Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.11.2003, 11:08   #1
rcobex
Roman Barbarzyńca

Data rejestracji: 01.09.2003
rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
BSA, kontrole policji z prokuratorem ?

Ciakawa sprawa, zainteresowanych odsyłam na pewne forum dyskusyjne. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć ale fakt jest faktem.

http://www.crn.pl/crn/forum/index.asp?link=temat&id=258

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.11.2003, 11:32   #2
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez rcobex
Ciakawa sprawa, zainteresowanych odsyłam na pewne forum dyskusyjne. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć ale fakt jest faktem.

nie moge sie tam zalogowac, skoro prenumerujesz to czasopismo podzielisz sie podając tzw. szybkie hasło drukowane w każdym numerze CRN Polska?

Inaczej tresc pozostanie niedostepna dla mnie

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 11:33   #3
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez rcobex

Fajnie, ale tam nie można nic przeczytać zanim się nie zalogujesz.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 11:36   #4
rcobex
Roman Barbarzyńca

Data rejestracji: 01.09.2003
rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Kurde zapomniałem, numerek pożyczony ale co tam.......

9341-224-455-581

miłej lektury.
Stary 27.11.2003, 11:39   #5
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
taaaa
a autoryzacja podasz haselko

update: zanim zapisalem juz podales
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 11:51   #6
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wlasnie to czytam.
Ciekawe informacje.
A tak przy okazji czy to nie jest czasem wbrew konstytucji taka nagonka?
Ktos cos wie na ten temat?
Bo to juz przechodzi wszelkie pojecie, zeby takie oblawy urzadzac.
Gdzie sie ostatnio rozejrze to jakas oblawa i to na skale masowa.
Stary 27.11.2003, 12:21   #7
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Emmm... czy gdzieś w kodeksie (czy czymś podobnym) jest napisane że ja nie moge używać nie legalnego oprogramowania ! Owszem jest chyba że nie można rozpowszechniać nielegalnego oproghramowania ale używać go w domu.. i nie mieć z tego korzyści w postaci pieniędzy itp. to juz inna sprawa... ale ja nie mam sie tak zle bo nie oberwe za bardzo ja tylko RybNet bo to on wspiera p2p... ja tylko korzystam z przywilejów

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl

Ostatnio zmieniany przez kizio : 27.11.2003 o godz. 12:23
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 12:42   #8
Ormianin
Komandor

Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zostanmy optymistami!

Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 27.11.2003 o godz. 21:23
Stary 27.11.2003, 22:22   #9
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a może to

zaczytanie na forum infojamy

klienta sieci Elsat, tym bardziej rzekomego zarekwirowania 90ciu komputerów prywatnych (jest to durną plotką rozsianą przez jakiegoś użytkownika o ksywie 'viper')?

To cytat z sosnowieckiego forum, w treści całego posta zdementowana została też pogłoska o przeszukaniach dokonywanych przez
Policję w tym mieście.
Dla zianteresowanych podaje linka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=9318905&a=9336958

Wychodzi na to ze cała afera związana z Rudą Śląską przybrała charakter miejskiej legendy, a wszystko po raz kolejny wzięło
początek od nierzetelnych informacji w Gazecie Wyborczej, która zamiast podawać sprawdzone informacje i (w tym przypadku) stan
prawny odnośnie tego co jest, a co nie jest przestępstwem określanym mianem piractwa komputerowego, szuka taniej sensacji, sieje
popłoch i nabija sobie wejścia na prowadzone w swoim portalu fora internetowe.

Jeśli komuś podniosło się ciśnienie po lekturze artykułu i zamieszonych na forum postów to potwierdza to tylko fakt, że
nieznajomość prawa szkodzi
Tak więc, żeby zakończyć temat i uspokoić domorosłych ?piratów? podaję cytat z wykładu wygłoszonego przez Dr hab. Andrzeja
Adamskiego (Katedra Prawa Karnego i Polityki Kryminalnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu )
: ?2. Czy używanie nielegalnych kopii prawnie chronionych programów komputerowych jest w Polsce przestępstwem?

