![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
BSA, kontrole policji z prokuratorem ?
Ciakawa sprawa, zainteresowanych odsyłam na pewne forum dyskusyjne. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć ale fakt jest faktem.
http://www.crn.pl/crn/forum/index.asp?link=temat&id=258
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Inaczej tresc pozostanie niedostepna dla mnie pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Kurde zapomniałem, numerek pożyczony ale co tam.......
9341-224-455-581 miłej lektury.
![]() |
#5 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
taaaa
a autoryzacja ![]() ![]() update: zanim zapisalem juz podales ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Wlasnie to czytam.
Ciekawe informacje. A tak przy okazji czy to nie jest czasem wbrew konstytucji taka nagonka? Ktos cos wie na ten temat? Bo to juz przechodzi wszelkie pojecie, zeby takie oblawy urzadzac. Gdzie sie ostatnio rozejrze to jakas oblawa i to na skale masowa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
Emmm... czy gdzieś w kodeksie (czy czymś podobnym) jest napisane że ja nie moge używać nie legalnego oprogramowania ! Owszem jest chyba że nie można rozpowszechniać nielegalnego oproghramowania ale używać go w domu.. i nie mieć z tego korzyści w postaci pieniędzy itp. to juz inna sprawa... ale ja nie mam sie tak zle bo nie oberwe za bardzo ja tylko RybNet bo to on wspiera p2p... ja tylko korzystam z przywilejów
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez kizio : 27.11.2003 o godz. 12:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Komandor
Zostanmy optymistami!
Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 27.11.2003 o godz. 21:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
a może to
![]() zaczytanie na forum infojamy klienta sieci Elsat, tym bardziej rzekomego zarekwirowania 90ciu komputerów prywatnych (jest to durną plotką rozsianą przez jakiegoś użytkownika o ksywie 'viper')? To cytat z sosnowieckiego forum, w treści całego posta zdementowana została też pogłoska o przeszukaniach dokonywanych przez Policję w tym mieście. Dla zianteresowanych podaje linka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=9318905&a=9336958 Wychodzi na to ze cała afera związana z Rudą Śląską przybrała charakter miejskiej legendy, a wszystko po raz kolejny wzięło początek od nierzetelnych informacji w Gazecie Wyborczej, która zamiast podawać sprawdzone informacje i (w tym przypadku) stan prawny odnośnie tego co jest, a co nie jest przestępstwem określanym mianem piractwa komputerowego, szuka taniej sensacji, sieje popłoch i nabija sobie wejścia na prowadzone w swoim portalu fora internetowe. Jeśli komuś podniosło się ciśnienie po lekturze artykułu i zamieszonych na forum postów to potwierdza to tylko fakt, że nieznajomość prawa szkodzi ![]() Tak więc, żeby zakończyć temat i uspokoić domorosłych ?piratów? podaję cytat z wykładu wygłoszonego przez Dr hab. Andrzeja Adamskiego (Katedra Prawa Karnego i Polityki Kryminalnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu ) : ?2. Czy używanie nielegalnych kopii prawnie chronionych programów komputerowych jest w Polsce przestępstwem? Nie. Polski ustawodawca nie przyjął takiego rozwiązania (zalecanego przez rekomendację Rady Europy nt. Przestępstw Komputerowych z 1989 r.). Zdecydował się natomiast na objęcie zakazem karnym szeregu innych form naruszeń autorskich praw majątkowych w odniesieniu do programów komputerowych, takich jak ich nieuprawnione: zwielokrotnianie [art. 117 ustPrAut], kopiowanie [art. 278 § 2 k.k.], rozpowszechnianie [art. 116 ustPrAut] oraz paserstwo [art. 118 ustPrAut , art. 293 k.k.]