Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Coś dla Linuksiarzy [PL] (https://forum.cdrinfo.pl/f5/cos-dla-linuksiarzy-pl-15075/)

bas 09.01.2003 00:07

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
widzę, że jest źle. BAS, wszystko ok?
nie przejmuj się, jak kocha, to wróci...:glaszcze:
:)

Nie wróci...

Alinoe 09.01.2003 00:52

Aurox

Witam Szanownych Użytkowników Systemu Operacujnego Linux

prosbe mam - o linki (ale działające te z ftpa icm.edu.pl coś mi nie chcą biegać) do Auroxa - chciałbym sobie tego kolesia obejrzeć, ponoć sześć płytek zajmuje. A może ktoś używał ?? I coś powie ??

Z góry dzięki i pozdrawiam

bas 09.01.2003 01:02

Re: Aurox

Cytat:

Alinoe napisa***322;(a)

prosbe mam - o linki (ale działające te z ftpa icm.edu.pl coś mi nie chcą biegać) do Auroxa - chciałbym sobie tego kolesia obejrzeć, ponoć sześć płytek zajmuje. A może ktoś używał ?? I coś powie ??

U mnie sunsite działa obrazy iso znajdziesz w /pub/Linux/distributions/aurox/

Alinoe 09.01.2003 01:30

THX

A tak na marginesie - Ty sypiasz wogóle ?? ;P

Pozdrowionko, M-cin

bas 09.01.2003 01:31

Cytat:

Alinoe napisa***322;(a)
THX

A tak na marginesie - Ty sypiasz wogóle ?? ;P

Pozdrowionko, M-cin

Tak od 6 rano jak długo się da.

Fantomas 09.01.2003 09:24

Cytat:

cana napisa***322;(a)
...
ja tam mimo wszystko lubię rh ale nieomieszkam /jak w łapki dostane / mandrake potestować /dysk mam duzy i jeszcze jeden sys się zmieści
a i jeszcze SuSe jest dosyć przyjacielski

Witaj, Cana. Sam mam już płytki Mandraka 9.0. Poprzednie wersje trochę mnie zniechęcały, ale ponoć ten jest naprawdę dobry. Kumpel mi go podrzucił z komentarzem, że pięknie ogląda się filmy ripuje muzykę, no i wypala. Poza tym dają OO w dystrybucji i jeszcze mnóstwo innych. Chyba też wkrótce zainstaluję, zobaczę na własne oczy, co może. SuSE ja sobie odpuściłem.
Miłego dnia

Patrix 09.01.2003 12:27

Re: Aurox

Cytat:

Alinoe napisa***322;(a)

MANDRAKE 9.0 (iso)
ftp://task.gda.pl/vol/d31/rsync.mand...-inst.i586.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d31/rsync.mand...2-ext.i586.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d31/rsync.mand...-i18n.i586.iso

ftp://task.gda.pl/vol/d31/rsync.mand...iso/md5sums.90
ftp://task.gda.pl/vol/d31/rsync.mand...ake/iso/README

REDHAT 8.0 (iso)
ftp://task.gda.pl/vol/d33/ftp.redhat...i386-disc1.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d33/ftp.redhat...i386-disc2.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d33/ftp.redhat...i386-disc3.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d33/ftp.redhat...i386-disc4.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d33/ftp.redhat...i386-disc5.iso

ftp://task.gda.pl/vol/d33/ftp.redhat...so/i386/MD5SUM

DEBIAN 30r0 (iso)
ftp://task.gda.pl/vol/d35/cdimage.de...6-binary-1.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d35/cdimage.de...ry-1_NONUS.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d35/cdimage.de...6-binary-2.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d35/cdimage.de...6-binary-3.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d35/cdimage.de...6-binary-4.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d35/cdimage.de...6-binary-5.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d35/cdimage.de...6-binary-6.iso
ftp://task.gda.pl/vol/d35/cdimage.de...6-binary-7.iso

ftp://task.gda.pl/vol/d35/cdimage.de...s/i386/MD5SUMS

Debian 8.1 (iso)
ftp://task.gda.pl/vol/d35/ftp.slackw....1-install.iso

ftp://task.gda.pl/vol/d35/ftp.slackw...iso/README.TXT
ftp://task.gda.pl/vol/d35/ftp.slackw.../CHECKSUMS.md5
ftp://task.gda.pl/vol/d35/ftp.slackw...-iso/CHECKSUMS

