Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Co wybrac? Lexmark? Canon? HP ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/co-wybrac-lexmark-canon-hp-39323/)

Mich@ł 05.09.2004 12:11

Mój kolega ma epsona (nie pamiętam modelu) ale zawsze jak coś drukował, to musiał drukarkę trzymać, żeby mu z biurka nie spadła. ^_^

Turboni 05.09.2004 12:13

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Do Lexmarka chyba 20 zł za sam napełniacz...

okolo 30 ale z tusz marki tusz lepszy kosztuje okolo 50-60 na 2 napelnienia.

echoo 05.09.2004 13:26

Cytat:

Napisany przez mallow
ale kupujac canona albo epsona moze sie zniszczyc glowica
i wtedy 250 zl w plecy za wymiane glowice ... paranoja :blee:

Nie 250 tylko 400-650 zł zależnie od modelu, ale nie o to chodzi, bo równie dobrze można powiedzieć "chodząc po chodniku można złamać nogę ^_^ ". Canon i Epson montują w swoich drukarkach głowice wysokiej jakości. Ja na swoim Epsonie wydrukowałem już ponad 150 000 arkuszy, (bywało że drukarka chodziła całą dobę, a ja tylko uzupełniałem papier) i nic się nie dzieje. Poza tym w tych modelach wymieniasz sam atrament bez głowicy co znacząco wpływa na koszty eksploatacji. Co do zasychania to nie masz się czym martwić bo każda drukarka ma opcję czyszczenia, ale tutaj też trzeba zwrócić uwagę na ilość zużywanego na ten cel atramentu np.: Epson - ok. 5% kardridża, HP - ok. 20%, w innych nie wiem. Do Epsona i Canona można kupić bardzo tanie zamienniki atramentów (ja używam franc. Armora), ale unikaj wyrobów z dalekiego (i bliskiego też) wschodu, czego nie można powiedzieć o Lexmarku i HP. Nie daj się również zwieść rozdzielczością, bo to najbardziej eksponowany parametr drukarki, ale Epson (Canon pewnie też) lepiej drukuje w rozdzielczości 1200 dpi niż np. Lexmark w 2400 dpi. Na zakończenie dodam, że 98% firm poligraficznych i reklamowych (wiem, bo w tym pracuję) używa do wydrukuw próbnych Epsonów i Canonów.

peterka 05.09.2004 13:29

Cytat:

Napisany przez Maciej
ja bym kupił HP ...jedyna wada to drogie kasetki z tuszami.

Postawił bym na HP napełniacze nie są drogie.Jak przestanie drukować po4-5 napełnieniach to kupisz orginalne tusze i znowu możesz napełnić kilka razy.
Miałem Epsona stylus color 460 i po 18 miesiącach padła głowica drukująca wymiana nie opłacalna. Tak samo z Canonem S200 też padła głowica. Teraz mam HP 5150 i jestem b zadowolony cena w MM 399 zeta.Wybór należy do Ciebie!!!!

echoo 05.09.2004 13:57

Cytat:

Napisany przez peterka
Postawił bym na HP napełniacze nie są drogie.Jak przestanie drukować po4-5 napełnieniach to kupisz orginalne tusze i znowu możesz napełnić kilka razy.
Miałem Epsona stylus color 460 i po 18 miesiącach padła głowica drukująca wymiana nie opłacalna. Tak samo z Canonem S200 też padła głowica. Teraz mam HP 5150 i jestem b zadowolony cena w MM 399 zeta.Wybór należy do Ciebie!!!!

Tiaaaa, pewnie też niedługo padnie ci głowica. A może ty po prosru nie umiesz obchodzić się z drukarką ^_^

peterka 05.09.2004 14:36

Cytat:

Napisany przez echoo
Tiaaaa, pewnie też niedługo padnie ci głowica. A może ty po prosru nie umiesz obchodzić się z drukarką ^_^

Co masz na myśli?

Mily_ 05.09.2004 14:42

Hp

B@rtek 05.09.2004 14:42

Ja mam EPSONA R200 i jestem bardzo zadowolony :taktak: :D Ma jakiś nowy typ głowicy więc to już nie to co kiedyś Canon czy Epson :taktak: Atrament czarny kosztuje 40zł i starcza na ok. 500 stron :D

P.S. Lexmarka omijam już z daleka :taktak:

mello 05.09.2004 14:44

u mnie drukuje HP 5652 ogolne sprawowanie ok tylko tusze sa drogie

Turboni 05.09.2004 15:11

u mnie juz nie najmlodszy epson c42 i jest super (tusze na allegro z przesylka - komplet 39 zeta)

andrzejj9 05.09.2004 16:25

Tematów o tym było już sporo, także z modelami, które wymieniasz, więc poszukaj trochę w wyszukiwarce.

Ja poleciłbym Ci HP, bo sam mam taką drukarkę (5550) i jestem z niej bardzo zadowolony. Zresztą jest to odpowiednik tego modelu, do którego dałeś link, więc mogę coś już o nim powiedzieć z doświadczenia.

Jeśli chodzi o Canona, to nie mówię, ponieważ wiele o nich nie wiem, natomiast odpowiednik tego modelu Lexmarka, który podałeś, jest teraz w Media Markcie z okazji wyprzedaży dostępny po 299 złotych. Gdybym nie miał już drukarki i skanera, to na pewno bym się na to zdecydował. Tobie również polecam takie rozwiązanie.

AleX69 05.09.2004 16:29

canon ma najtansze tusze/refiler'y InkTec'a ... zamawiasz dostajesz z dostawa do domu z dnia na dzien :spoko:

bierz drukarke z mozliwoscia nadruku na plytach ... naprawde warto

B@rtek 05.09.2004 16:30

Alex to jest oczywiste, ze musi być taka funkcja jak masz nagrywarę dvd :D

AleX69 05.09.2004 16:41

Cytat:

Napisany przez barte_k
Alex to jest oczywiste, ze musi być taka funkcja jak masz nagrywarę dvd :D

to mnie troche ponioslo ... bo nadruki robie tez na audio do samochodu :mruga:

Kasprzak 05.09.2004 17:27

jak masz sianko to wez HP. Sam mam Epson`a. Jakosc druku nie jest taka jak w Hp ale tusze sa duuuzo tansze!
Patrz pod tym katem - po ile są tusze - bo drukarki sa na ogol tanie, a ich exploatacja jest masakrycznie droga

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:51.