. Cały artykuł w formacie pdf dostępny w sieci pod adresem URL www.law.uni.torun.pl/KOMP-LEX/Jabl_3.pdf., traktuje o podstawach prawnych zatrzymania sprzętu komputerowego przez Policję. Podaję tez treść wspomnianych w cytacie artykułów definiujących przestępstwa komputerowe Art. 117. 1. (Prawo Autorskie) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Zwrócić należy uwagę na konstrukcję tego przepisu, a w szczególności warunkowanie popełnienia przestępstwa od celu dokonywanych działań czyli utrwalania lub zwielokrotnia. O przestępstwie możemy mówić jedynie wtedy kiedy są to działania podjęte w celu rozpowszechniania. Wiec posiadanie zainstalowanego windowsa bez licencji nie podpada pod ten przepis. Art. 278 § 1 (K.K) . Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 2. Tej samej karze, podlega kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. Tym razem fakt popełnienia przestępstwa uwarunkowany jest działaniem w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc dotyczy tylko handlujących piratami lub osób wykorzystujących nielegalne oprogramowanie w prowadzonej działalności gospodarczej. Art. 116. 1. (P.A) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Nie wymaga komentarza Art. 118. 1. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przedmiot będący nośnikiem utworu, artystycznego wykonania, fonogramu, wideogramu rozpowszechnianego lub zwielokrotnionego bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom nabywa lub pomaga w jego zbyciu albo przedmiot ten przyjmuje lub pomaga w jego ukryciu, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. W celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc nie wymaga komentarza. Art. 291 § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 2. W przypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Art. 292 § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie , karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. Art. 293 § 1. Przepisy Art. 291 i 292 stosuje się odpowiednio do programu komputerowego. Niebezpieczne przepisy, ale tylko na pierwszy rzut oka. Bo dotyczą paserstwa czyli np. przyjęcia rzeczy pochodzącej z przestępstwa (np. skopiowanego windowsa od kolegi ? przestępstwo kolegi polega na nielegalnym rozpowszechnianiu, patrz odpowiednie przepisy wyżej), ale jeśli sami dokonaliście kopii oryginalnego windowsa kolegi (co nie jest przestępstwem jeśli nie zrobiliście tego w celu rozpowszechnienia lub uzyskania korzyści majątkowej) to o paserstwo nie można posądzić. Podsumowując ? posiadanie i używanie nielegalnego oprogramowania w Polsce nie jest przestępstwem, więc rzekome naloty Policji są całkowicie bezpodstawne, co pozwala przypuszczać, ze opisane na forum sytuacje to faktycznie złośliwe plotki (może jakaś nowa kampania Microsoftu?) I jeszcze słowo o mp3 Dopóki na pliki MP3 przetwarzamy (do użytku domowego) własną, zakupioną w sklepie płytę, jest to legalne. Gdy zaczniemy sprzedawać płyty z utworami MP3 - złamiemy prawo. Wątpliwości zaczynają się pojawiać w chwili, gdy udostępnimy piosenki na stronie WWW lub nagramy na płytę CD-RW utwory pobrane z innych stron. Według jednych jest to forma tzw. dozwolonego użytku domowego - stanowisko takie prezentuje na przykład Andrzej Kosmala, dyrektor generalny Związku Producentów Audio i Video (Gazeta Komputer, 5.01.1999). W takim przypadku, podobnym do nagrywania muzyki z radia, płacimy wytwórniom muzycznym, kupując sprzęt nagrywający. Jest to wliczone w jego cenę i wynosi ok. 3% wartości. Dozwolony użytek prywatny obejmuje przegranie płyty od kolegi nawet w do postaci MP3, tak długo jak dokonywane jest to prywatnie i na własny użytek Zakres własnego użytku obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego. Przepisów poszukajcie sobie sami.
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Tak więc dużo się nie myliłem... A tak poza tym zaraz skończą się pieniądze na takie akcje.
