Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.10.2005, 00:58   #1
Vavoom
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.11.2003
Vavoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question eMule - jak to jest z tymi częściami...?

Witam!

Mam pytanie dotyczące muła. Mianowicie nie licząc problemów związanych z lowid, coś nie łączy, przerywa itd. ( ) zauważyłem dziwne i w sumie niepokojące zjawisko.

Mianowicie o ile pamiętam, jeśli w pliku jest np. 5 części (zdaje się po ~9,3MB), to kiedyś po skończeniu pobierania jednej (od zera) zaczął od razu pobierać część kolejną (kolor paska przy użytkowniku zmieniał się: stara część - żółty, nowa, która za chwilę ma być pobrana - zielony, po przejściu do kolejnej części zielony zmienia się w żółty ), itd. Problem w tym, że nie pamiętam czy tak kiedyś było (i jest) czy tylko mi się ubzdurało. Bo od jakiegoś czasu obserwuję muła i widzę że:
-jeśli zaczynam od kogoś ściągać te np. 5 części od zera, ściągnie całą jedną i pomimo tego że kolejna część zmieni się na żółtą, zaraz po skończeniu poprzedniej, następuje przerwanie ściągania i skok na koniec kolejki
-jeśli zaczynam ściągać część która ma ściągnięte np. 4MB, to kończy ją ściągać, zaczyna nową, ale nowej już nie ściąga całej tylko (9,3MB - 4,3MB = 5MB) które to 4,3MB dociągnął do części poprzedniej . Dalej dzieje się co? Na koniec kolejki i dowidzenia.

Nie wiem czy coś się w zasadach w eMule zmieniło, czy ja coś w ustawieniach niechcący zmieniłem (ale przeszukałem i nic w sumie tam nie ma na ten temat) czy po prostu to ściąganie w "nieskończoność" jest moim wytworem wyobraźni?

Proszę o rady, akurat 90% plików które ściągam to rzadkości, po 5 źródeł max. i w dodatku mam lowID ...

Ostatnio zmieniany przez Vavoom : 30.10.2005 o godz. 01:01
Vavoom jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.10.2005, 10:19   #2
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
napisz co potrzebujesz to pobiorę i dam Ci slota, a przy okazji zobaczymy co tam się dzieje. Zasady się nie zmieniły, wczoraj miałem rekord w Emulu - 80 KB/s przez około 30 min
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2005, 13:14   #3
Vavoom
Wyjadacz ;)

No właśnie! Teraz sobie uświadomiłem, że ostatnio ktoś odemnie ściągał naraz 25MB, prawie 3 części. Tak się składa że ja w tym momencie też od niego ściągałem i skończyło się na jednej części

A czy może mieć na to wpływ opcja do włączania / wyłączania systemu kredytów?
Stary 30.10.2005, 16:28   #4
qfir

Data rejestracji: 03.01.2005
qfir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Vavoom
No właśnie! Teraz sobie uświadomiłem, że ostatnio ktoś odemnie ściągał naraz 25MB, prawie 3 części. Tak się składa że ja w tym momencie też od niego ściągałem i skończyło się na jednej części

A czy może mieć na to wpływ opcja do włączania / wyłączania systemu kredytów?
Opcja wlaczenia i wylaczenia kredytow ustala czy twoj mul ma zapisywac kredyty innych urzytkownikow (czyli dotyczy wyslania, a nie sciagania).

O ile pamietam to zawsze w emulu bylo tak ze jak sciagniesz 9,3 MB od kogos to ladujesz na koncu kolejki. Istnieja oczywiscie wyjatki od tego jezeli:
- ktos dal ci slota
- ktos dal plik na release i ty jestes jedyna (choc niekoniecznie, zalezy od iloci osob do ktorych ktos wysyla) osoba ktora u niego stoi w kolejce
- ktos uzywa mod emule (np wombat) i ustawil sobie inny limit wysylania jednorazowo (np 50MB)
- ktos ma tak szybkiego neta ze wysyla do wszystkich ktorzy stoja u niego w kolejce i w ten sosob nawet jak bedziesz ostatni to i tak bedizesz sciagal

Wiec moze w czesniej zdazyla ci sie ktoras z powyzszych sytuaci i dlatego nie ladowales na koncu kolejki.
qfir jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2005, 12:57   #5
Vavoom
Wyjadacz ;)

Rzeczywiście, racja. To musiałem mieć niezłego farta żeby akurat te "najlepsze" przypadki oglądać No to dzięki za wyjaśnienie!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: