd programu tylko błąd przy transmisji. Wtedy taka pobierana część jest usuwana i ściągana od nowa. Dlatego wyglada to tak jakby się ściągneło więcej niż potrzeba :D:D:D:D
|
Ilość załączników: 1
Jak już wcześniej ktoś powiedział, różne systemy pasują do różnych zestawów komputerowych - zgadzam się i potwierdzam:
Mam na swoim kompie (Acorp 6BX81 - bios 2D, Celeron 466(525), 256SDR, WD60GB, GF2MX400 64MB+TV) dwa systemy: XP Home i 98 Second Edition. Czegokolwiek bym nie zrobił pod 98, 10-15 minut od uruchomienia - zwis. Za każdym razem (jak jest podkręcony procek). Może mi ktoś uwieżyć lub nie, ale od momentu jak pierwszy raz zainstalowałem na tym kompie XP, niecały rok temu, system ten zawiesił mi się 2 razy, z czego jeden raz świadomie to zrobiłem. Na tym sprzęcie i jeszcze w dodatku podkręconym. Mój kolega ma też celerona, ale inną płytę (Abit). Jest dokładnie w odwrotnej sytuacji - w xp co pół godziny wyskakuje mu "System halted..." a 98 śmiga mu i rzadko się zawiesza. A! Znowu coś znalazłem w starociach.... :-) |
Ilość załączników: 1
Jakiś rok temu coś takiego mi sie przytrafiło.
|
co do lacza:
mam na chacie kablowke, place za 128/64, czyli down powinienem miec w okolicy16, w praktyce stabilne transfery mam okolo 18 modem ma przepustowosc 1 giga, ale podpiety jest na usb 1.1 pewnego dnia przez minute z malym haczykiem (!) mialem STABILNY transfer w overnecie rzedu 3600 - LOL, ponad 100MB sciagnolem :) - pomysly z buforowaniem jakos mi tego nie tlumacza, bo transfer zlapalo znienacka w trakcie stabilnego sciagania, a nie po jego pausowaniu bylem w takim szoku ze screena zapomnialem zrobic - moze to sie dzieje czasciej, ale kto by sledzil te cyferki non stop :) |
Co prawda to nie z Windowsa ani nie na temat, ale tak sobie czytałem ten opis i w pewnym momencie nie wiedziałem co jest grane więc stwierdziłem, że trzeba zacząć się śmiać :-)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18872464 "Mało drobnych rysek" - czyli przeważa ilość tych większych, do mięsa? :-) "I prawie i ch nie ma... :)" - tak tylko troszeczkę są hehehe W rogu na rysunku: 2DVD. Koleś pisze: 'VISIONS OF THE BEAST' DVD 2 CD :-) |
no coz warte smiechu... :) hehe
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:51. |