![]() |
Cytat:
|
Ankiete zrobcie.
Oczywiscie ze piwo. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Dla osób zajmujących się renowacja śrubek jest to nawet okoliczność sprzyjająca.
Z drugiej strony - to dziwacy:) Słyszał ktoś kiedyś o tym albo przyszło mu do głowy, żeby produkować, na własne potrzeby colę? |
Rdzę z zardzewiałych śrubek :D
|
Cola, prawdopodobnie, też coś oczyszcza.
|
Piwo oczyszcza nerki. A po za tym Ferdek Kiepski zawsze powtarzał, że piwo to nie alkohol :D
|
Ja się chyba za to wezmę, mam własną kuchnię, mogę działać, ba, teraz mogę z niej piwniczkę zrobić zakręcając kaloryfer. ;)
|
80 flaszek to by mi spokojnie na 2-3 miesiące starczyło. Nigdy nie robiłem, ale mam doświadczenie, że jak się człowiek za coś nowego zabiera, to zajmuje to znacznie więcej czasu niż to się wcześniej wydawało ;)
|
W sumie, to ile tego piwa chcesz wypijać, że mówisz o narobieniu się? :>
Kupujesz 2 wiadra fermentacyjne, co tydzień, 10 dni, odstawiasz 80 flaszek do dojrzewania. Na początku trzeba poczekać, później masz nadmiar. :D Chyba, że chcesz słód zacierać, wtedy więcej roboty i syfienia, ale myślę, że można dobre piwo zrobić na gotowych słodach i na przykład miodzie, patrz filmik. /Oczywiście moje kalkulacje biorą pod uwagę, że takie piwo jest walutą, bo nikt chyba nie ma zamiaru pić 10 piw dziennie, po dwóch tygodniach będzie problem z trzęsącymi się rączkami. :D Mój sąsiad z działki, który nie przepada za grzybami, zbiera i przerabia ich masę, później na wymianę dostaje dżemy i inne przetwory. :D |
Domowe piwo to nie jest taka znowu trudna sprawa, ale żeby cały czas tylko takie pić, to trzeba by się było narobić niesłychanie. Oczywiście efekt przewyższa o niebo wszystkie koncerniaki, ale dopiero jak zacznie wychodzić. To raczej temat na miłe spędzenie czasu przy ważeniu a potem konsumpcji raz na jakiś czas, na pewno nie na zastąpienie zwykłego piwa, nawet jak się nie pije za wiele...
|
|
Na pewno znacznie zdrowsze (mniej szkodliwe...) od coli, ale czy te butelkowane/puszkowane takie zdrowe to wątpię. Zdrowe piwo to własne piwo, tylko kto takowe umie zrobić? :(
|
Piwo zdrowsze nawet od wina, jeśli liczyć te same ilości do spożycia.
Ja tam takich codziennych potrzeb nie mam. Jeśli zbyt często to mi nie smakuje. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:38. |