![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
CPU vs. RAM ????
Witam!
Szanowni Forumowicze, powiedzcie mi, co lepiej kupić: Zmienić procka z Duron'a 750Mhz na Durona 1200Mhz czy dorzucić do 256MB kolejne 256MB RAM ![]() Chodzi o kasę, stać mnie tylko na jedno z dwóch. Które wybrać? Dla jasności dodam, że generalnie komp służy mi do 'surfowania' po sieci, MS OFFICE, 'grzebanie w programach', oglądanie Divx, ale czasami lubię też sobie pograć w to i tamto ![]() System: WinXP Pro. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Procek. Takie jest moje zdanie.
![]() |
#4 | |
Gość
|
Cytat:
......i moze bym pomyslal....ale nie! |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Tak samo, wolalbym juz uzywanego athlona 900 - 1000 mhz niz durona 1200.
![]() |
#6 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
no to procek ale jek pozostali obstawiłbym athlona
![]() |
#8 |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
mam teraz 512 MB - fajny bajer ale nie udaje mi sie tego wykorzystac (wypalam plytke w clonie - bufor na maxa czyli prawie 80 MB), pisze sprawo z praktyki w wordzie, w tle leci winamp, net na mozzili w kilku oknach i pare bzdetów w tle (deamon, the bat, gg,bankrut i bzedy od sprzetu) i nie czuje ze mam 512 - tak samo bylo przy 256 (no za wyj. tego bufora w clonie). w grach tego tez jeszcze nie odzczulem zeby dzialaly szybciej.
wniosek lepszym wyborem jest wstawienie lepszego proca, a jak bedzie brakowac pamieci to zarzuc cos do jej zarzadzania pzdrwm Nikita_Bennet
![]() |
#9 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Tak procek by był najodpowiedniejszy (ale lepszy by był Athlonik)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Zakładam, że rozmawiamy o maszynie roboczej na winzgrozie nie o serwerze:
Jak nie masz co zrobić z pieniędzmi to kup procka bo winda więcej niż 256 niezje. Jeśli byłby to serwer linuxowy to zdecydowanie pamięć tak. 256 jest optymalne a co do zmiany procka to...porównując p3 450Mhz 320RAM i athlona xp 1700+ z 256 DDR333 to jest róznica w pracy, ale na tyle niewielka, że da się przeżyć. Nie mówię o grach,(bo nie gram), niepróbowałem obrabiać grafiki na tym p3-przy tym może być to dokuczliwe. Do moich zastosowań duron 750 spokojnie by wystarczył. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
procesor duron 1200 nie doda Ci chyba specjalnego kopa, dodatkowa pamiec moze byc dodatkowa moca w kompie zalezy co robisz i jak pracujesz... ja sprobowalbym podkrecic tego durona co posiadasz, on spokojnie do 1000 powinien pracowac, znam takich co jada na nim nawet 1200, wiec po co kupowac nowy procesor? Duron 1200 kosztuje dzis 200 zl, nie sa to juz duze pieniadze, ale pomysl 200 zl + 100 i masz nowy dysk twardy 40 GB jakis 5400 obr/min ale dodatkowy dysk, ja odlozylbym pieniadze
pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
PROCKA PODKRĘĆ
![]() JAKIŚ 7 DNI TEMU ZAPŁACIŁEM ZA TAKOWĄ OPERACJĘ 300 ZŁ ALE WZIĄŁEM SOBIE PAMIĘĆ KINGSTONA ![]() ![]() U MNIE W MIEŚCIE MAJĄ KINGSTONY PO 410 ZŁ A WE WROZKU SĄ TAŃSZE O JAKIEŚ 20ZŁ, TAK WIĘC DUŻO NIE STRACIŁEM, BIORĄC POD UWAGĘ TO ŻE DO WROCKA MUSIAŁBYM JECHAĆ, NIE MÓWIĄC JUŻ O EWENTUALNYCH GWARANCJACH...
lewap3@tlen.pl Ostatnio zmieniany przez +++LeWaP+++ : 18.09.2002 o godz. 12:31 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Gość
|
![]()
Niestety, na mojej płycie głównej mogę podkręcić procka tylko tak:
W biosie - Freqency/Voltaqe Control / CPU Host/PCI/Spread Spec - i tam zamiast 'default' ustawić 112/37Mhz, co daje 840Mhz(7,5x112). Płyta - ECS K7VZA Szczerze mówiąc nie wiem, jak inaczej na tej płycie mogę podkręcic procka, ale z tego co pamiętam, inaczej się podobno nie da. No chyba że wezmę procka, ołóweczek i "budujemy nowy most" ![]() Ale widzę, że zdania coraz bardziej sa podzielone, czekam na dalsze pomysły, za wszystkie propozycje i uwagi bardzo dziekuję" PS" W kompie mam dwie kości RAM po 128MB każda ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
www.ds.art.pl
Data rejestracji: 02.05.2001
![]() |
podkrec proca (wejdz na www.tweak.pl tam w forum poszukaj albo siem popytaj napewno ci rzeczowo odpowiedza i doradza) a jak chcesz sprawdzic na ile pojdzie ten duron to wejdz na www.overclockers.com i masz odpowiedz! Kup oczywiscie ram, ja uwazam ze ramu nigdy za duzo!
![]() |
|
|