Nie. Polski ustawodawca nie przyjął takiego rozwiązania (zalecanego przez rekomendację Rady Europy nt. Przestępstw Komputerowych z
1989 r.). Zdecydował się natomiast na objęcie zakazem karnym szeregu innych form naruszeń autorskich praw majątkowych w
odniesieniu do programów komputerowych, takich jak ich nieuprawnione: zwielokrotnianie [art. 117 ustPrAut], kopiowanie [art. 278 §
2 k.k.], rozpowszechnianie [art. 116 ustPrAut] oraz paserstwo [art. 118 ustPrAut , art. 293 k.k.].

Cały artykuł w formacie pdf dostępny w sieci pod adresem URL www.law.uni.torun.pl/KOMP-LEX/Jabl_3.pdf., traktuje o
podstawach prawnych zatrzymania sprzętu komputerowego przez Policję.

Podaję tez treść wspomnianych w cytacie artykułów definiujących przestępstwa komputerowe
Art. 117. 1. (Prawo Autorskie) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub zwielokrotnia
cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega
grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Zwrócić należy uwagę na konstrukcję tego przepisu, a w szczególności warunkowanie popełnienia przestępstwa od celu dokonywanych
działań czyli utrwalania lub zwielokrotnia. O przestępstwie możemy mówić jedynie wtedy kiedy są to działania podjęte w celu
rozpowszechniania. Wiec posiadanie zainstalowanego windowsa bez licencji nie podpada pod ten przepis.

Art. 278 § 1 (K.K) . Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do
lat 5.
§ 2. Tej samej karze, podlega kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści
majątkowej.

Tym razem fakt popełnienia przestępstwa uwarunkowany jest działaniem w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc dotyczy tylko
handlujących piratami lub osób wykorzystujących nielegalne oprogramowanie w prowadzonej działalności gospodarczej.

Art. 116. 1. (P.A) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci
opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo
pozbawienia wolności do lat 2.

Nie wymaga komentarza

Art. 118. 1. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przedmiot będący nośnikiem utworu, artystycznego wykonania, fonogramu,
wideogramu rozpowszechnianego lub zwielokrotnionego bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom nabywa lub pomaga w jego zbyciu albo
przedmiot ten przyjmuje lub pomaga w jego ukryciu, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

W celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc nie wymaga komentarza.

Art. 291 § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga
do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W przypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Art. 292 § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za
pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie ,
karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Art. 293 § 1. Przepisy Art. 291 i 292 stosuje się odpowiednio do programu komputerowego.

Niebezpieczne przepisy, ale tylko na pierwszy rzut oka. Bo dotyczą paserstwa czyli np. przyjęcia rzeczy pochodzącej z przestępstwa
(np. skopiowanego windowsa od kolegi ? przestępstwo kolegi polega na nielegalnym rozpowszechnianiu, patrz odpowiednie przepisy
wyżej), ale jeśli sami dokonaliście kopii oryginalnego windowsa kolegi (co nie jest przestępstwem jeśli nie zrobiliście tego w
celu rozpowszechnienia lub uzyskania korzyści majątkowej) to o paserstwo nie można posądzić.

Podsumowując ? posiadanie i używanie nielegalnego oprogramowania w Polsce nie jest przestępstwem, więc rzekome naloty Policji są
całkowicie bezpodstawne, co pozwala przypuszczać, ze opisane na forum sytuacje to faktycznie złośliwe plotki (może jakaś nowa
kampania Microsoftu?)

I jeszcze słowo o mp3

Dopóki na pliki MP3 przetwarzamy (do użytku domowego) własną, zakupioną w sklepie płytę, jest to legalne. Gdy zaczniemy sprzedawać
płyty z utworami MP3 - złamiemy prawo. Wątpliwości zaczynają się pojawiać w chwili, gdy udostępnimy piosenki na stronie WWW lub
nagramy na płytę CD-RW utwory pobrane z innych stron. Według jednych jest to forma tzw. dozwolonego użytku domowego - stanowisko
takie prezentuje na przykład Andrzej Kosmala, dyrektor generalny Związku Producentów Audio i Video (Gazeta Komputer, 5.01.1999). W
takim przypadku, podobnym do nagrywania muzyki z radia, płacimy wytwórniom muzycznym, kupując sprzęt nagrywający. Jest to
wliczone w jego cenę i wynosi ok. 3% wartości.

Dozwolony użytek prywatny obejmuje przegranie płyty od kolegi nawet w do postaci MP3, tak długo jak dokonywane jest to prywatnie i
na własny użytek
Zakres własnego użytku obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub
stosunku towarzyskiego.

Przepisów poszukajcie sobie sami.
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 22:35   #10
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Tak więc dużo się nie myliłem... A tak poza tym zaraz skończą się pieniądze na takie akcje.
Pozdro
Stary 27.11.2003, 23:07   #11
Ormianin
Komandor

Cana jak wiec to wyjasnisz?:

W myśl kodeksu karnego oraz ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych posiadanie, kopiowanie i korzystanie z kopii programów komputerowych bez zgody producenta jest zabronione. Co więcej, na przykład wejście w posiadanie lub kopiowanie nielegalne programów komputerowych jest zgodnie z kodeksem karnym przestępstwem. Zarówno prawo karne, jak i cywilne precyzują sankcje grożące w przypadku ujawnienia takiego procederu.

Wykrycie nielegalnego oprogramowania w komputerach grozi osobom za to odpowiedzialnym :
- grzywną;
- ograniczeniem lub pozbawieniem wolności od 3 miesięcy do lat 5;
- konfiskatą narzędzi przestępstwa - np. komputerów lub serwerów.

Wymienione osoby mogą ponosić odpowiedzialność w następujących przypadkach:
- gdy podejmowały decyzję o kupnie i używaniu nielegalnego oprogramowania;
- gdy zdawały sobie sprawę z posiadania nielegalnego oprogramowania, a mimo spoczywających na nich obowiązków takiego oprogramowania nie usunęły;
- gdy zaniechały podjęcia działań zmierzających do usunięcia takich programów mimo spoczywających na nich obowiązków;
- gdy wydały decyzję dowolnego kopiowania oprogramowania bez zapoznania się
z umową licencyjną.

Osoba zostanie więc pociągnięta do odpowiedzialności, nawet gdy nie miała zamiaru dokonać przestępstwa.

Zgodnie z art. 79 prawa autorskiego, producent oprogramowania komputerowego, którego programy nielegalnie skopiowano (naruszono prawa autorskie), może domagać się od osoby, która naruszyła prawa autorskie:
- w przypadku tzw. niezawinionego piractwa - zapłaty kwoty w wysokości podwójnej wartości wynagrodzenia (opłaty licencyjnej), jakie musiałaby taka firma zapłacić producentowi za legalny produkt.;
- w przypadku tzw. zawinionego piractwa - zapłaty potrójnej wartości wspomnianego wynagrodzenia.
Stary 27.11.2003, 23:31   #12
cana
Łaskobójca

@Ormianin, a muszę to tłumaczyć ? aqrat ja nie jestem prawnikiem i zacytowałem CAŁEGO posta z PRZPISAMI I CZYJĄŚ INTERPRETACJĄ (nie wiem czy tamta jesrt słuszna czy ta którą Ty podałes lecz jak już wspomniałem to nie moja działka ) i tyle
mnie osobiście aqrat nie bawi to cała awantura wywołana przez "wybiórczą" bo jak dla mnie ma ona aspekt propagandowy i jako tak pojęta odniosła sukces co musisz przyznac natomiast proponuję JESZCZE raz przeczytać mojego pościka i pominąć komentarze do przepisów a okaze się że wychodzi to samo co wTwoim poście
mnie osobiście bardziej interesowały przepisy dotyczące audiovideo a nie softu
BTW a tak zapytam jak się to ma do czystego dziewiczego kompa i sterty "krzywego "softu w koncie pokoju a i jeszcze jedno sama definicja kopi bezpieczeństwa nośnika instalacyjnego to baaaardzo ciekawa sprawa ( vide stanowisko m$)