DODATKI
ftp://task.gda.pl/vol/d35/ftp.slackw...ckware-current

Pedros 10.01.2003 09:48

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
... a z jakimi problemami się spotykałeś jako pierwszymi?
No więc z żadnymi narazie , ale wiem mało, więc jeszcze nie wiem jakie problemy mogę mieć :)
Postawiłem sobie takiego K6-266MHz na płycie via Soc-7, 96 RAM, 2GB HD, S3Virge/4MB/AGP, Ave64, Sieć 3Com i ponieważ wyczytałem, że ta dystrybucja nie obsługuje winmodemów to wsadziłem Zoltrixa 33,2 kbps.
Łatwo mi się ten Lyco zainstalował, rozpoznał co trzeba. Parę rzeczy nowszych dodałem (wymieniłem) z drugiej płytki (tam są dołączone nowsze wersje potzrebnych różności) - wszystko zgodnie z opisem w tym PCWK.
To na czym mi zależało jest - DOSEMU (emul. MS-DOS) z klonem MS-DOSa FreeDOS (to chyba to o czym mówił cana).
Na razie nie zajmowałem się jeszcze WINE, ale będzie trzeba, choćby po to, żeby podłączyć czcionki z ttf.
Nio - mam też KOnCD - który nagrywa płytki, ripuje audio i konwertuje mp3 (ale tego akurat jeszcze nie robiłem :) )

A przy okazji div-xów mam do Was pytanie - dlaczego ten sam film odtwarzany z tej samej płyty wygląda lepiej (lepszy jest obraz) w linuxie niż w windozie?

btw - Bas ma rację moim zdaniem - na spoko wystarczy Ci win98 lub 2k - po co Ci xp? ^_^

cana 10.01.2003 10:14

Pedros,
nie tylko filmy wyglądają lepiej :)
bylem kiedyś straszecznie zdziwiony jakoscią dźwieku wydobywającego się z ac97 pod linuxem / in plus w porównaniu z windą / tylko żę krótko bo przegiołem z fsb i musiałem sobie qpić sb live /do dziś sobie pluje w brodę ze nie qpiłem innej karty ale pocieszam się tym ze wtedy nie było taki ciekawych wynalazków jak teraz i jestem po częsci usprawiedliwiony/ bo kodek poszedł z dymem :)
a co do open-dosa czy dr-dosa czy freedosa to muszę to w domu sprawdzić bo zassałem więcej źródeł dyskietek niz podają że jest na stronie dr-dosa /albo mi się wydaje :)/ ale i tak na 1200% jestem pewnien ze to caldera
pozdrófka

Alinoe 10.01.2003 10:23

THX Patrix

Pozdro, M-cin

Pedros 10.01.2003 10:35

Cytat:

cana napisa***322;(a)
...a co do open-dosa czy dr-dosa czy freedosa to muszę to w domu sprawdzić bo zassałem więcej źródeł dyskietek niz podają że jest na stronie dr-dosa /albo mi się wydaje :)/ ale i tak na 1200% jestem pewnien ze to caldera
pozdrófka

Właśnie jak sobie zainstalowałem kiedyś redhata 7.1 to nie wiedziałem jak tego DOSa sobie zrobić. A tu mam na spoko i działa :) A jest mi potrzebny :) Właściwie to mam teraz całkiem legalną całą maszynę z systemem operacyjnym i pakietem biurowym ^_^.
A już mi kumpel dał mandrake'a 9 na 3 płytkach - ale na razie muszę się jednego linuxa poduczyć ;)

PS. A różnic w dźwięku na razie nie zauważyłem (po prostu nie przypuszczałem, że mogą być) na tej Ave64 com ją wetknął w gniazdko ISA, he, he

BD 10.01.2003 11:08

Re: Coś dla Linuksiarzy [PL]

Cytat:

lopus napisa***322;(a)
Jest już polska wersja Linuksa (nie wiem jak dla kogo ,ale dla mnie to jest NEWS).
Tutaj http://www.pld.org.pl/

PLD jest juz od bardzo dawna - gdzies rok lub ponad rok temu
testowalismy to cos

ThanatoS 10.01.2003 16:30

Re: Re: Coś dla Linuksiarzy [PL]

Cytat:

BD napisa***322;(a)
PLD jest juz od bardzo dawna - gdzies rok lub ponad rok temu
testowalismy to cos

Mam gdzieś ją na którejś płycie. Ostatno jakieś 4 miesiące temu była wzmianka o nowszej wersji.

Weron 10.01.2003 19:42

Re: Re: Re: Coś dla Linuksiarzy [PL]

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Mam gdzieś ją na którejś płycie. Ostatno jakieś 4 miesiące temu była wzmianka o nowszej wersji.
A ja tez mam :P ;)
Wersje 0.9 i 1.0 unstable.
Tylko nie instalowalem bo chce czyscic mi dysk a mam na nim windowsa hehe.

bas 10.01.2003 19:53

Re: Re: Re: Re: Coś dla Linuksiarzy [PL]

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
A ja tez mam :P ;)
Wersje 0.9 i 1.0 unstable.
Tylko nie instalowalem bo chce czyscic mi dysk a mam na nim windowsa hehe.

To nie instaluj jako serwer tylko jako terminal(ewentualnie custom), każda dystrybucja przy instalacji jako serwer formatuje wszystkie dyski. A jeśli chodzi o aktualizację pakietów do tych najnowszych stabilnych to:
apt-get update
apt-get upgrade

jeśli nie masz apeta to podejrzewam ze masz poldka, mozesz to samo zrobić poldkiem albo za pomocą poldka zainstalować apeta i do przodu, no w najgorszym razie ściągasz sobie pakiecik i rpm -i pakiecik i do przodu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:43.