![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#32 |
Gość
|
Witam,
Nadchodzi ciąg dalszy topic'a, a dokładnie kolejne pytania. ![]() Zakupiłem tunerTV PixelView PlayTVPro. Podłączyłem, zainstalowało się, ale podczas instalacji WinXP krzyczał, że sterowniki nie są podpisane cyfrowo. ![]() Sposób podłączenia: 1. Dekoder: a) do gniazda EURO o nazwie "magnetowid" podłączyłem przejściówkę Euro-SVHS, następnie do przejściówki kabelek SVHS-SVHS (obraz) b) do gniazd CHINCH o nazwie "AUDIO HI-FI" podłączyłem kabelki CHINCH (dźwięk) 2. TunerTV: a) do gniazda S-VHS podłączyłem drugi koniec kabelka S-VHS b) do gniazda AUDIO IN podłączyłek drugi koniec kabelków - mały jack c) do gniazda AUDIO OUT podłączyłem kabelek mały jack 3. Karta Dźwiękowa (SB LIVE! 5.1): a) tutaj miałem do wyboru: gniazdo MICROPHONE lub LINE IN. Wybrałem LINE IN, do którego podłaczyłem drugi koniec kabelka - mały jack Rezutlat: 1. Obraz naprawdę rewelacyjny, zero jakichkolwiek zniekształceń. 2. Dźwięk również jest w porządku. Zgrywanie sekwencji do pliku przy pomocy oprogramowania zawartego na CD ze sterownikami do karty. 1. Mam do wyboru następujące rozdzielczości: a) 320x240 (default) - są jeszcze niższe od tej, ale nie będę ich wymieniał. b) 352x240 c) 352x288 d) 640x240 e) 640x288 f) 640x480 g) 704x576 h) 720x240 i) 720x288 j) 720x480 k) 720x576 - najwyższa możliwa. 2. Równiez jest kilka możliwości kompresji: a) RGB 555 (16 bit) b) RGB 24 bit c) YUY2 d) YVU9 e) YV12 3. No i oczywiście ilość klatek. 4. Dźwięk - tylko są do wyboru PCM'y. ![]() Rezultaty: 1. Przy zgrywaniu w rozdzielczości od 352x240 do 640x288 (niższych nie próbowałem) i kompresji np YUY2 wszystko jest ok - obraz jest całkiem niezły, dźwięk czyściutki. Tyle że kompresja kilku sekund zajmuje ok 100 MB. 2. Przy zgrywaniu w rozdzielczości 640x480 i kompresji np YUY2 obraz jest super, żadnych przycięć, ale... brak jest dźwięku. Pytanie(-a): W czym jest problem? Czy problem tkwi w doborze konfiguracji czy też może coś źle podłączyłem (chociaż w niższej rozdzielczości wszystko działa super, zgrywa sie tak obraz jak i dźwięk). Narazie zatrzymałem się w tym miejscu, ponieważ muszę ominąć w/w problem. Docelowo trzeba będzie wkorzystać jakieś dobre kodeki, ponieważ kilka sekund tak zgranego pliku zajmuje ok 100 MB. Czekam na odpowiedź. |
![]() |
|
|