Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Co wybrać?? Pentium vs Celeron!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/co-wybrac-pentium-vs-celeron-31862/)

-Sid-The-Rat=> 27.02.2004 11:28

M = Mobile? do notebookow?

Air 27.02.2004 11:24

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
'nie udzielam sie na tweaku bo buractwa nie zniese' - to jest dobry cytat :)
ci ludzie sporo wiedza [niektorzy] i jak masz fart to ci pomoga, ja mam tam jako takie kontakty z redakcja wiec od razu posylaja mnie do konkretnego usera - i powiedzmy ze mam fajnie - ale zdecydowana wiekszosc.. coz.. bez komentarza

ale fakt ze do szukania takich informacji to to jest zdecydowanie najlepsze miejsce

Mam już całkowity mętlik w głowie. Przeczytałem chyba 500 postów i ciągle się przewijają te same tematy: jak podkręcić, co wybrać. Chyba jednak za często nie korzystają z opcji wyszukiwania ;)
A poza tym pojawił się nowy Athlon XP-M 2500+ (tam to znalazłem).

-Sid-The-Rat=> 27.02.2004 11:17

'nie udzielam sie na tweaku bo buractwa nie zniese' - to jest dobry cytat :)
ci ludzie sporo wiedza [niektorzy] i jak masz fart to ci pomoga, ja mam tam jako takie kontakty z redakcja wiec od razu posylaja mnie do konkretnego usera - i powiedzmy ze mam fajnie - ale zdecydowana wiekszosc.. coz.. bez komentarza

ale fakt ze do szukania takich informacji to to jest zdecydowanie najlepsze miejsce

esem 27.02.2004 11:12

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
niedlugo zaczniesz zalowac ze tam zajzales :) tam ostatno byly problemy z dyscyplina userow - a ogolnie cala ta spolecznosc ma talent to plodzenia watkow po 1000 postow w ktorych praktycznie nic nie ma :)

zanim zalozysz pierwszy post wznies modly do moderatora zeby ci nie zablokowal/skasowal posta bo 'byl 3 tyg temu' :)

Konsekwentnie (bardziej lub mniej) propagują opcję SZUKAJ: coś w tym jest... 8)

-Sid-The-Rat=> 27.02.2004 10:55

niedlugo zaczniesz zalowac ze tam zajzales :) tam ostatno byly problemy z dyscyplina userow - a ogolnie cala ta spolecznosc ma talent to plodzenia watkow po 1000 postow w ktorych praktycznie nic nie ma :)

zanim zalozysz pierwszy post wznies modly do moderatora zeby ci nie zablokowal/skasowal posta bo 'byl 3 tyg temu' :)

Air 27.02.2004 10:46

Cytat:

Napisany przez esem
Tu: http://forum.tweak.pl/ znajdziesz odpowiedzi i podpowiedzi na nurtujące Ciebie pytania. 8)

Dzięki to jest to!! :peace: Dlaczego nigdy wcześniej tam nie byłem??

esem 27.02.2004 10:40

Cytat:

Napisany przez Air23
Powoli przekonujecie mnie to Athlona. Poszukałem trochę i mogę na tym nawet sporo zaoszczędzić. Tylko jak stwierdzić że nie ma zablokowanego mnożnika. Chyba dopiero jak go kupię??

Mam jeszce jedną prośbe: polećcie mi dobrą płytę główną do Athlona 2600+ Barton (BOX lub OEM)

Tu: http://forum.tweak.pl/ znajdziesz odpowiedzi i podpowiedzi na nurtujące Ciebie pytania. 8)

Air 27.02.2004 10:36

Cytat:

Napisany przez esem
Ja bym sugerował Bartona +2500 w wersji z niezablokowanym mnożnikiem. Mam takiego i chodzi mi jako +3200 (220MHz x 10).
Może jeszcze w starych zapasach ktoś ma.
Poszukaj na allegro ksywa "krostny". 8)

Powoli przekonujecie mnie to Athlona. Poszukałem trochę i mogę na tym nawet sporo zaoszczędzić. Tylko jak stwierdzić że nie ma zablokowanego mnożnika. Chyba dopiero jak go kupię??

Mam jeszce jedną prośbe: polećcie mi dobrą płytę główną do Athlona 2600+ Barton (BOX lub OEM)

Ormianin 27.02.2004 10:34

Cytat:

Napisany przez Air23
Mam do wyboru dwa procesory intel Pentium 2 S-478 2,6 GHz BOX northwood FSB 533 0,13 512 Cache i intel Celeron 2800 MHz S-478 128K FSB 400 Mhz 0,13 m SOCKET P4. Który z tych procesorów wybralibyście. Komp ma służyć do gier, obrabiania grafiki i projektowania. A może AMD, jakiś porównywalny do tych procków??

Nawet jak kupisz durona 1800 to bedzie to lepszy wybor niz w.w. czesci

esem 27.02.2004 10:27

Cytat:

Napisany przez Air23
Teraz mam Athlona i jest rzeczywiście wszystko ok. Jedanak teraz kupuję całkowicie nowy komp i chcę coś porównywalnego z procesorem intel Pentium4 2,6 GHz. Już wiem że nie Celeron chociaż przemawia za nim cena, Athlon 2600+ to w rzeczywistości 2083 MHz (tak poza tym dobry chwyt z tą nazwą 2600+).

Ja bym sugerował Bartona +2500 w wersji z niezablokowanym mnożnikiem. Mam takiego i chodzi mi jako +3200 (220MHz x 10).
Może jeszcze w starych zapasach ktoś ma.
Poszukaj na allegro ksywa "krostny". 8)

-Sid-The-Rat=> 27.02.2004 10:25

olej te megaherce - OLEJ
popatrz jak one pracuja i zobaczysz ze ten chwyt to nie jest klamstwo - tylko jakos tak pasuje do rzeczywistosci

te procesory maja rozna strukture i nie wolno ich tak samo mierzyc - tak samo mierzy sie tylko wydajnosc, a nie to jak te wydajnosci osiagaja
bo to jest tak jakby powiedziec ze p4 jest lepszy bo ma wiecej nozek w sockecie

-Sid-The-Rat=> 27.02.2004 10:23

najtanszy amd [athlon, barton], ladnie krecacy sie bedzie lepszy od tych dwoch prockow

zreszta nawet nie najtanszy i nie krecacy sie bedzie kosztowal polowe tego co ten p4 a i tak bedzie szybszy :)

no i plyty pod amd sa tansze

generalnie ja juz intelowi powiedzialem NIE :) - mam jednego p4 HT - to fajna maszyna, na pewno cichsza niz amd [na standardowym coolerku], w niektorych rzeczach HT wyraznie duzo daje, w niektorych nie - tylko ze kosztowala duzo
za 1000 zlotych mozna kupic ram, plyte i procka ktore sa z tym zestawem porownywalne

Air 27.02.2004 10:19

Cytat:

Napisany przez esem
Jak Intel to tylko Pentium. Celeron = wykastrowane Pentium.
Athlon ma zdecydowanie lepszy stosunek ceny do możliwości. 8)

Teraz mam Athlona i jest rzeczywiście wszystko ok. Jedanak teraz kupuję całkowicie nowy komp i chcę coś porównywalnego z procesorem intel Pentium4 2,6 GHz. Już wiem że nie Celeron chociaż przemawia za nim cena, Athlon 2600+ to w rzeczywistości 2083 MHz (tak poza tym dobry chwyt z tą nazwą 2600+).

esem 27.02.2004 10:07

Jak Intel to tylko Pentium. Celeron = wykastrowane Pentium.
Athlon ma zdecydowanie lepszy stosunek ceny do możliwości. 8)

Air 27.02.2004 09:49

Co wybrać?? Pentium vs Celeron!!

Mam do wyboru dwa procesory intel Pentium 2 S-478 2,6 GHz BOX northwood FSB 533 0,13 512 Cache i intel Celeron 2800 MHz S-478 128K FSB 400 Mhz 0,13 m SOCKET P4. Który z tych procesorów wybralibyście. Komp ma służyć do gier, obrabiania grafiki i projektowania. A może AMD, jakiś porównywalny do tych procków??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:22.