BTW że tak zapytam jesteś może fanem filmów katastroficznych lub psychologicznych dreszczowców or horrorów?
i tym optymistycznym? 8) akcentem kończe? ( a mozę jednak jeszcze nie ) dzionek i udaję sie na całkowicie niezasłuzony odpoczynek 8)

BTW3 dlaczego TWój cytat jakos mi tak przypomina to co czego się powinno w firmach trzymac? i w tym wypadku przyznaje prawodawcy pełna rację bo robienie kasy na "krzywym" sofcie jest i niemoralne i podchodzi pod sqr...stwo oraz IMO spełnia alles warunki do zakwalifikowania tego jako ordynarną kradzież

BTW4 większośc znajomych parających się zawodami związanymi z prawem /obydwie strony barykady / korzysta z legalnego inaczej Lexa i pozostawię to bez komentarza

Ostatnio zmieniany przez cana : 27.11.2003 o godz. 23:48
Stary 27.11.2003, 23:40   #13
Ormianin
Komandor

Masz racje cana, jest w tym jakas panika i paranoja... trudno jakos zajac stanowisko... jednak Marketing to jest rzecz obrzydliwa i okrutna. Kiedyś miałem okazję przerabiać podstawy marketingu - myślałem że podręcznik napisał
osobiście Lucyfer. Nie ma zmiłuj się. Żelazne zasady: *pana Boga nie
ma, więc wszystko wolno tylko uważaj żeby nie dać się złapać bo ktoś
ci odpłaci; *zabij lub wydupcz nawet własną matkę jeśli przyniesie
ci to kilka groszy; *klientów staraj się oszukać jak możesz i
maksymalnie zniewolić - i tym podobne. Dlatego nie dziwie sie ze w Polsce moze dochodzic do wszelkich naduzyc prawnych
Stary 27.11.2003, 23:53   #14
cana
Łaskobójca

@Ormianin, tęz mialem marketing i coś tam jeszcze pamietam ze strategi marketingowych
ale to co zroviła wybórcza i co podchwycili ci poniktórzy dowcipnisie vide viper to już socjotechnika
pozdrófka
po no jeszcze 5 minut i spać
a jutro w tyrce bedę sobie projetkował bombę rurową domowego uzytku /jak to dobrze pamiętać informacje wchłaniane razem z etasnolem podczas extremalnie męczacych "dyskusji" z tzw bombami na polibudzie 8)
Stary 27.11.2003, 23:57   #15
Ormianin
Komandor

Cytat:
Napisany przez cana
@Ormianin, tęz mialem marketing i coś tam jeszcze pamietam ze strategi marketingowych
ale to co zroviła wybórcza i co podchwycili ci poniktórzy dowcipnisie vide viper to już socjotechnika
pozdrófka
po no jeszcze 5 minut i spać
a jutro w tyrce bedę sobie projetkował bombę rurową domowego uzytku /jak to dobrze pamiętać informacje wchłaniane razem z etasnolem podczas extremalnie męczacych "dyskusji" z tzw bombami na polibudzie 8)
Viper viperem, prawda jest ze w Zielonej Gorze faktycznie mialo to miejsce,... socjotechnika? ja mysle ze to spoleczne katarsis, ale ja sie wcale nie dziwie...

skoro jutro praca i u mnie tez, wiec zycze dobrej nocy i dobrego piwa w weekend

pozdrawiam
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: