Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czas (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czas-42739/)

mallow 14.11.2004 11:24

czas jest tp fragment niskonczonosci potrzebny do wypalenia najmniejszej jednostki pojemnosci (4bity?)

Ormianin 14.11.2004 23:46

CZAS jest pojeciem wzglednym, filozofia zastanawia sie od dawien dawna czy on wogole istnieje... zapewne definiowanie czasu zalezy w duzym stopniu do punktu jego odniesienia, w ukladach kilkunastowymiarowych czas biegnie rownolegle, prostopadle i w poprzek, czyli do przodu, do tylu i po krzywych - OTW (Ogolna Teoria Wzglednosci)... wg religijnych zasad w bardzej oswieconych odlamach tego gatunku czas jest wiecznym teraz, czylo przeszlosc, terazniejszosc i przyszlosc wspolistnieja razem... rownoczesnie

Nic tylko zbudowac wehikul czasu

Kris 15.11.2004 07:33

czas to "piniądz" :haha:

Mily_ 15.11.2004 08:44

czas - 4 wymiar... jest możliwa podróż w czasie... problem tkwi w energii... nie wiadomo skąd wziąść tak dużą energie na ugięcie czasoprzestrzeni...

a tak ogólnie:

czas - szczęśliwi czasu nie liczą :>

nimal 15.11.2004 08:53

wspolrzedna t w ukladzie, jedyny wymiar w ktorym jeszcze sie nie przemieszczamy (liczac 4 wymiary, choc sa i tacy co opisuja ich wiecej), czas zalezny jest od grawitacji i przyspieszenia, czas jest wzgledny...

zawsze go brak choc czasem sie dluzy (praca, wyklady, randka przed momentem konsumpcji), chcialoby sie go zatrzymac czasem

Pagerus 15.11.2004 09:14

Czas to coś czego mi ostatnio najbardziej brakuje... czasu nie można teoretycznie kupić - ale niekiedy za pieniądze można coś odłożyć w czasie - na przykład wyrok :P

Kris 15.11.2004 09:24

Cytat:

Napisany przez Mily_
czas - 4 wymiar... jest możliwa podróż w czasie... (...)

Pamiętacie paradoks bliźniąt? ;) nie chodziło tu co prawda o podróże w czasie...

andrzejj9 15.11.2004 09:27

Cytat:

Napisany przez Mily_
czas - 4 wymiar... jest możliwa podróż w czasie... problem tkwi w energii... nie wiadomo skąd wziąść tak dużą energie na ugięcie czasoprzestrzeni...

a tak ogólnie:

czas - szczęśliwi czasu nie liczą :>

ale szczęśliwi pracujący jak najbardziej ;)

Pagerus 15.11.2004 09:34

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
ale szczęśliwi pracujący jak najbardziej ;)

No tak - ja na przykład liczę już czas do następnej wypłaty :haha:

nimal 15.11.2004 09:58

u mnie Matki Boskiej Pienieznej jest na szczescie w miare szybko - 28go :) a na koncie dzien wczesniej :)

epol 15.11.2004 13:01

Cytat:

Napisany przez KristofS
Pamiętacie paradoks bliźniąt? ;) nie chodziło tu co prawda o podróże w czasie...

MOzesz cos wiecej o tym napisac?

Kris 15.11.2004 13:03

Cytat:

Napisany przez epol
MOzesz cos wiecej o tym napisac?

z internetu:

Paradoks bliźniąt oznacza konieczność rezygnacji z pojęcia bezwzględnej równoczesności zdarzeń w mechanice relatywistycznej. Tymczasem jesteśmy przyzwyczajeni do równoczesności, choćby przez transmisje na żywo. W rzeczywistości oddzielone przestrzennie zdarzenia równoczesne w jednym układzie odniesienia A nie są równoczesne w układzie odniesienia B, poruszającym się względem tego pierwszego. Dla obserwatora A zegary związane z B chodzą wolniej, a dla obserwatora B wolniej chodzą zegary A. W takim przypadku bezwzględnej równoczesności nie da się zdefiniować.

Eksperyment myślowy zwany "paradoksem bliźniąt" jest formułowany następująco. Niech jedno z bliźniąt (B) wsiądzie do rakiety lecącej np. na Marsa. Dla bliźniaka A pozostającego na Ziemi bliźniak B w rakiecie będzie się starzał wolniej, bo rakieta będzie się poruszała (szybko) względem Ziemi. Jednocześnie dla układu rakiety to Ziemia będzie się poruszała, więc według bliźniaka B lecącego rakietą wolniej będzie się starzał bliźniak A, znajdujący się na Ziemi.

Po powrocie rakiety na Ziemię bliźniak B powinien być więc młodszy od A (według A), tymczasem A powinien być młodszy od B (według B). Spełnienie obu tych warunków nie jest możliwe, dlatego właśnie mówi się o "paradoksie bliźniąt".

W rzeczywistości nie ma tu żadnego paradoksu. Byłby on wtedy, gdyby sytuacja obu bliźniaków była identyczna. Okazuje się jednak, że nie może być identyczna.

Przypuśćmy, że znaleźliśmy śmiałków chcących sprawdzić ten paradoks. Obydwu bliźniaków (za ich zgodą :-) zamykamy w identycznych kabinach. Następnie losujemy, którą kabinę wysyłamy na Marsa, a którą zostawiamy na Ziemi. Sytuacja bliźniaków byłaby identyczna, gdyby można było zrobić tak, aby w żaden sposób nie mogli się oni domyślić, który z nich poleciał na Marsa, a który został na Ziemi. Ten, który odbyłby lot, doznałby jednak dodatkowych przyspieszeń przy starcie, zawracaniu i lądowaniu, a więc mógłby stwierdzić, że odbył podróż. Okazuje się, że w układach nieinercjalnych, poruszających się z przyspieszeniem, następuje dodatkowa dylatacja czasu. Dzięki temu bliźniak, który poleci na Marsa, po powrocie będzie rzeczywiście młodszy.

Czy można to sprawdzić? Otóż zostało to już sprawdzone. Przeprowadzono mianowicie doświadczenie z dwoma identycznymi zegarami atomowymi. Jeden z nich odbył lot na pokładzie odrzutowca i po powrocie okazał się ***8222;młodszy***8221;. Prawdziwość hipotez z zakresu mechaniki relatywistycznej sprawdzono oczywiście już wcześniej, w badaniach z dziedziny fizyki cząstek elementarnych, ale eksperyment z zegarami miał na celu sprawdzenie, czy hipotezy te sprawdzają się również dla obiektów makroskopowych.

czero 15.11.2004 18:39

Ostatnio to nie wiem co to czas (czas wolny), ale wiem ze mi go brakuje ;).

andrzejj9 15.11.2004 20:07

Cytat:

Napisany przez KristofS
z internetu:

Podsumowując - im szybciej się poruszasz, tym wolniej płynie czas - dosłownie i w przenośni :)

andrzejj9 15.11.2004 20:09

Cytat:

Napisany przez Pagerus
No tak - ja na przykład liczę już czas do następnej wypłaty :haha:

hmmm.... a mi tak brakuje czasu, że nie mam nawet czasu, żeby go liczyć ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:28.