Pozdro ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Komandor
Cana jak wiec to wyjasnisz?:
W myśl kodeksu karnego oraz ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych posiadanie, kopiowanie i korzystanie z kopii programów komputerowych bez zgody producenta jest zabronione. Co więcej, na przykład wejście w posiadanie lub kopiowanie nielegalne programów komputerowych jest zgodnie z kodeksem karnym przestępstwem. Zarówno prawo karne, jak i cywilne precyzują sankcje grożące w przypadku ujawnienia takiego procederu. Wykrycie nielegalnego oprogramowania w komputerach grozi osobom za to odpowiedzialnym : - grzywną; - ograniczeniem lub pozbawieniem wolności od 3 miesięcy do lat 5; - konfiskatą narzędzi przestępstwa - np. komputerów lub serwerów. Wymienione osoby mogą ponosić odpowiedzialność w następujących przypadkach: - gdy podejmowały decyzję o kupnie i używaniu nielegalnego oprogramowania; - gdy zdawały sobie sprawę z posiadania nielegalnego oprogramowania, a mimo spoczywających na nich obowiązków takiego oprogramowania nie usunęły; - gdy zaniechały podjęcia działań zmierzających do usunięcia takich programów mimo spoczywających na nich obowiązków; - gdy wydały decyzję dowolnego kopiowania oprogramowania bez zapoznania się z umową licencyjną. Osoba zostanie więc pociągnięta do odpowiedzialności, nawet gdy nie miała zamiaru dokonać przestępstwa. Zgodnie z art. 79 prawa autorskiego, producent oprogramowania komputerowego, którego programy nielegalnie skopiowano (naruszono prawa autorskie), może domagać się od osoby, która naruszyła prawa autorskie: - w przypadku tzw. niezawinionego piractwa - zapłaty kwoty w wysokości podwójnej wartości wynagrodzenia (opłaty licencyjnej), jakie musiałaby taka firma zapłacić producentowi za legalny produkt.; - w przypadku tzw. zawinionego piractwa - zapłaty potrójnej wartości wspomnianego wynagrodzenia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Łaskobójca
![]() |
@Ormianin, a muszę to tłumaczyć ? aqrat ja nie jestem prawnikiem i zacytowałem CAŁEGO posta z PRZPISAMI I CZYJĄŚ INTERPRETACJĄ (nie wiem czy tamta jesrt słuszna czy ta którą Ty podałes lecz jak już wspomniałem to nie moja działka
![]() mnie osobiście aqrat nie bawi to cała awantura wywołana przez "wybiórczą" bo jak dla mnie ma ona aspekt propagandowy i jako tak pojęta odniosła sukces co musisz przyznac natomiast proponuję JESZCZE raz przeczytać mojego pościka i pominąć komentarze do przepisów a okaze się że wychodzi to samo co wTwoim poście ![]() mnie osobiście bardziej interesowały przepisy dotyczące audiovideo ![]() BTW a tak zapytam jak się to ma do czystego dziewiczego kompa i sterty "krzywego "softu w koncie pokoju a i jeszcze jedno sama definicja kopi bezpieczeństwa nośnika instalacyjnego to baaaardzo ciekawa sprawa ( vide stanowisko m$) BTW że tak zapytam jesteś może fanem filmów katastroficznych lub psychologicznych dreszczowców or horrorów? ![]() i tym optymistycznym? 8) ![]() ![]() BTW3 dlaczego TWój cytat jakos mi tak przypomina to co czego się powinno w firmach trzymac? ![]() BTW4 większośc znajomych parających się zawodami związanymi z prawem /obydwie strony barykady ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez cana : 27.11.2003 o godz. 23:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Komandor
Masz racje cana, jest w tym jakas panika i paranoja... trudno jakos zajac stanowisko... jednak Marketing to jest rzecz obrzydliwa i okrutna. Kiedyś miałem okazję przerabiać podstawy marketingu - myślałem że podręcznik napisał
osobiście Lucyfer. Nie ma zmiłuj się. Żelazne zasady: *pana Boga nie ma, więc wszystko wolno tylko uważaj żeby nie dać się złapać bo ktoś ci odpłaci; *zabij lub wydupcz nawet własną matkę jeśli przyniesie ci to kilka groszy; *klientów staraj się oszukać jak możesz i maksymalnie zniewolić - i tym podobne. Dlatego nie dziwie sie ze w Polsce moze dochodzic do wszelkich naduzyc prawnych |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Łaskobójca
![]() |
@Ormianin, tęz mialem marketing
![]() ale to co zroviła wybórcza i co podchwycili ci poniktórzy dowcipnisie vide viper to już socjotechnika pozdrófka po no jeszcze 5 minut i spać a jutro w tyrce bedę sobie projetkował bombę rurową domowego uzytku ![]()
![]() |
#15 | |
Komandor
Cytat:
skoro jutro praca i u mnie tez, wiec zycze dobrej nocy i dobrego piwa w weekend pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|